Whay adalah Microsoft Bluetooth Enumerator

Bluetooth telah menjadi standard sambungan tanpa wayar selama berabad-abad dan telah ditingkatkan dengan baik selama bertahun-tahun. Anehnya, ketidaksesuaian antara peranti masih melanda Bluetooth yang popular. Ketidaksesuaian mengakibatkan sambungan perlahan dan komunikasi antara peranti ke peranti yang buruk.

Whay adalah Microsoft Bluetooth Enumerator

Microsoft Bluetooth Enumerator adalah set protokol, yang pada dasarnya merupakan seperangkat panduan, digunakan untuk mengatur dan memfasilitasi pemindahan data antara perangkat Bluetooth. Sekiranya anda tidak biasa dengan istilah ‘enumerator’, peranti ini biasanya disebut sebagai penyesuai Bluetooth, atau lebih biasa, dongle.

Bagaimana ia berfungsi

Pada dasarnya, Microsoft Bluetooth Enumerator (dongle) adalah penyesuai tanpa wayar yang memungkinkan PC tanpa Bluetooth bersepadu untuk membuat sambungan dengan peranti Bluetooth, seperti papan kekunci Bluetooth, telefon bimbit, dan tikus. Jenis dongle ini membantu PC berkomunikasi dengan peranti yang tidak akan dapat dihubungi sebaliknya.

Dalam istilah yang lebih teknikal, Bluetooth Enumerator berfungsi melalui radio Bluetooth bersepadu yang menghantar isyarat elektronik dalam kod binari.

Lumpuhkan Microsoft Bluetooth Enumerator

Sekiranya anda tidak memerlukan dongle, anda tidak perlu menggunakannya. Ketika mula mengganggu peranti Bluetooth lain, ia menjadi masalah. Penyelesaian di sini agak mudah: matikan peranti sehingga anda memerlukannya. Inilah cara untuk mematikan Microsoft Bluetooth Enumerator:

Lumpuhkan Microsoft Bluetooth Enumerator

 1. Pergi ke Mulakan.
 2. Cari, atau ketik "Panel Kawalan" di kotak carian.
 3. Buka Panel kawalan.
 4. Cari Perkakasan dan Bunyi ikon dan klik.
 5. Cari Pengurus peranti dan klik.
 6. Cari Bluetooth simpul dalam senarai dan klik dua kali padanya.
 7. Klik kanan pada Penghitung Bluetooth Microsoft.
 8. Pilih Hartanah.
 9. Klik Pemandu
 10. Klik Lumpuhkan
 11. Sahkan dengan mengklik Ya.

Microsoft Bluetooth Enumerator harus dilumpuhkan sekarang dan tidak boleh mengganggu peranti Bluetooth lain lagi.

Memasang semula Microsoft Bluetooth Enumerator

Seperti mana-mana peranti, dongle Bluetooth juga cenderung pecah atau mula berkelakuan pelik. Sekiranya ia berlaku dengan Enumerator anda, perkara terbaik yang perlu dilakukan ialah memasangnya semula. Proses penghapusan ciri ini cukup mudah. Pemasangan semula akan memerlukan sedikit masa dan dedikasi.

Nyahpasang

 1. Ikuti langkah-langkah dari panduan sebelumnya hingga langkah nombor 6.
 2. Klik kiri Penghitung Bluetooth Microsoft.

  Nyahpasang

 3. Cari dan klik butang "X" di menu atas tetingkap.
 4. Sahkan dengan mengklik Nyahpasang. Ini akan menyahpasang pemacu.

Setelah berjaya menyahpasang Microsoft Bluetooth Enumerator, anda mesti memasangnya dari awal. Ini mungkin memerlukan sedikit kerja yang mungkin tidak biasa anda lakukan.

Memasang semula

Terdapat 3 kaedah yang boleh anda gunakan untuk memasang semula Bluetooth Enumerator.

Kaedah 1: Namakan semula fail Bth.inf

Untuk memasang atau memasang semula timbunan atau peranti pihak ketiga, anda harus menamakan semula fail .inf yang sesuai. Yang kami perlukan di sini adalah % WINDIR% infBth.inf. Inilah caranya:

 1. Klik Mulakan.
 2. Ketik "Jalankan" di kotak carian dan tekan Enter.
 3. Di dalam Lari menu yang muncul, taip "% windir% inf".
 4. Klik okey.
 5. Cari inf fail maklumat dan klik kanannya.
 6. Pukul Ganti nama dan taipkan "Bth.bak".

Kaedah 2: Muat turun Pemacu

Cari model tepat peranti Bluetooth anda dengan memasukkan nama model komputer riba anda di Google. Setelah anda menjumpainya, muat turun pemacu yang sesuai dan pasangkannya.

Kaedah 3: Pasang Pemacu

Yang ketiga, dan mungkin cara termudah untuk memasang semula Bluetooth Enumerator adalah dengan mengemas kini sahaja.

 1. Klik Mulakan.
 2. Ketik "devmgmt.msc" dan tekan enter.
 3. Cari dongle Bluetooth anda.
 4. Klik kanannya.
 5. Klik Kemas kini Pemacu.
 6. Ikuti semua langkah di Wizard Kemas Kini Perkakasan.

Adakah Microsoft Bluetooth Enumerator Berguna?

Walaupun kami biasa menggunakan teknologi Bluetooth untuk memindahkan fail, seperti lagu dan foto, jauh lebih mudah untuk melakukan ini dalam talian saat ini. Walau bagaimanapun, Bluetooth ada di mana-mana dalam kehidupan kita dan kita bahkan tidak menyedarinya. Untuk satu, kami menggunakannya untuk pembesar suara tanpa wayar untuk mendengar muzik kegemaran kami atau bercakap di telefon. Kami menggunakannya untuk menyambung ke kereta kami. Dan kami akan terus menggunakannya kerana IoT (Internet of Things) mula berkembang pada masa akan datang.

Tanpa Microsoft Bluetooth Enumerator, komputer riba anda tidak dapat berkomunikasi dengan peranti wayarles. Walaupun kedua-dua peranti yang anda cuba sambungkan siap untuk internet, sambungan Bluetooth jauh lebih kuat, kerana kurang gangguan yang berlaku. Sekiranya anda tidak memerlukan Pembilang Bluetooth pada masa ini dan mengganggu peranti lain, anda tidak perlu menyahpasangnya, anda hanya boleh mematikannya.

Adakah Anda Menggunakan Bluetooth?

Adakah anda menggunakan Bluetooth? Peranti Bluetooth apa yang anda gunakan dan anda berencana untuk memperluas daftar? Adakah anda mendapati Bluetooth berguna atau tidak? Beri kami dua sen anda di ruangan komen di bawah.

Recent Posts