Apple Watch vs Motorola Moto 360: Jam tangan pintar mana yang terbaik untuk anda?

Jam tangan pintar bukanlah peranti hebat dan canggih di masa hadapan yang dijanjikan oleh filem fiksyen ilmiah. Tetapi beberapa tahun kebelakangan ini, teknologi yang boleh dipakai terus meningkat.

Apple Watch vs Motorola Moto 360: Jam tangan pintar mana yang terbaik untuk anda?

Jam tangan pintar telah berkembang dari jam tangan kalkulator Casio tahun 80-an, ke kawasan yang menarik di mana Apple menginginkan sebilangan pai yang boleh dipakai. Peranti ini bukan lagi tipu daya, tetapi bagaimana anda tahu jam tangan pintar mana yang patut dimiliki?

Jangan bimbang lagi kerana kami mempunyai pecahan ciri jam pintar untuk menamatkan pecahan semua ciri jam pintar.

Lihat juga: Jam tangan pintar terbaik tahun 2015

Kami akan mengemas kini perbandingan kami dengan lebih banyak jam pintar secara berkala, tetapi buat masa ini Apple Watch menggunakan Motorola Moto 360.

Lompat ke:

  • Reka bentuk
  • Paparan
  • Bateri
  • ciri-ciri
  • Keserasian
  • Harga
  • Keputusan

Apple Watch vs Moto 360: Reka bentuk

Apple Watch vs Moto 360 - Reka Bentuk

Anda mungkin berfikir bahawa semua jam pintar kelihatan sama: skrin rata dan segi empat tepat dengan gelang plastik bersalut getah yang kelihatan murah. Kami benci untuk memberikannya kepada anda, tetapi 2015 adalah mengenai gaya, dan reka bentuk jam tangan pintar menjadi pengenal kejayaan dengan pengguna. Tetapi bagaimana perbandingan Moto 360 dengan Apple Watch?

Apple Watch, mempunyai layar segi empat dan tepi melengkung lembut, yang sesuai dengan iPhone 6 dan iPhone 6 Plus.

Keputusan untuk menambah satu butang dan roda tatal, yang dikenali sebagai Mahkota Digital, untuk berinteraksi dengan pilihan aplikasi yang serasi kembali ke reka bentuk jam tangan yang lebih tradisional - walaupun kedudukannya di luar pusat tidak memuaskan.

Apple Watch mendapat keuntungan dari reka bentuk Apple dengan enam kemasan berbeza: keluli tahan karat, aluminium, emas kuning 18 karat, keluli tahan karat hitam ruang, aluminium kelabu ruang dan emas mawar 18 karat. Ia juga mempunyai banyak variasi tali jam, semuanya direka oleh label fesyen antarabangsa. Terdapat 11 muka jam untuk dipilih juga.

Sekiranya pilihan penyesuaian tidak mencukupi, jam tangan pintar Apple terdapat dalam dua saiz: tinggi 1.5in (38mm) atau 1.65in (42mm). Walaupun, mengikut anggaran dimensi pada Wikipedia, ia mungkin sedikit tebal pada 0.5in (12.6mm).

Secara perbandingan, Motorola Moto 360 mempunyai wajah jam bulat yang lebih tradisional yang mungkin disukai oleh beberapa pembersih jam tangan, lebih tipis pada 0.45 inci (11.5mm) dan, berkat tali kulit yang tebal, rasanya lebih seperti jam tangan mewah daripada pertandingan. Sebenarnya, dalam ulasan Moto 360 untuk Pro PC editor ulasan Jonathan Bray mengatakan bahawa "segala-galanya mengenai reka bentuk Moto 360 menjerit kecanggihan dan daya tarikan mewah."

Moto 360 hadir dalam dua warna, perak dan hitam, dan menggunakan Android Wear untuk menawarkan pelbagai wajah jam tangan dan wajah buatan pengguna di Google Play. Terdapat butang di sebelah, di mana roda menonton biasa, yang menghidupkan atau mematikan skrin.

Jadi, walaupun Apple Watch mempunyai badan yang sedikit lebih tebal, ia pasti lebih menarik dari segi reka bentuk berkat reka bentuk yang sangat disesuaikan.

Pemenang: Apple Watch

————————————————————————————

Apple Watch vs Moto 360: Paparan

Apple Watch vs Moto 360 - Paparan

Mengenai layar Apple Watch, hanya sebilangan kecil maklumat yang diketahui. Kami tahu bahawa ia menggunakan paparan AMOLED segi empat tepat, dan menurut iPhone Hacks peranti ini mempunyai kepadatan piksel 322ppi dan 332ppi bergantung pada ukuran yang anda pilih untuk mengambilnya. Ia juga memiliki layar Sapphire Crystal, paparan yang sama yang sering dikhabarkan akan disertakan pada iPhone 6, jadi Apple Watch seharusnya dapat menahan lekuk dan calar yang biasanya harus ditahan jam tangan.

Oleh kerana Apple Watch tersedia dalam dua saiz yang berbeza, 1.32 inci atau 1.5 inci, akan menarik untuk melihat apakah 0,18 inci tambahan itu mempunyai kesan yang nyata terhadap kualiti gambar. Walaupun ini tidak mungkin berlaku, iPhone Hacks melaporkan bahawa Apple telah memberitahu pemaju untuk menggunakan aset yang sama di kedua-dua ukuran - jadi, jika gambar sedikit kabur pada jam tangan yang lebih kecil, ia akan kelihatan lebih buruk pada layar yang lebih besar.

Lihat juga: 5 ciri jam pintar yang akan kita lihat pada tahun 2015

Walaupun Motorola Moto 360 mungkin memiliki tampilan jam bundar, khasnya paparannya tidak. Keanehan ini disebabkan bar hitam kecil yang berjalan di bahagian bawah memotong bulatan penuh. Walaupun begitu, ia mempunyai paparan 1.56 inci dan kepadatan piksel 205 ppi. Ini tidak sepadan dengan Apple Watch, tetapi layar cukup terang untuk kebanyakan keadaan dan mempunyai sensor cahaya terpasang, secara automatik menyesuaikan kecerahan sesuai dengan persekitaran anda.

Perkara agak sukar untuk dihubungi sehingga kami mengetahui lebih lanjut mengenai Apple Watch. Di atas kertas, Apple Watch mengalahkan Moto 360, dan walaupun sukar untuk mengatakan secara pasti bagaimana keadaan dan rupa, kita sudah tahu bahawa skrin AMOLED mempunyai warna kontras dan warna yang lebih baik daripada skrin LCD IPS. Walau bagaimanapun, skrin AMOLED sukar dibaca dalam keadaan pencahayaan yang lebih terang.

Pemenang: N / A

————————————————————————————

Apple Watch vs Moto 360: Bateri

Apple Watch vs Moto 360 - Bateri

Ketika menggunakan teknologi yang boleh dipakai, hayat bateri adalah masalah besar dan jam tangan pintar nampaknya paling menderita.

Kami tahu dari sudut tinjauan Moto 360 bahawa ia dapat bertahan sekitar 27 jam dengan sekali caj apabila menerima pemberitahuan asas. Menggunakannya secara berkala setiap hari sudah tentu akan mengurangkan jangka hayat bateri, tetapi anda tidak perlu mengecasnya lebih dari sekali sehari.

Sebab hayat bateri Moto 360 di bawah rata-rata mungkin disebabkan oleh paparannya dan beberapa perkakasan dalaman yang sedikit lebih tua menghisap kuasa dengan tidak cekap.

Syukurlah, mengecas Moto 360 tidak terlalu banyak kerana menggunakan pengecasan tanpa wayar Qi, yang membolehkannya ditinggalkan di buaian yang disertakan atau pad pengecas tanpa wayar Qi untuk menambah.

Menariknya Apple belum membincangkan tentang hayat bateri untuk Apple Watchnya. Ini mendorong kita untuk mempercayai bahawa ia tidak akan menjadi pusat kuasa di ruang menonton pintar, mungkin bertahan sekitar standard semasa satu atau dua hari antara caj.

Mengecas tidak boleh menjadi masalah kerana Apple Watch menggunakan kaedah pengecasan tanpa wayar yang serupa dengan Moto 360. Walau bagaimanapun, adalah selamat untuk menganggap bahawa Apple mempunyai kaedah pengecasan proprietari tersendiri, yang bermaksud tidak mungkin anda dapat menggunakan standard industri pengecasan tanpa wayar Qi.

Pemenang: Cabutan

————————————————————————————

Apple Watch vs Moto 360: Ciri-ciri

Apple Watch vs Moto 360 - Ciri

Dari pengumuman Apple di WWDC pada bulan September, nampaknya Apple Watch benar-benar penuh dengan ciri-ciri yang mengetengahkan sebahagian besar persaingan.

Sebagai permulaan, monitor degup jantungnya - yang menggunakan LED inframerah dan cahaya-cahaya untuk mengesan degup jantung anda secara berterusan - dilengkapi dengan rangkaian aplikasi kesihatan yang disertakan. Ia boleh menjejaki langkah anda, menaiki tangga, menghabiskan masa dengan duduk atau berdiri , berlari dan berbasikal, dan ia akan mengemas kini anda dengan analisis langsung semasa melakukannya.

Ia juga menggunakan GPS telefon anda, memberi tahu anda getaran untuk membantu mengarahkan anda ke destinasi anda, dan dari apa yang telah kami lihat berkat gambar aplikasi Apple Watch yang bocor, terdapat banyak pilihan pemberitahuan yang membolehkan anda menyesuaikan maklumat yang anda terima dari telefon anda.

Apple juga telah menyediakan aplikasi komunikasi yang memberi tahu orang lain bahawa anda memikirkannya. Anda boleh menggunakannya untuk menghantar gambar konyol, mengadakan perbincangan walkie-talkie dan juga menghantar degup jantung anda kepada pengguna lain. Ini mungkin hanya gimik, tetapi mereka pasti mengalu-alukan penambahan yang melengkapkan pakej yang kaya dengan ciri.

Lihat juga: 8 sebab anda akan memakai jam pintar pada tahun 2015

Motorola Moto 360 dikuasakan oleh Android Wear, ini memungkinkan untuk menampilkan pemberitahuan, menavigasi menggunakan peta, dan menggunakan perintah suara OK Google untuk mengirim teks, mengatur peringatan, atau mendapatkan petunjuk. Ini adalah barang yang cukup hebat, tetapi tidak membezakannya dengan jam tangan Android Wear lain di pasaran.

Sebagai bukti reka bentuknya yang licin, Moto 360 juga mempunyai monitor denyut jantung yang hampir tidak kelihatan di bahagian bawahnya. Tetapi, tidak seperti Apple Watch, ini tidak dapat memantau nadi anda secara berterusan.

Sebaliknya, ia menawarkan pengukuran sekali, yang - seperti yang anda bayangkan - tidak terlalu berguna untuk latihan dan memenuhi tujuan latihan. Pengukuran ini juga tidak dapat dibuat semasa bergerak, jadi anda perlu berhenti ketika anda memutuskan untuk melihat apakah degupan jantung anda.

Walaupun Moto 360 membuat usaha yang luar biasa untuk menawarkan sesuatu yang komprehensif dalam dunia jam tangan pintar, Apple Watch yang kaya dengan ciri Apple nampaknya menghancurkannya.

Pemenang: Apple Watch

————————————————————————————

Apple Watch vs Moto 360: Keserasian

Keserasian Apple Watch vs Moto 360

Anda boleh mempunyai jam tangan paling menarik di dunia di pergelangan tangan anda, tetapi jika tidak sesuai dengan peranti dan aplikasi yang paling sering anda gunakan, apa gunanya memilikinya?

Seperti biasa, Apple Watch menempel di kebun Apple yang berdinding, dan hanya berfungsi dengan peranti iPhone.

Hanya kerana anda memiliki iPhone, itu tidak bermaksud anda benar-benar dapat menggunakan Apple Watch kerana Apple telah menyatakan bahawa ia juga hanya serasi dengan iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 6, dan iPhone 6 Plus, dan hanya jika mereka menjalankan iOS 8.2 atau lebih baru. Anda juga perlu memasang aplikasi pendamping pada iPhone anda untuk memastikan Apple Watch berfungsi dengan baik.

Apple belum menjelaskan sama ada Apple Watch akan berfungsi dengan iPad atau tidak, tetapi kerana semua bahan promosi hanya merujuk kepada iPhone, nampaknya tidak mungkin.

Sebaliknya Motorola Moto 360 berjalan di Android Wear, ia difahami hanya berfungsi dengan peranti Android. Dan, seperti dengan Apple Watch, hanya memiliki peranti Android tidak cukup untuk menggunakan Moto 360. Anda perlu memastikan bahawa peranti Android anda menjalankan Android 4.3 Jelly Bean atau lebih tinggi - yang bermaksud hampir semua telefon pintar atau tablet yang dibeli pada tahun lalu atau lebih seharusnya berpasangan dengan Moto 360 dengan mudah.

Oleh itu, agak jelas bahawa Apple Watch adalah untuk pengguna Apple, dan Moto 360 untuk pengguna Android, tetapi perlu diingat bahawa kedua-dua peranti hanya berfungsi dengan telefon hingga titik tertentu. Walaupun begitu, Moto 360 dapat berfungsi dengan rangkaian peranti dan model yang lebih luas, jadi anda akan mempunyai lebih banyak pilihan di telefon bimbit pilihan anda.

Pemenang: Moto 360

————————————————————————————

Apple Watch vs Moto 360: Harga

Harga tentunya memainkan peranan besar dalam mendapatkan produk baru, dan peranti Apple tidak semestinya murah.

Walaupun kita sama sekali tidak mempunyai harga UK yang konkrit, nampaknya titik harga AS $ 349 (kira-kira £ 216) akan diterjemahkan kepada harga antara £ 249 dan £ 299.

Motolola Moto 360 hadir dengan harga kompetitif £ 199.

Mengenai perbandingan kami, tidak ada persaingan, Moto 360 berpotensi 100 £ lebih murah daripada peranti Apple.

Pemenang: Moto 360

————————————————————————————

Apple Watch vs Moto 360: Keputusan Akhir

Apple Watch vs Moto 360 - Putusan

Cukup jelas dari perbandingan ini, jam tangan mana yang sesuai untuk anda jika anda sudah tertanam di persekitaran Apple atau Android.

Persoalannya ialah, jika anda ingin mendapatkan telefon pintar baru dan prospek jam tangan pintar menarik minat anda, peranti mana yang akan anda pilih untuk diambil?

Boleh dikatakan Apple Watch mempunyai potensi yang jauh lebih besar daripada teknologi Moto 360 dan Android Wear. Tetapi dengan memilih Apple Watch di Moto 360, anda akan mengehadkan diri anda pada beberapa telefon bimbit tertentu dan titik harga yang lebih tinggi daripada jika anda memilih Moto 360.

Walau bagaimanapun, kedua-dua peranti ini sepertinya tidak dapat dilupakan. Kami belum cukup tahu mengenai Apple Watch dengan selamat mengatakan bahawa pantas untuk menjauh dari Android dan, seperti yang disimpulkan dalam ulasan kami, Moto 360 tentunya tidak bernilai meninggalkan persekitaran Apple.

Pemenang: N / A

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found