Cara Memberitahu jika Chromecast Anda Diisi

Mempunyai platform pemutus yang lancar dan mesra pengguna yang menyokong banyak aplikasi yang berbeza bukanlah tugas yang mudah. Namun, setelah tiga generasi berturut-turut, Chromecast Google telah menjadi peneraju pasaran.

Cara Memberitahu jika Chromecast Anda Diisi

Sekiranya anda baru menggunakan Chromecast atau tertanya-tanya apakah anda harus mendapatkannya, kami sedia membantu anda memahami cara kerja Chromecast.

Cara Memberitahu Jika Chromecast Anda Diisi

Petunjuk LED kadangkala membingungkan bagi pengguna Chromecast yang pertama kali. Kadang-kadang mereka mungkin mengelirukan mereka dengan petunjuk hayat bateri, yang tidak. Pada Chromecast, penunjuk cahaya menunjukkan perubahan status, sambungan, keadaan siaga, kesalahan, atau kemas kini peranti.

Sebenarnya, Chromecast sentiasa dicas kerana tidak boleh menggunakan bateri.

Sekiranya anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tanda cahaya, inilah maksudnya:

 1. Putih pekat - peranti disambungkan dan siap.
 2. Berdenyut putih - peranti terputus dan perlu disiapkan.
 3. Berdenyut oren - peranti menerima kemas kini dan tidak aktif.
 4. Jingga berdenyut - jika TV anda tidak berfungsi atau menerima isyarat, anda mungkin perlu memasangnya dan keluar untuk cuba menyelesaikan masalahnya.
 5. Jingga padat (atau merah padat untuk Chromecast generasi pertama) - terdapat ralat dengan peranti anda.

Menyambungkan Chromecast ke TV Anda

Kesambungan Chromecast sangat mudah, dan terdapat beberapa langkah mudah:

 1. Pasang Chromecast ke TV dan kabel kuasa ke soket elektrik.
 2. Pasang aplikasi Google Home pada telefon bimbit atau tablet anda.
 3. Sediakan Chromecast.
 4. Mula menonton program kegemaran anda.

jika Chromecast dicas

Hantar Skrin Android dengan Chromecast

Salah satu faedah menggunakan Chromecast ialah anda dapat dengan mudah mencerminkan skrin telefon anda di TV. Terdapat senarai syarat yang perlu anda perhatikan, tetapi jika telefon anda berumur tidak lebih dari beberapa tahun, anda tidak akan menghadapi masalah menguruskannya. Sebelum menyambungkan telefon ke Chromecast, Anda harus mematikan "Mod Penjimatan Daya" dan mengaktifkan izin "Mikrofon" di Google Play Store agar semuanya berfungsi.

Setelah anda menyiapkan semuanya, anda dapat membuka aplikasi Google Home anda, mencari peranti yang anda ingin menghantar skrin, dan itu saja.

Hantar Muzik dengan Chromecast

Oleh kerana muzik adalah sebahagian besar dari kehidupan seharian kita, Chromecast dan Google Play membolehkan anda menghantar muzik dari peranti anda ke TV atau pembesar suara anda. Setelah menyiapkan Chromecast, berikut cara anda dapat memainkan album muzik kegemaran anda atau episod podcast terbaru:

 1. Sambungkan peranti anda ke rangkaian wayarles yang sama dengan yang digunakan oleh Chromecast.
 2. Buka aplikasi Google Play.
 3. Ketik butang "Hantar".
 4. Pilih Chromecast anda dari peranti yang tersedia.
 5. Pilih yang anda mahu mainkan.
 6. Ketik "Main" dan nikmati di TV besar dan pembesar suara besar anda.

Cara Melakukan Rehat Kilang di Chromecast Anda

Sekiranya anda menghadapi beberapa masalah semasa menggunakan Chromecast, terutamanya jika penunjuk LED tersekat dengan warna jingga, anda harus melakukan tetapan semula kilang. Ini adalah proses mudah yang memerlukan beberapa langkah mudah dalam aplikasi Home:

 1. Buka aplikasi Google Home.
 2. Klik Chromecast anda dan buka "Tetapan".
 3. Di bahagian atas kanan, cari tiga titik dan ketik.
 4. Pergi ke "Factory Reset" dan ketuk padanya.

Kadang kala, pengguna merasa lebih senang melakukan tetapan semula kilang tepat pada peranti Chromecast. Sekiranya anda mempunyai Chromecast generasi pertama, anda perlu membiarkan peranti terpasang ke TV dan menahan butang kuasa selama 25 saat.

Pada peranti generasi kedua, anda hanya perlu menahan butang sehingga ia berubah warna. Apabila penunjuk LED berubah dari merah / oren menjadi putih berkelip, urutan but semula akan bermula. Selepas itu, peranti anda akan dipulihkan sepenuhnya dan bersedia untuk menghantar kandungan yang hebat.

Chromecast dikenakan bayaran

Mengemas kini Chromecast

Sekiranya anda ingin menikmati ciri terbaru dan terbaru pada peranti Chromecast anda, anda perlu memastikan bahawa ia sentiasa dikemas kini. Biasanya, mengemas kini adalah proses automatik yang berlaku dari semasa ke semasa. Walaupun begitu, ingatlah bahawa Chromecast tidak akan berfungsi semasa kemas kini. Sekiranya anda tidak pasti apa yang akan berlaku dengan Chromecast semasa kemas kini, berikut ikhtisar ringkas:

 1. Periksa status lampu LED untuk melihat apakah proses pemasangan dimulakan.
 2. Buka aplikasi Google Home untuk mengikuti perkembangan persediaan.
 3. Anda juga dapat menghidupkan TV dan melihat bagaimana kemas kini sedang berjalan.
 4. Sekiranya kemas kini mengambil masa lebih dari sepuluh minit, anda mungkin perlu menghidupkan semula peranti.

Terus Streaming

Perkakasan minimalis Chromecast tidak menarik banyak perhatian dan tidak memerlukan terlalu banyak ruang. Walaupun kecil, peranti ini cukup kuat untuk menyambungkan pelbagai peranti dan peralatan yang disokong Google di sekitar rumah. Dan dengan aplikasi Google Home, telefon anda boleh menjadi pusat kawalan untuk semuanya.

Sekarang anda tahu bagaimana untuk mengetahui sama ada Chromecast anda dicas, anda akan dapat menggunakan salah satu peranti transmisi terbaik sepenuhnya.

Adakah anda sering menghantar tablet atau telefon anda dengan Chromecast? Atau adakah anda lebih suka menghantar muzik?

Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found