Cara Menggunakan Split-Screen di Minecraft

Adakah anda masih ingat masa lalu yang baik ketika anda bermain permainan konsol dengan rakan anda di skrin terpisah? Anda kini dapat membangkitkan kenangan itu dan membuat beberapa kenangan baru yang hebat menggunakan skrin split Minecraft. Malangnya, pilihan ini hanya tersedia di konsol (Nintendo Switch, PlayStation, dan Xbox).

Cara Menggunakan Split-Screen di Minecraft

Anda konsol atau skrin TV perlu menyokong sekurang-kurangnya resolusi 720p. PlayStation Vita tidak menyokong skrin split kerana ia adalah qHD (1/4 dari 1080p). WiiU tidak menyokong skrin split kerana ia hanya 480p. Untuk peranti yang memenuhi syarat, anda perlu menyambungkannya ke skrin TV menggunakan kabel komponen HDMI atau RGB.

Baca terus untuk maklumat lebih lanjut dan langkah terperinci mengenai membelah skrin di Minecraft.

Keperluan Skrin Split Minecraft

Seperti yang dinyatakan secara ringkas, anda memerlukan konsol dan skrin TV dengan ukuran 720p atau lebih tinggi. Anda juga perlu menetapkan resolusi video konsol anda agar sesuai dengan TV. Proses ini agak mudah dilakukan; pergi ke tetapan konsol anda dan jalankan ke pilihan paparan. PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, dan Switch biasanya menetapkan resolusi secara automatik ketika menggunakan HDMI, walaupun penyesuaian manual sebelumnya dapat menyebabkan masalah yang memerlukan konfigurasi ulang manual.

Anda boleh membahagikan skrin di Minecraft secara tempatan atau dalam talian. Skrin perpecahan tempatan dapat memuat hingga empat pemain sekaligus. Sekiranya anda mempunyai skrin TV yang besar, bermain dengan rakan atau keluarga akan sangat menggembirakan. Mari kita mulakan dengan petua untuk skrin split tempatan, dan kemudian, skrin split dalam talian akan dijelaskan juga.

Cara Membahagi Skrin Secara Lokal di Minecraft

Skrin perpecahan tempatan merujuk kepada bermain di satu konsol, jangan keliru dengan permainan LAN (rangkaian kawasan tempatan). Sehingga empat pemain boleh bergabung di mana-mana konsol tertentu. Arahan untuk bermain Minecraft dalam mod skrin terbahagi sedikit berbeza untuk setiap konsol permainan, tetapi arahan di bawah ini akan merangkumi semuanya. Inilah cara untuk menyediakan skrin split 'tempatan' di Minecraft:

 1. Sambungkan konsol ke TV dengan kabel HDMI atau komponen, kemudian melancarkan Minecraft.

 2. Pilih "Buat baru" jika anda mahu mula segar, atau memuatkan dunia sebelumnya dari senarai permainan.

 3. Dalam tetapan "Multiplayer", luncurkan "Permainan berbilang pemain" ke kedudukan mati.

 4. Tetapkan kesukaran dan pilihan permainan lain mengikut keinginan anda.

 5. Pilih "Buat" atau "Main" untuk melancarkan permainan.

 6. Gunakan alat kawalan yang berbeza untuk mengaktifkan pemain kedua kemudian, di konsol pilih butang yang betul untuk menambahkannya ke Minecraft. Sebagai contoh, PS4 menggunakan "PS" butang untuk mengaktifkan pengguna dan "Pilihan" butang (ditekan dua kali) untuk menambahkan pemain kedua ke Minecraft.

 7. Pilih akaun untuk pemain lain (jika belum selesai). XBOX 360 dan PS3 menggunakan Minecraft Legacy Console Edition, jadi anda tekan dahulu "Mula" pada pengawal kedua untuk masuk ke dalam permainan, maka ia akan mendorong pengguna untuk masuk ke konsol.

Cara Split-Screen Online di Minecraft

Anda boleh bermain Minecraft pada skrin split dengan rakan anda, walaupun dalam talian. Inilah caranya:

 1. Log masuk ke konsol anda dengan akaun Xbox Live Gold atau PlayStation Plus anda. Untuk akaun XBOX 360 dan XBOX One, Perak dan tempatan tidak akan dapat bergabung. PS3 tidak memerlukan PlayStation Plus, tetapi PS4 memerlukannya.
 2. Untuk edisi Minecraft Legacy, buka di konsol anda dan pilih "Bermain permainan, "Kemudian"Beban"Atau"Buat. " Untuk edisi Bedrock, pilih “Buat baru"Atau pilih permainan dalam senarai anda.
 3. Sesuaikan pilihan permainan anda mengikut keinginan anda dan lancarkan permainan anda. Di Bedrock, pergi ke "Berbilang pemainMenu dan pastikan "Permainan berbilang pemain"Dihidupkan sebelum memulakan permainan.
 4. Pemain "jarak jauh" lain memilih jemputan anda (diperlukan) untuk menyertai permainan tuan rumah anda. Fungsi skrin split hanya berfungsi pada setiap konsol sehingga 4 orang, tetapi mereka bermain dalam talian dengan yang lain.

Minecraft adalah permainan yang menarik, menyeronokkan, dan kreatif. Seperti permainan lain, lebih baik anda bermain dengan rakan anda. Anda kini boleh membelah skrin dan bermain Minecraft, seperti bermain permainan konsol lama dengan pemain lain.

Pengguna PC mungkin merasa ketinggalan, yang dapat difahami. Sekiranya anda mempunyai skrin monitor yang besar, amat memalukan anda tidak dapat memisahkannya dan melakukan perkara yang sama seperti di konsol. Terdapat alat pemisah skrin pihak ketiga dalam talian yang boleh anda lihat, tetapi alat itu tidak rasmi.

Minecraft dalam Split-Screen

Walaupun tidak tersedia pada banyak peranti, ada beberapa yang menawarkan pilihan untuk Minecraft dalam mod layar split. Syukurlah, dengan setiap kemas kini Minecraft, ciri baru dilaksanakan. Hanya perlu masa sebelum lebih banyak peranti mempunyai ciri ini.

Sila kongsi pendapat anda mengenai semua perkara Minecraft di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found