Cara Melihat Siapa yang Memberi Anda Permainan di Steam

Selain membuat, bermain, dan membincangkan permainan, Steam menawarkan pilihan untuk mengejutkan rakan anda dan mengirimkan hadiah kepada mereka. Sekiranya anda telah menerima permainan sebagai hadiah, anda mungkin ingin mengucapkan terima kasih kepada orang yang murah hati atau mungkin membalas budi.

Cara Melihat Siapa yang Memberi Anda Permainan di Steam

Sekiranya anda ingin mengetahui siapa yang memberikan anda permainan di Steam, jangan cari lagi. Artikel ini akan mengajar anda semua yang perlu anda ketahui mengenai hadiah Steam.

Cara Melihat Siapa yang Memberi Anda Permainan Steam

Apabila seseorang memberi anda permainan, anda akan melihatnya di akaun Steam anda dan menerima e-mel tentangnya. Anda sentiasa dapat memeriksa e-mel anda dan mencari maklumatnya. Cari e-mel yang dihantar oleh Steam dengan "Menerima Hadiah" di baris subjek.

Anda akan melihat alamat e-mel orang yang menghantar permainan kepada anda. Selain itu, apabila seseorang menghantar hadiah kepada anda, mereka biasanya akan meninggalkan pesanan yang diperibadikan dengan nama mereka. Itulah bagaimana anda akan mengetahui siapa yang menghantarnya walaupun tanpa memeriksa alamat e-mel. Anda juga dapat melihat mesej ini di Steam Client, sehingga anda dapat mengetahui siapa yang mengirimi anda permainan tanpa memeriksa e-mel anda.

Sekiranya anda tidak sengaja menghapus e-mel atau tidak dapat mencarinya, anda boleh mencuba mengemas kini status dan meminta pengirim menghubungi anda. Selain itu, anda boleh menghubungi sokongan Steam dan meminta pertolongan.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Saya Mengaktifkan Permainan Steam yang Saya Terima sebagai Hadiah?

Terdapat dua cara untuk mengaktifkan permainan Steam yang berbakat.

Yang pertama adalah melalui e-mel anda. Seperti disebutkan, setiap kali anda menerima hadiah Steam, anda akan diberitahu melalui e-mel. Untuk mengaktifkan permainan, klik pautan yang disediakan dalam e-mel. Ini akan membuka Steam Client, di mana anda boleh menebus hadiah.

Anda juga menerima pemberitahuan mengenai hadiah di Steam Client. Untuk mengaktifkan permainan, klik pada pemberitahuan dan terima hadiah.

Setelah anda menerima permainan, permainan akan ditambahkan ke Perpustakaan anda secara automatik dan pengirim akan diberitahu.

Sekiranya anda memutuskan untuk menolak hadiah, pengirim akan menerima pengembalian dana dan pemberitahuan mengenai penolakan tersebut. Anda juga boleh memasukkan mesej yang menerangkan mengapa anda menolaknya.

Bolehkah Hadiah Steam Berakhir?

Sekiranya anda tidak menebus hadiah Steam dalam masa 30 hari, kad akan habis. Sekiranya demikian, pengirim akan menerima pemberitahuan bersama dengan pengembalian wang.

Bolehkah Saya Mengembalikan Hadiah?

Sekiranya anda menerima hadiah yang tidak anda mahukan, ada cara untuk meminta bayaran balik. Perlu diingat bahawa bayaran balik akan diberikan kepada pengirim, bukan anda.

Anda boleh meminta bayaran balik jika kurang dari 14 hari sejak tarikh pembelian dan anda telah memainkannya kurang dari dua jam.

Ikuti langkah-langkah di bawah ini untuk menyetujui pengembalian wang dan membuang permainan dari Perpustakaan anda:

1. Pergi ke halaman Sokongan.

2. Log masuk ke akaun anda.

3. Tekan "Permainan, Perisian, dll."

4. Cari dan pilih permainan.

5. Pilih mengapa anda tidak menyimpan hadiah itu.

6. Tekan "Saya ingin meminta bayaran balik."

7. Lengkapkan permintaan pembayaran balik dan tandakan kotak yang membolehkan pengirim meneruskan proses.

Setelah menyelesaikan permintaan pengembalian dana, permainan akan dikeluarkan dari Perpustakaan anda.

Bagaimana Saya Membeli Hadiah Steam untuk Pengguna Lain?

Sekiranya anda menerima hadiah Steam dan ingin membalas budi atau jika anda hanya ingin mengejutkan rakan anda, inilah yang perlu anda lakukan:

1. Cari permainan yang ingin anda hantar kepada pengguna lain. Ketahui bahawa tidak mungkin untuk menghantar hadiah kepada orang tanpa akaun Steam yang ada.

2. Pilih "Tambah ke troli."

3. Tekan "Beli sebagai hadiah." Anda akan melihat senarai semua rakan Steam anda. Sekiranya anda ingin menghantar hadiah kepada seseorang yang bukan rakan anda di Steam, anda mesti menambahkannya terlebih dahulu.

4. Pilih penerima.

5. Pilih sama ada anda mahu segera mengirim hadiah atau menjadualkannya nanti. Untuk menghantarnya kemudian, tekan "Jadualkan pengiriman" dan pilih tarikh.

6. Tambahkan mesej peribadi jika anda mahu. Mesej ini akan muncul di e-mel dan di Steam.

Sebaik sahaja anda menghantar hadiah, orang itu akan menerima e-mel dan pemberitahuan Steam tentangnya.

Anda boleh menyemak status semua hadiah yang anda hantar di halaman Inventori. Pilihan lain ialah memeriksa status dalam Steam Client.

1. Tekan "Permainan."

2. Pilih "Urus hadiah dan pas tetamu."

Anda juga akan menerima e-mel mengenai sama ada penerima menerima atau menolak hadiah anda.

Tebus Hadiah di Steam

Sekiranya anda menerima hadiah di Steam, ada dua cara untuk mengetahui siapa yang menghantarnya. Yang pertama ialah memeriksa e-mel anda untuk melihat siapa pengirimnya, dan yang kedua adalah membaca mesej diperibadikan yang disertakan dengan hadiah. Ingatlah untuk menerima hadiah dalam masa 30 hari atau kadaluarsa.

Kami harap artikel ini berguna, setelah mengetahui cara mengetahui siapa yang memberi anda permainan Steam, serta lebih banyak lagi mengenai hadiah Steam dan cara mengurusnya.

Apa permainan Steam kegemaran anda? Adakah anda pernah menghantar atau menerima hadiah di Steam? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts