Cara Beritahu Ketika Seseorang Terakhir Aktif di Instagram

Instagram adalah salah satu daripada beberapa rangkaian sosial yang memberi tahu orang ketika anda terakhir kali dilihat di aplikasi. Ini juga menunjukkan ketika anda sedang dalam talian, ketika anda menaip, dan sebagainya. Anda dapat melihat kapan rakan anda terakhir di Instagram dan mereka juga dapat melihat kapan anda terakhir di sana juga. Bergantung pada pilihan keselamatan anda, ini mungkin merupakan rahmat atau kelemahan aplikasi Instagram.

Terdapat beberapa sebab anda mungkin mahu melihat status ‘Last Active’ pada profil orang lain. Ini adalah ciri yang membolehkan anda mengetahui sama ada seseorang tersedia untuk mesej atau kemungkinan akan bertindak balas. Sekiranya anda ingin menuntut nama pengguna Instagram yang tidak aktif, status ini dapat memberi anda gambaran yang sangat diperlukan mengenai akaun tersebut.

Apakah Aktif Terakhir di Instagram?

‘Terakhir aktif’ sesuai dengan penerimaan penerimaan untuk privasi dan kemudahan komunikasi. Ciri terbina dalam; pengguna dapat mengetahui tentang aktiviti pemesejan dan dalam talian orang lain.

Dengan status ‘aktif terakhir’, anda dapat melihat rakan apa yang berada dalam talian, ketika mereka terakhir dalam talian dan melihat apakah mereka memuat naik sesuatu yang baru.

Terakhir dilihat di Instagram

Anda hanya dapat melihat status terakhir yang dilihat di akaun:

  • Orang yang mengikuti anda
  • Orang yang mempunyai pesanan langsung dengan anda

Sekiranya anda tidak memenuhi kriteria ini, anda tidak akan dapat melihat kapan seseorang terakhir dalam talian.

Status aktif akan muncul dalam beberapa cara yang berbeza. Sekiranya anda melihat titik hijau di sebelah nama pengguna dan profil mereka: mereka berada dalam talian pada masa itu. Anda juga boleh menggunakan perkhidmatan pemesejan Instagram untuk mendapatkan maklumat ketika akaun atau pengguna terakhir dalam talian.

Hanya orang yang anda ikuti dapat melihat data ini. Ini adalah perbezaan kecil tetapi penting kerana ia memungkinkan pengawalan siapa yang melihat apa.

Cara Melihat ‘Terakhir Terlihat’ di Instagram

Untuk melihat status aktif terakhir pengguna lain, ikuti arahan berikut:

Buka Instagram dan pilih ikon kapal terbang kertas di kanan atas untuk mengakses Peti Masuk anda.

Periksa di sebelah setiap utas mesej untuk melihat kapan orang yang anda hantar terakhir kali di Instagram.

Status ini tidak dalam masa nyata tetapi dikemas kini setiap beberapa minit. Oleh itu, jika dikatakan seseorang terakhir dalam talian 6 minit yang lalu, ia mungkin berlaku antara 5 hingga 10 minit, tetapi masa yang diberikan sudah dekat.

Matikan Terakhir Terlihat di Instagram

Sekiranya anda ingin menyembunyikan status aktif anda di Instagram, anda boleh. Mereka yang mengunjungi DM atau profil anda tidak akan dapat melihat petunjuk utama yang telah kami bincangkan dengan mematikan status aktif anda.

Ini seolah-olah menjadi mekanisme untuk mengelakkan anda mengintai dan melihat apa yang orang lain lakukan tanpa perlu mendedahkan apa-apa sendiri. Saya fikir ini adalah sistem yang adil dan mendorong orang untuk bersikap terbuka selagi mereka masih menawarkan peluang untuk bersikap peribadi apabila perlu.

Untuk mematikan Terakhir Terlihat, lakukan ini:

Buka Instagram dan ketik ikon profil di sudut kanan bawah

Ketik tiga garis menegak di sudut kanan atas

Ketik ‘Tetapan’ kemudian ‘Privasi’

Ketuk pilihan berlabel 'Status Aktiviti'

Togol ‘Tunjukkan Status Aktiviti’ untuk dimatikan.

Dengan melakukan ini, anda juga akan mematikan keupayaan anda untuk melihat status aktif terakhir orang lain. Sekiranya ada seseorang, khususnya, anda lebih suka menyembunyikan maklumat ini daripada anda boleh menggunakan pilihan sekatan Instagram.

Walaupun anda pernah menerima pesanan langsung pada masa lalu, mereka tidak dapat melihat maklumat profil anda termasuk status terakhir anda dilihat.

Mengapa Saya Tidak Dapat Melihat Status Aktif Terakhir Seseorang?

Sekiranya anda pernah berkomunikasi dengan atau mengikuti seseorang di Instagram, namun anda tidak dapat melihat status terakhir mereka yang dilihat, mungkin ada beberapa alasan.

  • Orang yang anda minati mungkin tidak mengikuti anda - kerana kami hanya dapat melihat status bagi mereka yang kami ikuti, hal yang sama berlaku untuk orang lain.
  • Anda tidak pernah mengadakan perbualan peribadi dengan mereka - Sekiranya anda tidak diikuti oleh seseorang dan anda tidak pernah melakukan perbualan DM dengan mereka, anda tidak akan dapat melihat maklumat ini.
  • Mereka telah mematikan status aktif terakhir mereka - Dengan andaian anda memenuhi kriteria yang disenaraikan di atas jika anda masih tidak dapat melihat statusnya, kemungkinan kerana mereka telah mematikannya.
  • Pengguna telah menyekat anda - Yang ini mudah dilihat kerana anda juga tidak akan melihat profil Instagram mereka.

Memahami sebab di sebalik ketidakupayaan anda untuk melihat status akaun yang terakhir dilihat akan memberi anda gambaran tentang cara memperbaikinya. Anda selalu boleh bertanya kepada orang yang berkomunikasi dengan anda jika dia telah mematikan statusnya.

Beberapa pengguna telah menjelaskan masalah setelah kemas kini. Tidak pernah terdengar bahawa pepijat akan mempengaruhi ciri ini. Sekiranya ini berlaku, anda boleh terus menunggu atau menghubungi sokongan Instagram.

Terlihat & Privasi Terakhir

Beberapa pengguna Instagram mementingkan privasi sementara yang lain menikmati fitur tersebut. Status itu mempunyai beberapa faedah.

Pertama, Instagram hanya menunjukkan status terakhir dilihat kepada orang yang anda ikuti atau hantar mesej, dan tidak ada orang lain. Pengikut rawak anda tidak akan dapat melihatnya kecuali anda mengikutnya kembali. Sekiranya anda tidak mahu individu melihat ketika anda berada dalam talian, jangan ikuti mereka.

Kedua, mengurangkan keresahan yang timbul di media sosial. Yaitu tindak balas yang ditangguhkan. Terdapat banyak pengguna Instagram di luar sana yang akan mula panik atau marah jika anda tidak membalas DM atau mesej dalam 30 saat. Menunjukkan kepada mereka bahawa anda belum berada dalam talian sejak semalam adalah cara yang ideal untuk mengelakkan kekemasan ini.

Ketiga, jika anda menggunakan Instagram untuk perniagaan atau promosi, penting juga untuk bertindak balas. Dengan jelas bahawa anda tidak berada dalam talian sepanjang hari akan membantu menguruskan harapan sesiapa sahaja yang ingin bercakap dengan anda tanpa menyebabkan mereka berfikir bahawa anda mengabaikannya.

Sudah tentu ada kes untuk membiarkan TMI dengan membenarkan Instagram memberitahu orang yang anda ikuti ketika anda dalam talian. Berbanding dengan maklumat yang kami berikan dengan senang hati mengenai keberadaan dan aktiviti kami di rangkaian sosial dan hakikat bahawa anda dapat mengawal siapa yang melihatnya meniadakan banyak perkara ini. Selain itu, anda boleh mematikannya bila-bila masa anda mahu sedikit masa sahaja.

Soalan Lazim

Bolehkah saya memberitahu jika seseorang mematikan status aktiviti mereka?

Sudah tentu, ia akan menjadi pelanggaran privasi jika Instagram memberitahu anda seseorang mematikan status aktivitinya sehingga syarikat memilih untuk tidak memberitahu pengguna lain ketika seseorang memanfaatkan pilihan tersebut. Sekiranya anda ingin tahu sama ada seseorang yang anda ikuti tidak mempunyai apa-apa yang perlu anda lakukan ialah hantarkan mesej kepada mereka. hantar mesej kepada mereka. Sekiranya pilihan ‘Dilihat’ muncul, mereka berada dalam talian. Ini adalah satu-satunya cara untuk mengetahui dengan pasti jika seseorang tidak mahu mendedahkan aktiviti dalam talian mereka.

Seberapa tepat status aktiviti Instagram?

Status aktiviti Instagram serupa dengan GPS dan ciri dalam talian lain yang membantu anda mengesan aktiviti orang lain. Maknanya, itu cacat dari segi. Sebagai contoh, beberapa pengguna menerima u0022 Snapchat seseorang adalah pemberitahuan typingu0022 ketika rakan mereka hanya membuka mesej. u003cbru003eu003cbru003eSebab berlakunya penyelewengan ini di Snapchat adalah kerana aplikasi ini direka untuk menangkap ciri dan tingkah laku tertentu yang menganggap anda berada dalam talian. Jadi, seorang rakan mungkin telah membuka Instagram, kemudian beralih ke aplikasi lain atau mengunci telefon mereka dan memasukkannya ke dalam poket mereka yang bermaksud mereka tidak aktif secara teknikal pada aplikasi tersebut. u003cbru003eu003cbru003eSecara keseluruhannya, status aktiviti di Instagram nampaknya agak tepat, tetapi selalu ada ruang untuk kesilapan.

Recent Posts