Cara Mengetahui jika Nintendo Switch Dicuri

Terdapat beberapa perkara yang lebih baik daripada membeli barang murah. Terutama apabila anda membeli sekeping teknologi berharga seperti Nintendo Switch.

Cara Mengetahui jika Nintendo Switch Dicuri

Namun, selalu ada awan kecurigaan ketika anda membeli barang terpakai. Terutama jika anda membelinya dari peruncit tidak rasmi.

Untuk mengelakkan masalah, anda harus memastikan bahawa pemilik sebelumnya tidak berpisah dengan perantinya. Walau bagaimanapun, ini mungkin lebih mudah diucapkan daripada dilakukan.

Mari selami.

Bolehkah Anda Menjejak Peranti Nintendo yang Dicuri?

Beberapa peranti mempunyai sistem penjejakan terpasang yang membolehkan pengguna mencarinya melalui nombor siri dan GPS.

Malangnya, Nintendo Switch bukan salah satu daripada peranti ini. Sebenarnya, Nintendo tidak menawarkan jenis perkhidmatan penjejakan atau peranti yang dapat ditempatkan.

Oleh itu, jika anda memiliki Nintendo Switch yang dicuri, pemilik sebelumnya sukar untuk mencarinya. Oleh itu, anda perlu mencuba sendiri.

Periksa Jika Nombor Siri Sesuai

Suatu Nintendo Switch yang dicuri biasanya akan datang tanpa kotak asalnya atau yang sama sekali berbeza.

Sekiranya kotak dan nombor siri peranti sepadan, anda mungkin mendapat tawaran sebenar. Sekiranya tidak, ada kemungkinan besar sesuatu yang teduh sedang berlaku.

Inilah cara mencari dua nombor siri:

  1. Satu nombor siri tertera di kiri bawah konsol Nintendo Switch genggam (bukan dok).

    sekiranya suis nintendo dicuri

  2. Nombor siri yang lain disenaraikan terus di kotak produk.

    bagaimana memberitahu suis nintendo dicuri

Sudah tentu, walaupun nombor siri sesuai, ada kemungkinan produk tersebut dicuri. Walau bagaimanapun, kemungkinan besar

Hubungi Sokongan Nintendo

Sekiranya Nintendo Switch seseorang dicuri, ada kemungkinan mereka telah menghubungi Nintendo Support.

Biasanya, pengguna melakukan ini supaya mereka dapat menyahaktifkan Nintendo Account mereka dan menghapus sebarang data dari konsol.

Pasukan Nintendo Support boleh meminta nombor siri peranti yang dicuri. Sekiranya mereka melakukannya, mereka dapat melihat dalam pangkalan data mereka bahawa itu milik Suis yang dicuri.

Oleh itu, anda boleh menghubungi pasukan dan menjelaskan masalah anda. Mereka mungkin meminta anda membaca nombor siri konsol anda, jadi mereka memeriksa statusnya.

Sekiranya dicuri, anda mesti mengembalikan peranti. Tetapi dari sudut terang, anda tidak akan menghadapi masalah kerana memiliki Suis yang dicuri (anda mungkin sebaliknya).

Anda boleh menghubungi sokongan Nintendo di sini.

Hubungi Polis

Akhirnya, ada kemungkinan pemilik asal Switch melaporkan peranti yang hilang itu kepada polis. Dalam kes tertentu, polis akan memiliki barang curi dan mencari pemilik asal melalui nombor tersebut.

Sekiranya anda yakin Nintendo Switch anda dicuri, anda boleh menghubungi polis tempatan anda dan menjelaskan masalahnya. Mereka dapat memeriksa pangkalan data mereka dengan cepat dan melihat apakah ada yang melaporkan Switch yang hilang dengan nombor siri yang sama.

Sudah tentu, walaupun tidak, ada kemungkinan pemilik asal akan melaporkannya dicuri kemudian. Oleh itu, sebaiknya lakukan tugas anda secepat mungkin.

Periksa Tanda-Tanda yang Jelas

Beberapa tanda yang kelihatan dapat memberitahu anda sama ada Suis anda dicuri.

Berikut adalah beberapa perkara yang paling jelas:

  1. Aksesori tiada: Sekiranya aksesori stok hilang tanpa sebab yang baik, anda mungkin berurusan dengan peranti yang dicuri. Perkara seperti dok, pengawal, pengecas asli hanyalah beberapa perkara yang selalu dimasukkan ke dalam kotak tidak kira ia digunakan atau tidak.
  2. Harga yang mencurigakan rendah: Terdapat perbezaan antara harga murah dan harga rendah yang tidak realistik. Sekiranya seseorang cuba menjual peranti anda secepat mungkin dengan harga yang mencurigakan rendah, anda mungkin mempunyai alasan untuk bimbang. Apa yang terburu-buru? Dan apa yang salah dengan peranti ini? Ini semua soalan yang mesti anda ajukan.
  3. Akaun Pengguna Lain: Mungkin ada beberapa sisa "rendang" dari akaun sebelumnya. Penjual dapat memberitahu anda bahawa mereka lupa untuk log keluar, tetapi permintaan mudah untuk log masuk sekali lagi dapat memberitahu anda banyak perkara.

Ini adalah beberapa cara yang boleh anda nyatakan bahawa sesuatu yang mencurigakan sedang berlaku.

Berhati-hatilah dengan Barang Yang Dicuri

Sebilangan orang mungkin tergoda untuk membeli barang curi tanpa mengira. Ini terlalu besar peluang untuk diteruskan.

Tetapi pertama sekali, adakah anda ingin menyertai aktiviti haram? Sekiranya anda tahu apa yang anda lakukan dan akhirnya terperangkap, anda adalah rakan sekerja.

Sebaliknya, fikirkan tentang diri anda dalam situasi yang serupa? Bagaimana jika anda adalah pemilik asal peranti yang dicuri.

Oleh itu, adalah lebih baik untuk memeriksa dan memastikan. Tidakkah anda setuju? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found