Cara Membahagi Skrin di TV Vizio

Ketika set TV Vizio pertama memasuki pasaran pada awal tahun 2000an, mereka terkenal dengan harga, kualiti, dan ciri gambar-dalam-gambar (PIP) yang sangat dicari. Berkat ciri ini, penonton dapat menonton dua program TV pada masa yang sama dan memilih audio utama dengan menekan butang.

Cara Membahagi Skrin di TV Vizio

Beberapa model Vizio yang lebih baru tidak termasuk ciri ini. Sebabnya mudah - untuk dapat menghasilkan semula dua gambar sekaligus, satu set TV mesti mempunyai dua penala terbina dalam. Ini bukan sahaja menambah kos pembuatan keseluruhan tetapi juga menjadikan TV sedikit lebih besar. Di era TV HD super mampu milik yang berpatutan, ini bukan pilihan yang sesuai. Namun, jika anda mempunyai TV LCD Vizio yang lebih lama, anda masih boleh menggunakan PIP.

Dalam artikel ini, anda akan belajar bagaimana melakukannya.

Vizio TV Cara Membahagi Skrin

Mengaktifkan PIP di TV Vizio Anda

Sekiranya anda ingin menonton episod terbaru rancangan TV kegemaran anda di TV Vizio skrin besar anda tetapi tidak mahu ketinggalan liputan berita tempatan mengenai peristiwa penting, anda boleh menonton mereka berdua secara serentak menggunakan ciri PIP. Untuk mengaktifkan mod gambar-dalam-gambar, inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Hidupkan TV anda dan beralih ke saluran yang ingin anda tonton di tetingkap utama.
 2. Sekarang tekan butang Menu pada alat kawalan jauh anda.
 3. Di menu "Parental Controls", Anda harus memilih "Off" di sebelah "Rating Enable" agar fitur berfungsi. Setelah selesai, tekan butang OK pada alat kawalan jauh anda untuk mengesahkan pilihan anda.
 4. Tekan butang Menu sekali lagi untuk memunculkan menu Gambar.
 5. Gunakan butang panah Atas dan Bawah untuk menavigasi ke "Persediaan" dan kemudian tekan OK untuk masuk.
 6. Navigasi ke "PIP" (yang merupakan kependekan dari gambar-dalam-gambar) dan tekan OK untuk masuk.
 7. Gunakan alat kawalan jauh anda untuk memilih sumber input untuk sub-gambar, yang akan muncul sebagai jendela kecil di sudut layar anda. Anda boleh memilih "TV" jika anda ingin menonton saluran TV lain, "HDMI 1" jika anda ingin menyambungkan TV ke layar komputer anda, atau "Komponen 1" jika, misalnya, anda ingin menonton filem dari Blu anda - pemain sinar atau streaming satu dari Netflix. Setelah memilih sumber input, tekan OK untuk mengesahkan pilihan anda.
 8. Di tetingkap seterusnya, pilih ukuran sub-skrin dengan menggunakan anak panah Atas dan Bawah pada alat kawalan jauh. Bergantung pada pilihan anda, anda dapat memilih "Kecil", "Sedang", atau "Besar". Tekan OK setelah selesai.

  Skrin Berpisah di Vizio TV

 9. Sekarang anda hanya perlu memilih audio yang mana dari dua skrin yang ingin anda dengar. Pilih "Skrin Utama" atau "Sub-Skrin" dan kemudian tekan OK pada alat kawalan jauh anda untuk mengesahkan.

Itu sahaja - anda kini boleh menonton video dari dua sumber pada masa yang sama.

Menguruskan PIP dengan Pintasan Jauh

Sekiranya pada bila-bila masa anda ingin menukar sama ada saluran utama atau sub-saluran, atau anda ingin menukar sumber audio, anda tidak perlu memasukkan menu untuk melakukannya. Anda hanya boleh menggunakan jalan pintas pada alat kawalan jauh anda. Berikut adalah semua perkara yang boleh anda lakukan dengan menggunakan arahan pada alat kawalan jauh TV Vizio anda:

 1. PIP / A mengaktifkan dan menyahaktifkan ciri PIP setiap kali anda (tidak) mahu menggunakannya.
 2. CH / D membolehkan anda menukar saluran yang dipaparkan di sub-skrin. Untuk skrin utama, cukup gunakan butang Saluran standard "+" dan "-".
 3. Saiz / B mengubah ukuran sub-skrin dengan mengayuh tiga pilihan yang ada.
 4. Audio / FF menukar audio dari skrin utama ke sub-skrin dan sebaliknya. Sudah tentu, agar pilihan ini berfungsi, anda perlu mengaktifkan mod PIP.

Mengaktifkan POP di TV Vizio Anda

Selain gambar-ke-gambar, beberapa TV Vizio juga mempunyai fitur gambar-luar-gambar (POP) bawaan. Seperti namanya, daripada mempunyai satu skrin kecil yang mengaburkan bahagian layar besar, anda akan melihat dua gambar bersebelahan tanpa pertindihan. Anda juga tidak akan dapat mengawal ukurannya.

Untuk mengaktifkan ciri ini, ulangi langkah 1-5 dari bahagian sebelumnya, dan kemudian lakukan perkara berikut:

 1. Pilih "POP" dalam menu Gambar dan tekan OK pada alat kawalan jauh anda untuk mengesahkan.
 2. Ulangi Langkah 7 dari bahagian sebelumnya untuk memilih sumber input untuk skrin kedua. Sekali lagi, anda boleh memilih antara beberapa sumber yang berbeza. Setelah selesai, tekan OK untuk mengesahkan.
 3. Oleh kerana anda tidak mempunyai kawalan terhadap ukuran atau kedudukan kedua layar (keduanya akan diposisikan bersebelahan), yang dapat anda lakukan hanyalah menekan butang Keluar pada alat kawalan jauh anda.
 4. Gunakan butang anak panah Kiri dan Kanan untuk menukar sumber audio utama semasa menonton.

Kepada anda

Adakah anda menggunakan mod PIP atau POP di TV Vizio anda? Sekiranya demikian, untuk apa anda paling kerap menggunakannya? Beritahu kami lebih banyak di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found