Cara Stream Plex ke TV Pintar Samsung

Ketika menonton rancangan dan filem kegemaran anda di rumah, membuat keputusan mengenai peranti penstriman mana yang sukar. Dari seluruh rangkaian peranti penstriman Roku ke Chromecast Google dan Apple TV, tidak ada kekurangan kotak streaming dan tongkat yang dipasang di bahagian belakang televisyen anda dan menyediakan hiburan berjam-jam melalui internet.

Cara Stream Plex ke TV Pintar Samsung

Sudah tentu, bukannya keluar untuk membeli set-top box baru untuk streaming, jika anda telah membeli televisyen dalam beberapa tahun kebelakangan ini, anda mungkin dapat mengalirkan semua pilihan kegemaran anda terus dari alat kawalan jauh TV anda . Netflix, Hulu, dan Amazon Prime semuanya disertakan di kebanyakan televisyen yang dihasilkan hari ini, tetapi pilihan hiburan tidak berhenti di situ. Sekiranya anda ingin memperluaskan pilihan anda untuk streaming video dan anda bersedia melakukan kerja, anda boleh membuka kunci beberapa pilihan hebat untuk streaming video.

Sekiranya anda ingin mengalirkan Plex ke TV Pintar Samsung, anda bernasib baik. Televisyen Samsung yang lebih baru mampu mengehoskan platform, memudahkan penstriman filem dan rancangan kegemaran anda di rangkaian rumah anda. Mari lihat streaming di Plex.

Apa itu Plex?

Plex memulakan hidupnya sebagai program sumber tertutup, yang menyaingi Kodi dalam hampir semua cara, yang dirancang untuk mengalirkan media anda ke rangkaian rumah anda atau ke komputer di internet di seluruh dunia. Kodi dan Plex adalah cara terbaik untuk menggunakan dan menstrim media, dan masing-masing mempunyai kelebihan.

Sekiranya anda ingin menggunakan Kodi untuk memasang add-on dan build untuk menstrimkan kandungan dari seluruh dunia, Plex tidak akan memberikan banyak kebaikan kepada anda. Tetapi jika anda telah membina koleksi media digital yang kuat di perpustakaan anda sendiri, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menggunakan Plex untuk melakukan streaming ke banyak peranti anda, termasuk Fire Stick anda.

Plex adalah program yang cukup mudah yang membolehkan anda menstrimkan kandungan yang dihoskan secara tempatan ke mana-mana peranti berkemampuan Plex. Walaupun anda perlu menjalankan dan mengurus pelayan anda sendiri, ada baiknya anda menggunakan jika anda bersedia meletakkan pekerjaan (atau jika anda mempunyai rakan membina pelayan untuk anda).

Memasang Aplikasi Plex pada TV Pintar Samsung Anda

Sekiranya televisyen Samsung anda dari 2016 atau lebih baru dan menggunakan Tizen, anda beruntung — semua TV berasaskan Tizen dapat menjalankan Plex, menurut laman sokongan Plex sendiri. Pada televisyen lama, Samsung menggunakan aplikasi Smart Hub mereka untuk memuat turun aplikasi, dan beberapa model menyokong Plex menggunakan kaedah ini. Namun, anda perlu menyemak halaman ini di laman web Samsung untuk memastikan televisyen Smart Hub anda menyokong Plex.

Sekiranya anda mempunyai TV yang serasi, tambahkan aplikasi menggunakan Samsung Smart Hub atau, pada model yang lebih baru, Samsung App Store.

  1. Pastikan TV anda mempunyai sambungan internet.
  2. Buka Samsung Smart Hub atau Samsung App Store, bergantung pada model anda, dan log masuk jika perlu.
  3. Pilih aplikasi yang disyorkan dari skrin utama dan semak atau cari Plex.
  4. Pilih Pasang dari dalam skrin aplikasi Plex dan biarkan TV memasang aplikasinya.
  5. Pilih Plex dari senarai aplikasi anda untuk dibuka.
  6. Log masuk ke Plex menggunakan kelayakan yang sama yang anda gunakan pada Plex Media Server anda.

Sebaik sahaja anda masuk ke Plex, aplikasi akan mula mengisi perpustakaan dan media anda dari Plex Media Server jika ia berjalan. Jelas sekali, anda perlu memastikan Plex Media Server anda tetap aktif dan tersedia untuk dapat menggunakan aplikasi Plex pada TV pintar Samsung. Setelah aplikasi diisi, anda seharusnya dapat mengalirkan media antara pelayan dan TV anda tanpa masalah.

Menyelesaikan masalah Plex pada TV pintar Samsung

Saya menghadapi beberapa masalah dengan persediaan saya yang memerlukan beberapa jam untuk mengetahui. Pertama, aplikasi akan dibuka dan kemudian ditutup. Yang kedua, aplikasi akan dibuka tetapi tidak menyambung ke Plex Media Server. Kedua-duanya dapat saya fahami dengan sedikit bantuan dari web.

Pembukaan dan penutupan aplikasi Plex pada TV pintar Samsung

Masalah ini mengambil masa paling lama untuk difahami. Saya telah melakukan kemas kini firmware di TV untuk mendapatkan versi terbaru Samsung Smart Hub. Saya mempunyai sambungan WiFi yang baik ke rangkaian Plex Media Server dihidupkan dan semuanya kelihatan baik. Aplikasi dipasang tanpa masalah dan muncul dalam senarai aplikasi. Namun setiap kali saya membukanya, aplikasinya terbuka ke layar plash dan kemudian ditutup kembali. Saya terpaksa membuat tetapan semula kilang di TV saya agar ini berfungsi.

  1. Hidupkan TV dan gunakan alat kawalan jauh.
  2. Navigasi ke Tetapan, Sokongan, Diagnosis Sendiri, dan Tetapkan Semula.
  3. Sahkan tetapan semula.

Perlu beberapa minit untuk menetapkan semula dan but semula tetapi setelah selesai, aplikasi Plex berfungsi dengan sempurna. Sehinggalah saya cuba berhubung pula.

Aplikasi TV pintar Samsung Plex tidak akan bersambung ke Pelayan Media Plex

Setelah aplikasi Plex dibuka dan tetap seperti itu, saya mahu bangun secepat mungkin. Oleh itu, tidak dapat menghubungkan aplikasi ke rangkaian adalah menjengkelkan. Saya mempunyai tetapan IP, penghala, dan DNS yang betul, Pelayan Media Plex berada dalam talian, rangkaiannya bagus, TV mempunyai sambungan internet, Netflix berfungsi dengan baik tetapi Plex tidak akan menyambung.

//support.plex.tv/articles/206225077-how-to-use-secure-server-connections/

Berkat internet, saya mendapat tahu bahawa sambungan yang selamat dalam tetapan Plex mengganggu aplikasi. Mematikannya membolehkan aplikasi berfungsi dengan baik. Pergi ke Tetapan dan Tetapan Rangkaian di Plex dan matikan Sambungan Selamat. Voila, ia berfungsi!

Soalan Lazim

Bolehkah saya menghantar Plex ke TV Samsung saya?

Ya. Sekiranya anda mempunyai model Samsung yang tidak menyokong Plex, anda boleh menggunakan peranti Android untuk menghantar kandungan anda ke TV. Anda memerlukan Chromecast untuk melakukan ini bergantung pada sama ada model semasa anda mempunyai fungsi transmisi. u003cbru003eu003cbru003eSetelah siap, buka kandungan dan ketuk ikon Cast. Pilih peranti Chromecast atau TV Pintar anda dan rancangannya akan dimainkan secara automatik.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found