Cara mengakses laman web gelap: Apa itu Tor dan bagaimana cara mengakses laman web gelap?

Sekiranya anda ingin mengetahui cara mengakses laman web gelap, pertama sekali anda ingin mengetahui perbezaan antara laman web gelap dan laman web dalam, dan sama ada web gelap adalah tempat yang selamat atau tidak.

Cara mengakses laman web gelap: Apa itu Tor dan bagaimana cara mengakses laman web gelap?

Untuk meningkatkan kecepatan, web dalam adalah bahagian bawah permukaan internet yang luas merangkumi semua yang tidak dapat dijelajahi oleh mesin carian konvensional. Laman web gelap adalah bahagian yang sengaja dikaburkan, dikaitkan dengan aktiviti yang teduh tetapi juga platform yang berguna untuk aktivis privasi yang hidup di bawah rejim yang menindas. Inilah cara untuk sampai ke sana.

Cara mengakses laman web gelap

Apakah web gelap?

Dicipta pada pertengahan 1990-an oleh penyelidik tentera di AS, teknologi yang membuka jalan untuk apa yang kini dikenali sebagai laman web gelap digunakan oleh pegawai perisik untuk berkongsi fail tanpa nama. Platform awal itu dipanggil 'Tor', yang bermaksud 'The Onion Router'.

Mereka menyebarkannya kepada umum agar lebih sukar bagi orang luar untuk membedakan apa itu fail pemerintah dan apa itu data yang dikirimkan oleh warganegara sehari-hari. Ringkasnya, semakin banyak orang menggunakannya, semakin banyak "kebisingan" yang ada, menyamarkan jejak pesanan pemerintah.

Tor adalah bahagian kritikal dari laman web gelap dan menghoskan sekitar 30,000 laman web tersembunyi rangkaian.

Untuk mengakses laman web gelap, anda memerlukan rangkaian proksi tanpa nama. Dua alat yang paling popular dalam kotak alat ini ialah Tor dan I2P. Anda dapat mengetahui secara terperinci perbezaan antara dua rangkaian di sini, tetapi untuk tujuan panduan ini, kami akan menggunakan Tor kerana ia adalah yang paling banyak digunakan.

Apa itu Tor?

Tor adalah rangkaian tanpa nama yang menyembunyikan identiti anda semasa anda melayari laman web, berkongsi kandungan, dan terlibat dalam aktiviti dalam talian yang lain. Ini menyulitkan data yang dikirim dari komputer anda sehingga tidak ada yang dapat melihat siapa atau di mana anda berada, walaupun anda masuk ke laman web. Tor adalah singkatan dari The Onion Router, dan ia dibuat oleh US Naval Research Laboratory pada pertengahan tahun sembilan puluhan.

Angka terbaru (metrics.torproject.org) menunjukkan Tor mempunyai sekitar 2.5 juta pengguna setiap hari, dengan laman web Facebook Tor sahaja yang menarik lebih daripada satu juta pelawat setiap bulan.

Apa kaitannya dengan bawang?

Ini semua mengenai lapisan. Data dari komputer anda dihantar melalui rangkaian 'node' (komputer lain, juga dikenali sebagai 'relay') yang dikendalikan oleh jutaan sukarelawan di seluruh dunia, membangun lapisan penyulitan seperti lapisan bawang. Tor memberi anda alamat IP yang berbeza setiap kali anda menghantar atau meminta data, menyamarkan yang sebenarnya dan menjadikannya hampir mustahil untuk melihat dari mana data tersebut berasal.

Bagaimana saya menggunakan Tor?

Cara termudah untuk menggunakan Tor adalah melalui penyemak imbas khasnya, yang tersedia untuk Windows, MacOS, dan Linux (ia boleh dijalankan dari stik USB jika anda tidak mahu memasangnya di komputer anda). Penyemak imbas Tor berdasarkan Firefox tetapi melumpuhkan pemalam yang boleh menjejaskan privasi dan keselamatan anda.

Ia tidak akan berbenturan dengan perisian lain yang telah anda pasang, tetapi anda mungkin perlu mengkonfigurasi program antivirus atau firewall anda untuk membolehkannya mengakses internet.

Terdapat juga aplikasi Tor untuk Android, yang disebut Orbot; dan sistem operasi - Ekor - yang telah dikonfigurasikan untuk menggunakan Tor.

tor_dark_web_1 Lihat yang berkaitan The dark web: seberapa besar, betapa gelap dan apa yang ada? Adakah web gelap selamat? Web gelap berbanding web dalam: Apakah perbezaannya?

Anda juga boleh memuat turun semua yang anda perlukan untuk memulakan dengan Tor di laman web Projek Tor. Cukup klik Muat turun Tor dan ikuti arahannya.

Cara csambung atau konfigurasikan Tor

Muat turun TOR dari laman web rasmi dari mana-mana penyemak imbas web.

Kali pertama anda menggunakan Tor, anda akan berhadapan dengan munculan yang meminta anda menyambung atau mengkonfigurasi rangkaian Tor.

tor_dark_web_2

Sebilangan besar orang akan dapat mengklik Sambung, tetapi jika anda menggunakan sambungan internet yang disensor atau diproksi, anda perlu mengkonfigurasi tetapan proksi tempatan anda. Sekiranya itu sesuatu yang perlu anda lakukan, Projek Tor mempunyai banyak manual mengenai konfigurasi yang menarik.

Bagaimana andase Tor untuk sampai ke suatu tempat

Tetingkap Tor akan kelihatan seperti tetingkap penyemak imbas biasa, tetapi kini anda dapat menggunakannya untuk mengakses laman web dengan akhiran .onion. Melayari laman web ini bukan soal mencari Google - anda perlu mencari pautan tertentu.

Terlebih lagi, alamat pautan ini cenderung menjadi sekumpulan huruf yang nampaknya rawak, jadi tidak selalu jelas di mana mereka memimpin anda.

tor_dark_web_3

The Hidden Wiki adalah salah satu sumber yang terkenal untuk melayari laman web gelap, di mana anda akan mendapat pautan ke laman web di pelbagai kategori. Sumber lain yang berguna adalah sub / subdit / r bawang. Jelas, ketahuilah bahawa kedua-duanya mengandungi bahan NSFW.

tor_dark_web_4

Sekiranya anda sangat berminat untuk menjaga nama diri, The Tor Project merangkumi sejumlah amaran mengenai perkara yang tidak boleh dilakukan semasa melayari laman web gelap. Kami menasihati anda untuk berhati-hati semasa menggunakan Tor. Sekiranya anda bimbang tentang privasi dan penjejakan dalam talian, ada cara yang lebih mudah untuk mengambil langkah untuk melindungi data anda. Dari enjin carian tanpa nama seperti DuckDuckGo dan Oscobo hingga pemalam seperti Ghostery, terdapat cara mudah untuk menyekat pelacak yang digunakan oleh rangkaian iklan.

Siapa yang menggunakan Tor?

Polis, tentera, penyelidik perubatan, kumpulan hak asasi manusia, mangsa penyalahgunaan, pemberi maklumat, wartawan, dan, semakin, orang lain yang ingin merahsiakan aktiviti dalam talian mereka atau bimbang tentang pengintipan siber. Ia sangat popular di kalangan orang di negara-negara yang disensor internet seperti Rusia dan UAE dan mengira Human Rights Watch antara penderma masa lalu.

Pemberi maklumat NSA Edward Snowden adalah peminat besar dan berkata: “Tanpa Tor, jalan-jalan di internet menjadi seperti jalan-jalan di sebuah kota yang sangat berat. Dengan Tor, kita mempunyai ruang dan kehidupan peribadi, di mana kita boleh memilih dengan siapa kita mahu bersekutu dan bagaimana ”.

Tetapi bukankah Tor agak cerdik?

Setiap media, dari halaman dicetak hingga penyemak imbas standard, berpotensi menjadi cerdik, tetapi perkhidmatan web tidak melakukan 'tindakan' - yang dilakukan pengguna mereka. Seperti teknologi seperti Bitcoin - mata wang pilihan Tor - Tor tidak menghasut atau membenarkan syarikat haram. Di laman webnya, ia menyedari bahawa unsur-unsur jenayah mengeksploitasi tanpa nama, tetapi menunjukkan: "Penjenayah sudah boleh melakukan perkara buruk ... mereka sudah mempunyai banyak pilihan yang tersedia".

Untuk setiap pelanggar undang-undang, terdapat banyak pengguna yang sah, yang kebanyakannya menggunakan Tor untuk faedah sosial yang besar.

Jadi Tor benar-benar sah?

Ya, sepenuhnya. Tentera Laut AS tidak terbiasa membuat perisian haram, dan tidak ada yang meragukan mahu melayari secara peribadi. Tidak ada yang pernah ditangkap atau diadili hanya karena menggunakan Tor, hanya untuk apa yang mereka gunakan, dan Tor sendiri mengatakan dalam FAQ hukumnya bahawa "itu bukan alat yang dirancang atau dimaksudkan untuk digunakan untuk melanggar hukum."

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found