Cara Menghapus Akaun Spotify Anda: Batalkan langganan Spotify dan tutup akaun Spotify anda dengan baik

Spotify masih menjadi anak poster untuk industri streaming muzik, dengan 138 juta pelanggan berbayar, ia adalah perkhidmatan muzik terkemuka yang digunakan di seluruh dunia. Firma Sweden itu memegang kepunyaannya dalam industri tetapi telah mengambil banyak langkah untuk mempublikasikan syarikat tersebut dan meningkatkan pendapatan.

Ini, ditambah dengan persaingan yang semakin meningkat dari Apple Music, Amazon Music Unlimited, Tidal, dan banyak lagi dengan harga yang sama, menyebabkan beberapa pengguna menukar kesetiaan.

Dalam usaha menarik lebih banyak orang ke perkhidmatan tersebut, yang diharapkan dengan harapan mereka akan menaik taraf ke rancangan berbayar, Spotify melancarkan tahap percuma baru pada bulan April.

Sebelum pelancaran, Spotify menawarkan dua peringkat - tahap bebas iklan dengan harga $ 9,99 sebulan, dan tahap percuma dan dibiayai iklan. Yang pertama membolehkan anda memuat turun lagu untuk didengarkan di luar talian dan tidak menyekat akses, yang kedua mengehadkan berapa banyak lagu yang dapat anda akses, senarai main popular, dan hanya pada shuffle. Di bawah tahap Spotify Free yang baru, anda dapat mendengar lagu dari 15 senarai main Discovery, berdasarkan permintaan.

Spotify juga menawarkan akaun Pelajar, akaun Keluarga, dan Spotify Duo (untuk dua orang dengan harga potongan). Setiap peringkat berharga secara kompetitif dengan yang lain di pasaran tetapi, jika anda bersedia untuk menjimatkan wang setiap bulan, mungkin sudah waktunya untuk membatalkan langganan anda.

Dalam artikel ini, kami akan membimbing anda cara membatalkan akaun Spotify Premium anda.

Perkara Yang Perlu Diketahui Sebelum Batal Anda

Lihat Spotify yang berkaitan disiarkan secara terbuka hari ini. Apakah maksud penyenaraian langsung bagi syarikat itu? Spotify vs Apple Music vs Amazon Music Unlimited: Perkhidmatan streaming muzik mana yang terbaik?

Sekiranya anda pelanggan Spotify Premium, anda perlu membatalkan langganan Spotify sebelum menutup akaun anda. Dengan itu, senarai main yang anda muat turun untuk didengarkan di luar talian akan dikeluarkan; anda tidak memiliki muzik itu dan sebaik sahaja anda menamatkan langganan, anda akan kehilangan senarai main yang disimpan secara tempatan.

Sekiranya anda berhenti melanggan tetapi terus menggunakan Spotify Free, anda masih dapat menyiarkan senarai main tersebut dan mereka akan berada dalam sejarah pendengaran anda. Walau bagaimanapun, jika anda terus menghapus Spotify, anda akan kehilangan akses ke senarai main tersebut di dalam dan di luar talian.

Selain itu, menghapus akaun Spotify akan menyebabkan anda kehilangan nama pengguna. Selain itu, jika anda mempunyai diskaun pelajar, anda tidak akan dapat menerapkannya ke akaun lain sehingga setahun setelah pertama kali mendaftar, jika anda memutuskan untuk kembali ke Spotify.

Cara Membatalkan Langganan Spotify Anda

Sebelum menghapus akaun anda, anda perlu membatalkan langganan berbayar yang anda miliki dengan perkhidmatan tersebut. Ini mungkin kelihatan cukup mudah tetapi ada satu masalah yang mungkin anda hadapi; di mana anda membatalkannya?

Cukup pergi ke laman web Spotify untuk membatalkan akaun anda hanya berfungsi jika anda menyediakan perkhidmatan melalui Spotify. Beberapa pengguna mendaftar melalui langganan iTunes, sementara yang lain mungkin telah menggunakan langganan Google Play atau perkhidmatan lain. Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mengetahui di mana anda membayar perkhidmatan tersebut dan membatalkannya dengan sewajarnya.

Batalkan Langganan - Laman Web Spotify

Sekiranya anda telah mendaftar untuk mendapatkan perkhidmatan Premium secara langsung melalui Spotify, lakukan ini untuk membatalkan perkhidmatan:

Lawati laman web Spotify dan log masuk. Di sebelah kiri klik tab Pengurusan Akaun.

Seterusnya, klik pilihan "Ubah Rencana" di bahagian bawah skrin.

Catatan: Perhatikan tarikh di tangkapan skrin di atas. Anda masih akan mendapat akses ke perkhidmatan Premium sehingga tarikh tersebut.

Terakhir, tatal ke bawah ke bahagian Percuma dan klik ‘Batalkan Premium.’ Ikuti arahan sebelumnya untuk menyelesaikan pembatalan anda.

Seterusnya, anda akan diminta untuk mengesahkan pembatalan anda. Klik ‘Ya, Batal’.

Anda sekarang akan pergi ke halaman pembatalan yang menunjukkan tarikh akhir langganan anda dan juga pilihan untuk memberikan maklum balas. Isi jawapan terbaik dan klik ‘Kirim’ di bahagian bawah.

Batalkan Langganan - iTunes

iTunes adalah perkhidmatan yang membolehkan anda mendaftar untuk langganan lain menggunakan kaedah pembayaran Apple ID anda. Sekiranya anda telah melakukannya, ikuti langkah berikut untuk membatalkan langganan anda:

Pada iPhone anda, buka Tetapan dan ketik ‘iTunes dan App Store.’

Seterusnya, ketik ID Apple anda di bahagian atas. Di tetingkap pop timbul yang muncul, ketik ‘Lihat Apple ID’.

Ketik ‘Langganan’

Cari dan ketik Langganan Spotify anda yang akan disenaraikan di skrin di bawah.

Ketik ‘Batalkan Langganan’. Seperti yang dinyatakan di atas, anda masih akan mendapat akses ke perkhidmatan Premium sehingga tarikh pengebilan berikutnya.

Sekiranya anda mendaftar untuk perkhidmatan menggunakan rakan lain (iaitu penyedia telefon bimbit, penyedia TV, atau perkhidmatan lain), anda perlu membatalkannya menggunakan arahan outlet tersebut.

Cara Menghapus Akaun Spotify Anda

Setelah membatalkan langganan, anda perlu menghubungi Spotify untuk menghapus akaun anda secara kekal. Seperti disebutkan di atas, tidak ada cara untuk memulihkan akaun anda setelah ditutup. Juga, jika anda memilih untuk membuka semula akaun anda, anda perlu memilih nama pengguna yang berbeza mengikut Spotify. Nama pengguna yang sama tidak boleh digunakan lebih dari satu kali.

Inilah cara menghapus Spotify:

Lawati halaman pembatalan Spotify dan klik 'Akaun'.

Klik ‘Saya mahu menutup akaun saya’.

Klik ‘Kenalan untuk Tutup’.

Isi borang maklumat dan klik 'Mulakan Sembang.'

Seorang wakil Spotify akan mula menaip, menjelaskan bahawa anda ingin menutup akaun anda secara kekal. Wakil akan menghantar pengesahan e-mel kepada anda setelah selesai.

Soalan Lazim

Terdapat beberapa perkara lagi yang harus anda ketahui mengenai pembatalan akaun Spotify. Lihat Soalan Lazim kami di bawah:

Saya membatalkan akaun saya, tetapi saya telah ditagih lagi. Apa yang berlaku?

Dengan andaian anda membatalkan langganan Premium anda, satu-satunya sebab anda akan ditagih lagi ialah pembatalan tidak ditetapkan sebelum tarikh pembaharuan.

Perkara pertama yang harus anda lakukan sekiranya anda telah dikenakan bayaran untuk langganan Spotify setelah pembatalan adalah dengan memeriksa e-mel anda untuk mendapatkan pengesahan. Seharusnya tarikh pembatalan ditetapkan. Sekiranya itu semua berlaku dan bayarannya adalah kesalahan, hubungi sokongan Spotify.

Bolehkah saya mengaktifkan semula akaun tertutup?

Pertama, perlu diketahui bahawa anda boleh mengaktifkan semula langganan berbayar anda (bersama dengan semua senarai main dan faedah) jika akaun anda masih dibuka.

Setelah memilih untuk menutup akaun, tidak ada pilihan untuk pemulihan. Akaun dan semua datanya hilang semasa anda menutup akaun. Satu-satunya pilihan anda ialah membuka akaun baru dan membuat senarai main baru.

Saya mendaftar ke Spotify menggunakan Facebook, bolehkah saya memutuskannya?

Malangnya tidak. Spotify memberikan penggunanya beberapa pilihan masuk yang berbeza dan jika Facebook adalah milik anda, anda perlu menutup akaun anda mengikut arahan di atas dan mulakan dengan akaun baru.

Setelah membatalkan akaun, gunakan e-mel dan kata laluan unik untuk membuat akaun baru. Berhati-hatilah, jika anda melakukan semua muzik sebelumnya, senarai main dan muat turun tidak akan tersedia sehingga menetapkan semula semuanya.

Walau bagaimanapun, jika anda menyediakan akaun Spotify dengan e-mel dan kata laluan, kemudian sambungkannya ke Facebook, anda boleh memutuskan akaun anda. Yang perlu anda lakukan ialah membuka Spotify pada penyemak imbas web dan pergi ke Tetapan. Kemudian klik ‘Putuskan sambungan dari Facebook’ apabila pilihan itu muncul.

Apa yang boleh saya buat sekiranya saya tidak dapat log masuk?

Sekiranya anda tidak dapat log masuk ke akaun Spotify, anda akan menghadapi masalah untuk membatalkan perkhidmatan tersebut. Sudah tentu, anda selalu dapat menghubungi institusi kewangan anda untuk menghentikan pembayaran di masa hadapan (ini mungkin atau mungkin bukan penyelesaian terbaik bergantung pada bagaimana anda membayar perkhidmatan), atau anda boleh mengisi borang Spotify's Contact Us untuk lebih banyak lagi menolong.

Sekiranya atas sebab tertentu anda tidak dapat membatalkan melalui laman web, iTunes, atau di mana sahaja anda memulakan perkhidmatan (walaupun berlaku penipuan) hubungi syarikat untuk mendapatkan bantuan lebih lanjut.

Saya tidak mempunyai pilihan untuk membatalkan Spotify dari laman web. Apa yang sedang berlaku?

Sekiranya anda tidak dapat membatalkan Spotify menggunakan Spotify secara langsung, kemungkinan anda mendaftar untuk perkhidmatan tersebut melalui pihak ketiga. Ini mungkin Apple, Google Play (pada satu masa), atau bahkan kumpulan perkhidmatan seperti Hulu. Cara terpantas untuk mengesan dengan siapa anda mendaftar perkhidmatan ini adalah dengan memeriksa e-mel anda (cari e-mel pengesahan ketika anda pertama kali mendaftar) atau penyata bank anda.

Kemudian, log masuk ke perkhidmatan tersebut dan ikuti langkah-langkah pembatalan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found