Apa maksud TV-MA di Netflix?

Sekiranya anda melayari katalog Netflix untuk mencari rancangan TV seterusnya, anda mungkin menyedari bahawa sebahagian besar rancangan paling popular dilabel TV-MA. Apa maksud MA dan untuk siapa rancangan itu dibuat? Tunggu sementara kami memeriksa MA dan penilaian lain yang digunakan Netflix untuk rancangannya.

Apa maksud TV-MA di Netflix?

Sejarah Penilaian TV

Sistem penilaian untuk filem ditubuhkan pada tahun 1968, tetapi rakan rancangan TVnya tidak akan diperkenalkan untuk 28 tahun akan datang. Pada tahun 1996, setelah penerapan Akta Telekomunikasi tahun 1996, para pemimpin industri hiburan berjanji untuk menyediakan sistem seperti itu. MPAA, NCTA, dan NAB memimpin inisiatif itu dan sistem ini akan diterapkan pada program TV kabel dan siaran, tidak termasuk sukan, berita, dan iklan.

Komputer riba Netflix

Pada 19 Disember tahun yang sama, Garis Panduan Orang Tua TV diumumkan. Sistem ini dilancarkan secara rasmi pada 1 Januari 1997. Model ini dibuat berdasarkan sistem penilaian filem. Versi sistem yang disemak semula, yang berisi enam kategori, diperkenalkan pada 1 Agustus 1997. Sebagai tambahan kepada penilaian, sistem ini telah disempurnakan dengan satu set lima deskriptor kandungan.

Ikon untuk setiap peringkat dan deskriptor diadopsi. Juga, telah ditetapkan bahawa simbol penilaian akan dipaparkan selama 15 saat pada permulaan setiap episod program yang dinilai. Akhirnya, pada 12 Mac 1998, FCC mengadopsi sistem penarafan yang dicadangkan.

Penarafan TV-MA di Netflix

Peringkat TV-MA yang anda lihat di banyak rancangan TV Netflix bermaksud bahawa program ini sesuai untuk penonton dewasa sahaja. Penarafan boleh diberikan oleh Netflix atau TVPG (Garis Panduan Ibu Bapa TV) atas permintaan Netflix.

Peringkat TV-MA menunjukkan bahawa rancangan TV tertentu mengandungi keganasan grafik, bahasa kotor, adegan seks grafik, atau gabungannya. Ini kira-kira setanding dengan penilaian NC-17 dan R untuk filem yang diberikan oleh Pentadbiran Klasifikasi dan Penarafan MPAA.

Contohnya, Gelap, Darah Buruk, dan Laut Tinggi semuanya dinilai TV-MA. Bersama mereka, banyak rancangan TV Marvel asli Netflix mempunyai lencana Mature Audience Only. Daredevil, Jessica Jones, dan Punisher adalah contoh yang menonjol. Banyak rancangan komedi asal Netflix, seperti Easy dan Orange Is the New Black juga ditujukan untuk penonton dewasa.

Selain rancangan TV asal, Netflix juga menayangkan pelbagai rancangan TV yang dibuat oleh syarikat lain. Black Mirror (yang sejak itu menjadi asli Netflix), Outlander, dan Breaking Bad, dibuat oleh syarikat lain dan tersedia untuk streaming di Netflix, juga dinilai TV-MA.

Lelaki Menonton TV

Cukup menarik, rancangan TV Netflix dengan penarafan TV-MA cenderung menunjukkan prestasi terbaik dan meraih keuntungan terbesar bagi syarikat itu. Akibatnya, rancangan seperti ini secara rutin mendapat anggaran penggambaran terbesar dan selalu ada rancangan baru yang berorientasikan dewasa.

Sejujurnya, sebahagian besar pengguna adalah dewasa dan remaja yang lebih tua, jadi kecenderungan terhadap kandungan yang lebih matang dapat difahami.

Penilaian Netflix untuk Khalayak Muda

Netflix juga menggunakan sekumpulan penilaian untuk program yang ditujukan untuk penonton yang lebih muda. Rancangan yang sesuai untuk remaja dinilai TV-14. Dalam kategori Older Kids, anda boleh mendapat penilaian TV-Y7, TV-Y7-VF, dan TV-PG, sementara rancangan yang ditujukan untuk anak-anak kecil boleh mempunyai penilaian TV-Y dan TV-G. Berikut satu atau dua perkataan.

  1. Rancangan bertaraf TV14 tidak dimaksudkan untuk penonton di bawah usia 14 tahun. Anda boleh menjangkakan humor kasar, bahasa kotor, penggunaan alkohol dan dadah, dan keganasan yang kuat. Dialog dan tema yang sangat menjanjikan mungkin juga muncul.
  2. Program bertaraf TV-Y7 dan TV-Y7-VF tidak boleh ditonton oleh kanak-kanak di bawah usia 7 tahun atau kanak-kanak yang belum dapat membezakan antara fantasi dan realiti. Sekiranya rancangan juga mempunyai tag VF, ia mungkin mengandungi kekerasan fantasi, seperti pergaduhan antara robot gergasi, pahlawan super, atau makhluk hebat.
  3. Peringkat TV-PG ada untuk menunjukkan rancangan yang mungkin mengandungi kekerasan sederhana, dialog yang menjurus, beberapa kandungan seksual, dan bahasa yang tidak sesuai.
  4. Penarafan TV-Y ada untuk rancangan yang sesuai untuk semua kanak-kanak, tanpa mengira usia mereka. Rancangan dalam kategori ini ditujukan sepenuhnya kepada penonton termuda.
  5. Rancangan bertaraf TV-G tidak apa-apa untuk semua penonton. Walau bagaimanapun, kandungan rancangan itu mungkin tidak dirancang khusus untuk anak-anak kecil. Anda tidak boleh mengharapkan kekerasan, tema yang menjurus, kandungan seksual, kebogelan, atau bahasa kotor dalam rancangan ini.

Penerangan Kandungan

Walaupun sistem penarafan enam kategori mungkin dianggap cukup komprehensif, ia juga menampilkan sekumpulan deskriptor kandungan yang menawarkan maklumat yang lebih terperinci mengenai kandungan rancangan TV. Ini adalah L, S, V, FV, dan D. Mari kita periksa masing-masing.

  1. Sebutan L ada untuk bahasa kasar. Ini biasanya hadir di tingkat TV-14, walaupun beberapa rancangan TV-MA memaparkannya juga jika bahasa kotor digunakan secara meluas dalam rancangan itu.
  2. Rancangan TV dengan perihal S mempunyai kandungan seksual. Sekali lagi, anda lebih cenderung mencarinya di rancangan TV-14 dan TV-MA daripada di tempat lain.
  3. D adalah untuk dialog yang bernas. Banyak program TV-14 mempunyai deskriptor ini dipaparkan di sebelah penilaian mereka. Dialog yang mengasyikkan mungkin merangkumi sindiran seksual dan tema yang tidak sesuai untuk penonton yang lebih muda.
  4. Penerangan V bermaksud keganasan. Rancangan yang ditandai dengan ciri V adegan kekerasan yang kerap dan grafik. Juga, penyalahgunaan alkohol dan dadah termasuk dalam perihal ini.
  5. VF menunjukkan keganasan fantasi. Rancangan yang menampilkan robot gergasi dan makhluk fantasi sering kali mempunyai penerangan VF.

W Adalah untuk Pembungkus

Netflix, seperti perkhidmatan siaran, kabel, atau penstriman lain, menggunakan sistem penarafan TVPG dan deskriptor untuk memberitahu penonton mengenai sifat rancangan yang akan mereka tonton. Oleh itu, apabila anda melihat label TV-MA pada masa berikutnya, anda harus melewatkan tayangannya sekiranya anda tidak selesa dengan bahasa, kekerasan, dan kekasaran di layar.

Bagaimana rancangan Netflix kegemaran anda dinilai? Adakah anda bersetuju dengan sistem penarafan TVPG atau anda fikir ia harus diubah suai? Beritahu kami dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found