Bagaimana Menjinakkan Babi di Valheim

Anda mungkin pernah menemui babi atau babi hutan yang agresif dalam perjalanan anda di sekitar Valheim. Walaupun mereka bukan makhluk yang paling mesra, mereka mempunyai kegunaannya. Sekiranya anda memerlukan makanan semasa mengembara di akhirat Viking, daging babi hutan mungkin merupakan salah satu sumber pertama yang anda dapati. Anda juga boleh menggunakan sisa-sisa kulit yang dijatuhkan ketika anda membunuhnya.

Bagaimana Menjinakkan Babi di Valheim

Sekiranya anda bosan menunggu permainan anda mengeluarkan babi hutan atau merancang projek yang memerlukan bekalan sisa kulit yang berterusan, babi jinak mungkin merupakan cara yang tepat.

Babi hutan domestik di akhirat Viking berada di hujung jari anda. Teruskan membaca untuk mengetahui apa yang anda perlukan untuk menjinakkan babi hutan dan bagaimana proses penjinakan berjalan.

Bagaimana Menjinakkan Babi di Valheim

Bersiar-siar di bioma Meadows di Valheim dan anda pasti menghadapi babi hutan. Mereka adalah sumber daging yang hebat, terutamanya jika anda baru memulakan permainan. Babi juga menjatuhkan sisa kulit yang didambakan yang diperlukan untuk pembuatan dan pembinaan.

Walaupun begitu, mungkin melalui bekalan babi hutan tempatan anda. Overhunting adalah "perkara" dalam permainan, dan anda mungkin mendapati diri anda "kurang babi" apabila anda sangat memerlukannya. Untuk memastikan bahawa anda selalu mempunyai babi hutan ketika anda memerlukannya, salah satu pilihan terbaik dalam permainan adalah menjinakkannya secepat mungkin.

Item yang Perlu

Sebelum anda berangkat untuk memikat babi hutan untuk mencari rumah tangga, ada beberapa perkara yang perlu anda dapatkan terlebih dahulu:

· Kayu untuk Panel Kayu

Sebelum memulakan projek peleburan babi hutan, anda memerlukan kayu. Nasib baik, sumber ini agak banyak di akhirat Viking. Anda boleh mengumpulkan dahan dari tanah atau menebang pokok menggunakan kapak batu.

Sekiranya anda merasa sedikit agresif, anda juga boleh menumbuk Pokok Beech muda untuk mendapatkan kayu untuk projek ini. Pastikan pokok yang anda tumbuk itu masih muda (baca: kecil). Anda memerlukan kapak untuk menuai kayu dari pokok yang sudah dewasa.

Berapa banyak panel yang anda perlukan? Itu bergantung pada seberapa mudah atau terperinci anda merancang untuk membuat pena babi hutan anda.

Contohnya, pena versi sederhana memerlukan dinding 3 × 3. Sekiranya anda ingin membina versi mudah ini, anda memerlukan dua kepingan kayu per dinding kayu. Secara keseluruhan, anda memerlukan 18 keping kayu untuk membuat pen tiga sisi yang panjangnya tiga keping di setiap sisi.

· Meja Kerja Valheim (Pilihan)

Untuk menjelaskan, anda buat memerlukan meja kerja Valheim untuk projek ini. Walau bagaimanapun, jika anda sudah memilikinya di inventori, anda boleh melangkau ke item seterusnya dalam senarai sumber ini.

Sekiranya anda belum membuat meja kerja, inilah masanya untuk melakukannya. Anda memerlukan:

  • Kayu 10x (meja kerja)
  • Kayu 3x, batu 2x (tukul)
  • Kayu tambahan untuk tempat perlindungan meja kerja

Kelihatannya bodoh untuk mengatakan bahawa anda memerlukan tukul untuk membuat meja kerja apabila anda tidak mempunyai meja kerja untuk membuat tukul, bukan? Pembangun permainan mempunyai jalan keluar.

Anda tidak memerlukan meja kerja untuk membuat tukul, hanya sumber yang diperlukan. Resipi ada semasa anda memulakan permainan. Membuat tukul secara automatik membuka resipi pembuatan meja kerja.

Sebaik sahaja anda mempunyai tukul dan semua kepingan kayu yang diperlukan, periksa proses di bawah untuk mula membuat meja kerja:

  1. Lengkapkan tukul baru anda.

  2. Klik kanan pada tukul untuk membuka submenu.

  3. Pergi ke tab "Crafting" dan pilih "Workbench" dari panel menu sebelah kiri.

  4. Setelah meja kerja anda dibuat, letakkan di lokasi pilihan anda.

Anda juga memerlukan bumbung atau tempat perlindungan untuk meja kerja anda, atau anda tidak akan dapat menggunakannya. Beberapa pemain membina sebuah rumah kecil untuk menutup meja kerja mereka bersama dengan asas-asas bertahan seperti api unggun dan tempat tidur. Walau bagaimanapun, jika anda belum mahu menyukai bangunan anda, bumbung sementara yang sederhana dengan dinding kayu dan atap jerami akan mencukupi.

· Makanan Babi

Anda akan memerlukan makanan untuk babi hutan yang ingin anda jinakkan. Mereka tidak memerlukan makanan yang rumit. Kumpulkan sebilangan cendawan merah dari persekitaran dan simpan di tangan. Atau anda boleh menanam wortel dari biji lobak merah atau lobak.

Bahan-bahan ini bukan sahaja memberi khasiat untuk anak babi kecil anda, tetapi juga sedikit menenangkan perangai mereka.

Membina Boar Pen

Membina babi babi tidak perlu menjadi urusan yang terperinci - melainkan jika anda menginginkannya. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, anda dapat memperoleh dengan struktur panel kayu 3 × 3 dengan sumber daya yang minimum, namun akhirnya anda harus memisahkan babi hutan yang tidak dijinakkan dan jinak. Mereka tidak boleh tinggal bersama.

Anda juga boleh membina pena babi hutan dari pagar tiang bulat. Ia memerlukan lebih sedikit kayu untuk membuat setiap panel dan babi hutan tidak dapat melompati mereka. Perlu diingat bahawa pagar ini tidak tahan lama, dan kebanyakan makhluk akhirnya dapat menghancurkannya.

Mendapat Perhatian Boar

Mendapat perhatian babi semudah naik ke babi hutan di alam liar dan membuatnya bertambah buruk ("aggro'd") pada Anda. Anda tidak perlu berbuat banyak. Biasanya melihat watak anda sudah cukup untuk meletakkan babi hutan dalam kegilaan.

Memikat Babi Menjadi Pena

Setelah babi hutan melihat anda dari jarak jauh, sudah tiba masanya untuk menyimpan jarak yang cukup untuk menariknya kembali ke pena atau kawasan homestead. Anda mungkin akan mengambil hit dari babi hutan ketika anda mengetuai mereka dari alam liar, jadi melengkapkan baju besi kulit untuk langkah ini adalah idea yang baik.

Perhatikan kembali dengan kerap semasa anda memikat babi hutan untuk memastikan ia masih mengikuti anda. Anda mahukan jarak yang cukup di mana anda tidak akan dipijak olehnya pada setiap langkah tetapi tidak begitu jauh sehingga kehilangan minat terhadap anda. Sekiranya telah memutuskan bahawa anda tidak layak untuk mengikuti, anda meletakkan terlalu banyak jarak antara anda dan ia.

Terdapat beberapa cara untuk memikat babi hutan menjadi pena:

  • Bawa ke pena yang sudah siap dibina.
  • Bina pen di sekeliling anda dan babi hutan.

Seperti yang anda bayangkan, membina pena di sekitar babi hutan (dan anda) hanya untuk para pejuang Valheim yang paling gagah kerana babi kecil yang marah ini akan berusaha menjatuhkan anda semasa proses tersebut. Namun, jika anda menghadapi masalah mengarah babi hutan ke arah tertentu, ini mungkin pilihan yang lebih mudah. Ingatlah untuk memastikan anda boleh melompati dinding pagar atau meninggalkan bukaan untuk keluar setelah babi babi dimasukkan dengan betul.

Menjinakkan Babi hutan

Cara ke jantung binatang adalah melalui perutnya, dan itu tidak berbeza di Valheim. Menjinakkan babi hutan memerlukan anda membuang makanan kegemarannya ke tanah di dalam pena. Anda boleh menggunakan cendawan merah yang dikumpulkan dari persekitaran atau wortel yang ditanam dari ladang anda. Salah satu daripadanya adalah pilihan yang baik.

Babi juga sepadan dengan buah beri, terutama raspberry dan blueberry. Mereka mungkin dikumpulkan dari bioma Meadows dan Black Forest.

Memerlukan waktu sekitar 20 hingga 25 minit untuk menjinakkan babi hutan sepenuhnya, tetapi beberapa pemain melaporkan proses penjinakan sedikit lebih lama. Babi babi baru anda harus merasa selesa sebelum memakan makanan sedap anda dan memulakan proses penjinakan, jadi lebih baik jika anda membiarkannya sedikit sahaja.

Namun, jika anda tidak sabar menjinakkan, anda tidak boleh meninggalkan kawasan itu sepenuhnya. Proses penjinakan dapat menjadi tidak stabil ketika anda memunggah atau meninggalkan kawasan umum pena dan berlanjutan di mana ia berhenti ketika anda kembali.

Sekiranya anda ingin tahu betapa dekatnya babi hutan jinak, anda selalu boleh mengarahkan kursor ke atasnya untuk melihat peratusan penjinakkan.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana saya membiak babi hutan di Valheim?

Sebaik sahaja anda mempunyai beberapa babi jinak, sudah tiba masanya untuk mulai membiakkannya. Anda boleh memberi mereka makanan pilihan mereka seperti cendawan, wortel, beri, atau lobak untuk mendorong amatur antara pasangan. Apabila beberapa ekor babi jinak memakannya, anda akan melihat babi hutan itu saling berdekatan. Anda juga akan melihat hati merah jambu berkibar di sekitar pasangan baru yang menunjukkan bahawa proses kawin sedang berlaku.

Perlu diingat bahawa pena yang terlalu padat nampaknya tidak mendorong pembiakan. Sekiranya anda menyedari bahawa babi hutan anda tidak mahu membuat babi bayi, mungkin sudah waktunya pena yang lebih besar atau menghentikan koleksi anda.

Suara memekik adalah suara kejayaan dalam usaha baru Anda menjadi penternakan dan bayi yang baru lahir (berlabel "piggy") akan muncul di sebelah pasangan. Malangnya, anda tidak dapat berinteraksi dengan bayi sehingga mereka dewasa, tetapi mereka akan menjadi dewasa yang jinak secara automatik.

Di mana saya boleh mendapatkan babi hutan di Valheim?

Babi hutan biasanya terdapat di bioma Meadows. Mereka suka air dan kawasan pertanian yang terbengkalai, jadi lihat dahulu di lokasi-lokasi ini jika anda sedang mencari untuk memikat lebih banyak babi hutan.

Bagaimana cara menjaga agar babi hutan di Valheim sihat?

Babi hutan, seperti binatang peliharaan yang dijinakkan dalam permainan, lapar. Terserah anda untuk memberi mereka makanan pilihan mereka untuk memastikan mereka bahagia dan sihat. Stokkan cendawan, wortel, beri, dan juga lobak untuk memastikan hati "cinta" itu bergemuruh.

Menjinakkan Binatang Liar

Menjinakkan babi hutan adalah proses yang agak mudah. Lebih memakan masa untuk mempersiapkan haiwan peliharaan anda dengan secukupnya daripada membuat mereka mencintai anda. Ingatlah bahawa lupa memberi makan bukan hanya membuat mereka tidak bahagia, tetapi juga boleh menyebabkan kelaparan dan kematian. Biasakan memeriksa mereka secara berkala untuk memastikan kebahagiaan dan kebahagiaan anda sepanjang permainan anda.

Apakah cara kegemaran anda untuk meminum babi jinak? Adakah anda pergi besar dan bersiap sedia atau bersayap dan membina sekeliling mereka? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.

Recent Posts