Cara Mematikan Sari Kata pada TV Samsung Anda

Mematikan sari kata pada TV Samsung adalah berjalan-jalan di taman, dan anda boleh melakukannya di semua model kontemporari dari pengeluar Korea. Perkara terbaik ialah langkah yang sama berlaku untuk model Pintar dan TV biasa.

Cara Mematikan Sari Kata pada TV Samsung Anda

Artikel ini juga merangkumi beberapa petua penyelesaian masalah jika sari kata tidak akan dimatikan. Sekiranya sari kata yang keras kepala mengganggu anda, masalahnya bukan dengan TV anda tetapi alat atau perkhidmatan lain.

Mematikan Sari Kata pada TV Samsung

Terdapat beberapa perkara yang perlu diingat sebelum anda memulakannya.

Sari kata tersedia dalam siaran dan aplikasi yang menyokongnya. Perkhidmatan penstriman seperti Hulu, Disney +, dan Netflix mempunyai pelanggan mereka, dan anda perlu melumpuhkannya untuk setiap perkhidmatan.

Mereka yang masih gemar memainkan DVD dan Blu-ray, menghidupkan dan mematikan sari kata dalam menu cakera.

Berikut adalah langkah-langkah untuk mematikan sari kata pada TV Samsung.

 1. Pergi ke Samsung "Rumah" Skrin, kemudian pilih "Tetapan."
 2. Pilih "Umum -> Menu Aksesibiliti."

 3. Pilih "Tetapan Kapsyen," kemudian pilih "Kapsyen" untuk mematikannya, dengan anggapan sari kata sudah dihidupkan. Terdapat titik hijau kecil di sebelah tab "Kapsyen" yang menunjukkan bahawa sari kata aktif.

 4. Untuk pilihan sari kata, the "Tetapan Kapsyen" menu memberi anda tiga pilihan berbeza untuk mengubah subtitle mengikut pilihan anda: "Pilihan Kapsyen Digital,""Mod Kapsyen," dan "Kapsyen Tertutup Terpisah."

  Pilihan Kapsyen Digital membolehkan anda mengubah penampilan sari kata, termasuk ukuran fon, warna, gaya, dan warna latar.

  Mod Kapsyen membolehkan anda memilih bahasa sari kata yang disukai, tetapi penyiar menentukan apa yang ada.

  Kapsyen Tertutup Berasingan memaparkan sari kata di kawasan yang berlainan di skrin agar lebih mudah dibaca.

Langkah 1

Pastikan anda berada di skrin Utama Samsung, kemudian ambil alat kawalan jauh anda dan arahkan ke Tetapan menggunakan pad arah. Kemudian, pilih Umum dan pilih menu Kebolehcapaian.

TV Samsung Matikan Sarikata

Langkah 2

Setelah itu, pilih Tetapan Kapsyen dan pilih Kapsyen untuk mematikannya. Kami menganggap bahawa sari kata sudah dihidupkan. Apabila anda mematikannya, titik berubah warna.

Samsung TVMatikan Subtitle

Pilihan Sarikata

Menu Tetapan Kapsyen memberi anda tiga pilihan berbeza untuk mengubah subtitle mengikut pilihan anda.

Pilihan Kapsyen Digital

Menu ini membolehkan anda mengubah penampilan sari kata. Anda boleh memilih ukuran, warna, gaya, dan mengubah warna latar belakang yang berbeza. Untuk pengalaman menonton yang paling selesa, yang terbaik adalah tetap menggunakan fon putih pada latar belakang hitam dan menyesuaikan ukuran fon.

Mod Kapsyen

Di sini anda boleh memilih bahasa sari kata yang disukai, tetapi ada yang menarik. Penyiar menentukan bahasa yang ada. Sebaiknya biarkan pilihan ini tetap di Lalai, tetapi kebanyakan stesen akan merangkumi sari kata bahasa Sepanyol jika itu yang anda perlukan.

Kapsyen Terpisah

Sari kata dipaparkan di kawasan yang berbeza di skrin untuk membaca dengan lebih mudah. Sekiranya anda terbiasa dengan kedudukan lalai di bahagian bawah layar, pilihan ini mungkin terasa agak pelik. Tetapi ia dapat membantu sebilangan pengguna.

Trik Pakar untuk Mematikan Sari Kata pada TV Samsung

"Pintasan Kebolehcapaian" tersedia dengan kebanyakan TV Samsung yang lebih baru. Menu ini menampilkan pilihan yang paling sering anda gunakan, menjadikannya lebih mudah digunakan.

Samsung TV Cara Mematikan Subtitle
 1. Tekan "Bisu" butang pada alat kawalan jauh dan tahan sebentar untuk mendapatkan menu "Pintasan Aksesibilitas".
 2. Navigasi ke dan pilih "Kapsyen" pilihan untuk mematikannya. Ingat bahawa titik kecil berwarna hijau semasa sari kata dihidupkan.

Tidak Boleh Matikan Sari Kata di TV Samsung — Apa yang Perlu Dilakukan?

Sekiranya sari kata tidak hilang setelah anda melumpuhkannya di TV, matikan dengan menggunakan perkhidmatan pihak ketiga.

Sebilangan besar set-top box untuk TV satelit dan kabel termasuk sari kata, dan tetapannya mempengaruhi pilihan paparan. Jadi, pertama, tentukan sumber siaran yang menampilkan sari kata berterusan.

Sari kata vs Kapsyen Tertutup

Orang sering menggunakan istilah sari kata dan sari kata secara bergantian, tetapi ada perbezaannya.

Dengan reka bentuk, sari kata adalah untuk mereka yang membisukan TV, tidak memahami bahasa sumber, atau tidak dapat menggunakan audio. Kapsyen tertutup (CC) juga merangkumi deskripsi bunyi latar, kesan bunyi, lirik lagu, dan banyak lagi. CC terutamanya untuk orang yang mempunyai masalah pendengaran kerana mereka menyampaikan sebahagian besar audio kepada penonton.

Menampilkan kapsyen atau sari kata bergantung pada sumbernya, dan TV Samsung anda akan menunjukkannya dengan sewajarnya. Sudah tentu, tetapan sumber juga membolehkan anda mengubah gaya fon, ukuran, dan tetapan lain.

Sari kata mudah dihidupkan atau dimatikan, dan anda tidak perlu melalui menu tanpa henti untuk mencarinya. Sekiranya TV Samsung anda menjadi tidak responsif, anda hanya perlu menghidupkannya semula, dan masalahnya harus hilang.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found