Cara Menerjemahkan Google Spreadsheet dengan Google Translate

Helaian Google adalah platform yang mudah digunakan dengan banyak fungsi terbina dalam. Salah satu fungsi tersebut memberi anda keupayaan untuk menterjemahkan kandungan sel spreadsheet anda ke bahasa lain.

Cara Menerjemahkan Google Spreadsheet dengan Google Translate

Anda boleh menterjemahkan sebarang perkataan di Helaian Google, mengesan bahasa, dan membuat senarai perbendaharaan kata. Artikel ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana semua perkara ini.

Menterjemahkan Sel di Helaian Google

Untuk menterjemahkan sebarang perkataan dalam hamparan Google, anda perlu mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Buka hamparan Google anda.

 2. Taipkan sebarang perkataan dalam sel, kami memilih untuk menulis kucing dalam sel A1.

 3. Sekarang, klik pada sel lain, B2 dalam contoh ini.

 4. Seterusnya, taip '= googletranslate'. Sebaik sahaja anda mula menaip, pilihan ‘googletranslate’ akan muncul secara automatik di menu lungsur. Daripada menaip, anda juga boleh mengklik pada Fungsi ikon di bar alat dan kemudian pilih Google> Terjemahan Google dari menu lungsur.

 5. Klik pada terjemahan bahasa googletranslate. Kod (teks, [bahasa_ sumber], [bahasa_sasaran]) akan muncul.

 6. Untuk teks, pilih sel dengan perkataan yang ingin anda terjemahkan. Sebagai contoh, A1. Sebagai alternatif, anda boleh mengklik sel itu, dan program akan menulisnya untuk anda.

 7. Untuk [sumber_bahasa], pilih bahasa perkataan yang telah anda tulis. Sekiranya anda ingin menterjemahkan perkataan 'cat', anda harus menulis "en" (untuk bahasa Inggeris).

 8. Untuk [Bahasa sasaran], pilih bahasa yang ingin anda terjemahkan. Contohnya, anda boleh menaip "es" untuk bahasa Sepanyol atau "itu" untuk bahasa Itali. Ingatlah untuk selalu menulis kod bahasa dalam tanda petik. Jika tidak, anda akan mendapat ralat dalam kod.

 9. Tekan Masukkan, anda harus melihat terjemahan kata sumber anda.

Helaian Google menyokong kod bahasa yang sama dengan Terjemahan Google. Sekiranya pilihan bahasa ada di Google Terjemahan, anda boleh menggunakannya di hamparan Google anda. Untuk melihat semua bahasa yang tersedia, anda harus melihat senarai bahasa yang disokong oleh Terjemahan Google. Di sini anda dapat mempelajari kod untuk semua bahasa yang disokong.

Contohnya, jika anda ingin menterjemahkan dari bahasa Inggeris ke bahasa Jepun, anda harus menggunakan kod berikut untuk sel anda:

= googletranslate (teks, "en", "ja")

Ringkas!

Membuat Senarai Perbendaharaan Kata menggunakan Helaian Google

Sekiranya anda ingin menterjemahkan banyak perkataan dari satu bahasa ke bahasa lain, anda boleh membuat ‘senarai perbendaharaan kata’ di Google Spreadsheet anda. Prosesnya serupa dengan yang dijelaskan di atas.

Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buat dua lajur di helaian anda. Kami akan menggunakan lajur A untuk kata-kata yang biasa dan lajur B untuk terjemahannya.
 2. Dalam A1 anda boleh menaip: 'Bahasa Inggeris' dan dalam B1 taip bahasa yang ingin anda terjemahkan. ‘Sepanyol’, misalnya.
 3. Di dalam sel B2, tulis kodnya: = googletranslate (A2, “en”, “es”). Anda boleh menukar kod bahasa bergantung pada apa yang anda mahu terjemahkan. Program ini akan menulis # NILAI! di dalam sel kerana anda belum menulis apa-apa A2.

 4. Dalam A2, tulis sebarang perkataan yang ingin anda terjemahkan. Sebaik sahaja anda selesai mengetik, terjemahan akan muncul di sel B2 sel.
 5. Seret tetikus anda ke sudut B2 sehingga anda melihat sedikit salib. Kemudian klik padanya dan seret ke bawah B3, B4, B5, dan lain-lain.

 6. Sekarang anda boleh menaip sebarang perkataan A3 dan anda akan mendapat terjemahan dalam B3. Perkara yang sama berlaku untuk A4 ke B4, A5 ke B5, dll sehingga anda menterjemahkan semua perkataan yang anda mahukan.

Anda bahkan boleh menambahkan lajur lain dengan bahasa lain. Katakan anda mahu menterjemahkan perkara yang sama, tetapi ke bahasa Itali. Dalam C1, anda menaip 'Bahasa Itali'. Ini tidak perlu, tetapi ini akan membantu anda membuat perbezaan dan mengatur lajur anda.

Kod untuk C2 akan menjadi '= googletranslate (A2, “en”, “it”). Klik di sudut kanan bawah sel itu dan seret ke bawah. Perkataan akan diterjemahkan secara automatik.

Mengesan Bahasa di Helaian Google

Anda boleh menggabungkan dua fungsi yang berbeza - mengesan bahasa dan Terjemahan Google. Dengan ini, anda tidak perlu mengetahui bahasa yang anda terjemahkan.

 1. Pada baris pertama, masukkan perkataan atau frasa dari bahasa lain.
 2. Di sel lain, mulakan menulis '= mengesan bahasa ’ dan setelah fungsi muncul, klik padanya.

 3. Fungsinya seperti yang sebelumnya. Untuk teks, anda boleh menulis nama sel (A2atau klik padanya.
 4. Tekan Masukkan. Apabila anda melakukannya, anda akan melihat kod bahasa di dalam sel.

Contohnya, jika anda menaip “= mengesan bahasa, A2”Dan teks di A2 adalah‘ gato ’, Google akan mengesan bahasa Sepanyol. Oleh kerana Google berfungsi dalam kod bahasa, sel itu akan menyebut 'es' sebagai gantinya. Anda juga boleh menggunakan kaedah seret untuk mengulangi proses untuk setiap baris.

Gunakan Frasa Mudah

Ingatlah untuk menggunakan frasa mudah sahaja semasa menterjemahkan dengan Helaian Google. Sekiranya anda pernah menggunakan Terjemahan Google sebelumnya, anda akan mengetahui bahawa frasa yang lebih kompleks tidak selalu tepat. Cuba permudahkan kata-kata dan idea anda supaya anda dapat memanfaatkan sepenuhnya fungsi-fungsi ini.

Menterjemahkan Helaian Google

Dengan akses terus ke Terjemahan Google, anda dapat mengenal pasti dan menterjemahkan ribuan perkataan dengan cepat. Keupayaan untuk melaksanakan fungsi terjemahan ini memberikan banyak potensi untuk pemilik perniagaan kecil, pelajar, dan orang lain yang memerlukannya.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found