Cara Mengendalikan Bateri Bengkak di Komputer Riba atau Telefon Pintar Anda

Ia mungkin bermula dengan sesuatu yang halus, seperti trackpad yang tidak dapat diklik seperti dulu, atau komputer riba yang tidak lagi duduk di meja - atau mungkin sesuatu yang jelas kelihatan, seperti casing notebook yang bermula untuk melengkung dan tumbuh seperti beg popcorn di dalam ketuhar gelombang mikro.

Walau apa pun, apa yang anda hadapi adalah teknologi yang serupa dengan wabak - bateri lithium-ion yang bengkak. Walaupun ini kelihatan seperti kerosakan yang menarik, ia sebenarnya sangat berbahaya. Bateri ion litium mudah berubah dan terdapat di kebanyakan peranti teknologi kita hari ini.

Dalam artikel ini, saya akan menunjukkan kepada anda untuk mengendalikan bateri yang bengkak dengan selamat di komputer riba, telefon pintar atau peranti berteknologi tinggi anda yang lain.

Mengapa Bateri Lithium-ion Berguna?

Bateri ion litium mempunyai beberapa kelebihan utama berbanding kimia bateri lain. Bateri ion litium sangat padat tenaga, yang bermaksud bahawa sejumlah besar kuasa elektrik dapat disimpan di ruang yang agak kecil dan ringan.

Bateri mempunyai jangka hayat kitaran yang sangat lama dan jangka hayat, yang bermaksud bahawa ia boleh dicas dan habis beratus-ratus kali sebelum kehilangan kecekapan. Mereka mudah dicas dengan pengecas bateri berteknologi rendah yang murah, dan boleh dicas dengan cepat berbanding jenis bateri lain. Mereka mempunyai kadar pengosongan diri yang rendah, yang bermaksud bahawa bateri yang dicas dapat duduk untuk beberapa waktu antara penggunaan tanpa kehilangan sejumlah besar tenaga.

Terdapat beberapa kelemahan kimia bateri ini. Satu kelemahan adalah bahawa bateri berpotensi memasuki kitaran pelarian termal (iaitu, mereka terbakar) jika bateri mengalami tekanan tertentu. Atas sebab ini, mana-mana peranti yang menggunakan sel ion lithium mesti merangkumi litar yang dapat mengesan kitaran pelarian ini dan mematikan bateri.

Bateri lithium-ion rentan dalam keadaan suhu tinggi, dan tidak boleh dicas pada voltan tinggi. Pada suhu sejuk, bateri berfungsi dengan baik, tetapi tidak dapat diisi ulang dengan cepat tanpa menyebabkan kerosakan teruk.

Akhirnya, bahaya terma yang ditunjukkan oleh bateri yang dibina dengan teruk bermaksud mengangkutnya memerlukan langkah berjaga-jaga dan tertakluk kepada banyak peraturan.

Walaupun terdapat kekurangan ini, kelebihan bateri lithium sedemikian rupa sehingga teknologi ini sangat berguna, dan bateri lithium-ion digunakan dalam hampir semua aplikasi berteknologi tinggi.

Apa yang Menyebabkan Bateri Bengkak?

Terdapat beberapa kemungkinan sebab bateri lithium-ion boleh membengkak.

Penyebab yang paling biasa adalah bateri yang berlebihan, yang menyebabkan tindak balas kimia antara elektrod dan elektrolit, mengakibatkan pelepasan haba dan gas yang mengembang di dalam bateri, menyebabkan selongsong membengkak atau bahkan terbelah.

Bengkak juga boleh berlaku akibat kecacatan pengeluar. Kerosakan mekanikal pada bateri, seperti memukul permukaan yang keras dan penyok pada selongsong, dapat menyebabkan keadaan bengkak, begitu juga dengan pendedahan pada suhu yang terlalu tinggi.

Akhirnya, bateri lithium-ion dapat membengkak akibat pembuangan sel secara mendalam; biasanya, bateri lithium-ion dikawal oleh litar (kadangkala disebut sistem pengurusan bateri atau BMS) yang menghalang perkara ini berlaku.

Walau apa pun, apa pun penyebab utama pembengkakan, apa yang berlaku di dalam bateri ialah terlalu banyak arus terdapat di dalam sel bateri tertentu. Menurut artikel Don Sadoway, profesor kimia bahan di MIT di Mingguan Elektronik: "Terdapat had yang ketat mengenai berapa banyak arus yang dapat dimasukkan melalui sel ion lithium."

Ini bermaksud bahawa kerosakan bateri lithium-ion boleh berlaku dan apabila berlaku ia boleh menjadi bencana.

Bengkel Bengkel MacBook ProBateri MacBook Pro biasa di sebelah Bateri MacBook yang bengkak teruk.

Cara Mengelakkan Bateri Bengkak

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko kegagalan bateri. Anda tidak dapat menghilangkan risiko sepenuhnya kerana selalu ada kemungkinan kerosakan kilang, tetapi salah laku pemilik bateri adalah penyebab yang paling biasa dari bateri yang bengkak.

Selain mencegah pembengkakan bateri, cadangan ini juga bagus untuk mengoptimumkan jangka hayat bateri anda.

Sentiasa gunakan pengecas kuasa yang sesuai. Gunakan hanya pengecas berkualiti dari pengeluar terkenal, bukan pengecas pihak ketiga yang dibina oleh kilang tanpa nama. Sekiranya anda tidak mempunyai pengecas asal yang disertakan dengan bateri, dapatkan pengecas dengan output kuasa yang sama seperti pengecas asal. Hanya kerana palam pengecasan sesuai TIDAK bermaksud ia sesuai untuk konfigurasi bateri khusus anda!

Jangan biarkan peranti anda terpasang sepanjang masa. Ini terutama menjadi masalah bagi pengguna komputer riba yang terutama menggunakan komputer riba di rumah. Peranti dipasang di dinding sepanjang masa, dan bateri tidak diberi peluang untuk menggunakan kapasitinya. Untuk pengguna Mac, alat kelapa percuma dapat membantu mengingatkan anda bila tiba masanya untuk mencabut kabel kuasa anda dan membiarkan bateri menyelesaikan kitaran pengosongan dan pengisian semula. Pengguna Windows boleh melihat sejumlah pilihan yang menawarkan fungsi serupa, seperti BatteryCare (percuma) dan BatteryBar Pro ($ 8). Sekiranya ini adalah perkara yang anda lakukan, lihat artikel kami.

Simpan bateri anda di tempat yang sejuk dan kering. Kadang-kadang penggunaan di bawah sinar matahari baik-baik saja, tetapi jangan simpan komputer riba atau telefon pintar anda di dalam kereta yang panas atau persekitaran yang lembap.

Ganti bateri anda jika habis atau rosak. Bateri adalah produk habis; mereka bertujuan untuk perlahan-lahan menurunkan prestasi dari masa ke masa. Oleh itu, jika bateri anda tidak lagi terisi, atau jika ia rosak kerana jatuh atau terkena, pastikan untuk menggantinya, sebelum bencana boleh berlaku.

Cara Mengatasi Bateri Bengkak

Sekiranya anda mengesyaki bahawa peranti anda mempunyai bateri yang bengkak, langkah pertama adalah berhati-hati. Menusuk bateri dalam keadaan apa pun sangat berbahaya, tetapi bateri yang bengkak sangat rentan untuk berkompromi kerana selongsongnya sudah tertekan dari gas bawaan di dalamnya. Singkatnya, kendalikan sebarang peranti dengan bateri yang disyaki bengkak dengan berhati-hati.

Seterusnya, jika peranti anda mempunyai bateri yang boleh ditanggalkan oleh pengguna, anda boleh mencubanya dengan berhati-hati. Perhatikan bahawa selongsong bateri yang bengkak mungkin sukar dilakukan. Sekiranya anda menghadapi rintangan luar biasa untuk mengeluarkan bateri, hentikan dan ikuti nasihat di bawah untuk mereka yang mempunyai peranti yang mengandungi bateri yang tidak boleh ditanggalkan oleh pengguna.

Namun, jika anda berjaya mengeluarkan bateri yang bengkak, letakkan di dalam bekas yang selamat dan sejuk sehingga tidak mudah terkena tusukan.

Bengkel Bengkel MacBook ProSelongsong bateri dirancang untuk mengembang sehingga membengkak tetapi lebih mudah terkena tusukan.

Jangan buang bateri di tong sampah atau di tempat lain. Melakukannya boleh menjejaskan kesihatan pekerja sanitasi yang mungkin bersentuhan dengan bateri, dan juga persekitaran.

Sebaliknya, selalu buang bateri - bengkak atau tidak - di tempat pelupusan bateri yang dibenarkan.

Banyak lokasi pembaikan komputer mempunyai peralatan dan prosedur untuk mengendalikan bateri yang bengkak dengan selamat. Contohnya, jika anda mempunyai Apple MacBook Pro, bawa bateri ke Kedai Apple terdekat anda. Peruncit elektronik lain, seperti Best Buy, juga menawarkan perkhidmatan kitar semula dan pelupusan. Sebaiknya hubungi dan maklumkan kepada peruncit bahawa anda membawa bateri lithium-ion yang bengkak sehingga mereka dapat bersiap sedia untuk menanganinya.

Sekiranya anda tidak dapat mencari lokasi yang sesuai untuk membuang bateri anda, hubungi kerajaan tempatan anda untuk mendapatkan arahan.

Belian terbaikLynn Watson / Shutterstock

Sekiranya peranti anda melakukannya tidak minta bateri yang boleh diganti pengguna jangan cuba mengeluarkannya sendiri. Cukup bawa seluruh peranti ke salah satu lokasi yang disebutkan di atas untuk mendapatkan bantuan.

Namun, perhatikan bahawa sehingga bateri anda yang bengkak diganti, anda tidak harus menyambungkan peranti anda ke kuasa atau menggunakannya. Bateri yang bengkak boleh meletup jika tidak ditangani dengan betul, jadi anda tidak mahu mengambil tindakan yang boleh mempercepat kedatangan peristiwa yang tidak menyenangkan ini.

Di atas segalanya, selamat. Jangan cuba menusuk bateri, jangan letakkan di dalam kereta panas atau di lokasi yang boleh diambil oleh kanak-kanak atau haiwan peliharaan, dan jangan mengabaikannya. Komputer riba atau telefon pintar anda kemungkinan akan terus berfungsi dengan bateri yang bengkak, sekurang-kurangnya untuk beberapa lama. Tetapi mengabaikan masalah dan terus menggunakan bateri hanya akan meningkatkan risiko tusukan atau letupan, yang dapat mengakibatkan cedera parah. Kebocoran dan letupan bateri jarang berlaku, tetapi anda tidak mahu menguji kemungkinannya.

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Bateri Anda Mula Merokok

Dalam apa yang sering disebut sebagai "peristiwa bateri", ion lithium yang bengkak bateri boleh mula merokok atau terbakar. Anda juga mungkin melihat bunyi "mendesis" tanpa melihat tanda-tanda api yang kelihatan. Sekiranya anda berada dalam situasi di mana ini berlaku, adalah mustahak untuk memahami cara mengatasinya.

JANGAN gunakan air untuk memadamkan bateri, ini dapat mengeluarkan hidrogen berlebihan menjadikannya lebih mudah berubah. Sebaliknya, tenggelam bateri di pasir atau bahkan sampah kucing untuk memadamkan api atau mengawal keadaan. Menggunakan alat pemadam api Kelas B sangat sesuai, tetapi jika anda tidak mempunyai salah satu yang berguna, pasir atau sampah akan melakukan silap mata.

Sekiranya bateri merokok; ia melepaskan gas ke udara, juga merupakan idea yang baik untuk meningkatkan pengudaraan ke bilik seperti tingkap terbuka sambil memastikan bahawa tidak ada yang lain yang akan terbakar.

Sekarang anda tahu

Bagi mereka yang mengingati hari-hari ketika bateri Nikel-Kadmium menguasai tempat kejadian, banyak yang telah berubah. Terdapat banyak yang perlu diketahui mengenai bateri dan cara menggunakan dan menyimpannya dengan betul. Ingat petua ini dan bateri anda mungkin melebihi peranti anda.

Ingat, bateri tidak boleh dirosakkan melainkan anda tahu apa yang anda lakukan, ia sering mengandungi bahan kimia mudah meruap yang boleh menyebabkan kecederaan serius. Jangan ragu untuk berkongsi pendapat anda mengenai bateri yang bengkak dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found