Alternatif Terbaik untuk aplikasi Foto Windows 10

Aplikasi Windows 10 Photos yang menggantikan Windows Photo Viewer lama kelihatan keren tetapi lambat, rumit dan sedikit tidak stabil. Sekurang-kurangnya dalam pengalaman saya. Melihat gambar semudah aplikasi tetapi versi semasa ini tidak betul. Imej lambat dimuat, aplikasi banyak berlaku dan nampaknya tidak sesuai untuk tujuan. Oleh itu, apakah alternatif lain untuk aplikasi Foto Windows 10?

Alternatif Terbaik untuk aplikasi Foto Windows 10

Imej adalah sebahagian besar dari kehidupan kita sekarang setiap orang mempunyai Snapchat dan telefon kamera. Di mana lebih baik menyimpannya daripada di komputer anda? Itu tidak banyak digunakan jika anda tidak dapat mengakses gambar tersebut dengan mudah ketika anda ingin menggunakan satu atau hanya menyemak imbas. Itulah yang sepatutnya dilakukan oleh aplikasi Windows 10 Photos tetapi tidak.

Nasib baik, ada alternatif.

Pemapar Foto Windows

Walaupun aplikasi Universal Windows Platform telah diambil alih di Windows 10, beberapa aplikasi lama masih ada. Windows Photo Viewer masih menjadi sebahagian daripada pemasangan Windows 10 tetapi tersembunyi dari pandangan. Anda boleh membawanya semula jika anda memuat turun tweak pendaftaran dari sini dan memasangnya.

Tweak adalah dari How to Geek dan merangkumi entri pendaftaran untuk membolehkan Photo Viewer sekali lagi. Muat turun fail, buka dan jalankan ‘Activate Windows Photo Viewer pada Windows 10’ dan reboot komputer anda. Semasa anda reboot, anda seharusnya dapat mengakses Windows Photo Viewer sekali lagi.

Pemapar Imej FastStone

FastStone Image Viewer adalah alternatif percuma untuk aplikasi Foto Windows 10 yang melakukan semuanya dengan baik. Muat turunnya kecil, ia mempunyai penyemak imbas fail seperti Explorer dan memuatkan gambar dengan cepat. Ia berfungsi dengan format fail gambar yang paling biasa, mempunyai mod skrin penuh dan percuma untuk kegunaan rumah.

Sekiranya anda memaafkan laman web tahun 1980-an, program itu sendiri sangat digilap. Ia masih dikemas kini secara berkala dan melakukan semua yang anda perlukan untuk melihat imej.

XnView

XnView kelihatan serupa dengan FastStone Image Viewer tetapi merupakan aplikasi yang sama sekali berbeza. Ia berfungsi sama dan merupakan penampil gambar yang cepat dan mudah digunakan. Ini perisian percuma yang percuma untuk kegunaan rumah dan menyokong pelbagai format gambar. XnView juga menyokong pemprosesan kumpulan yang merupakan ciri kemas yang sangat berguna untuk penamaan semula secara pukal.

UI itu ringkas dan mempunyai rupa dan perasaan Explorer yang serupa. Ia berfungsi dengan cepat, memuatkan gambar dengan pantas dan mempunyai beberapa alat tambahan seperti menangkap gambar. Secara keseluruhan, untuk program percuma, ia menawarkan banyak.

IrfanView

IrfanView adalah alternatif lain untuk aplikasi Foto Windows 10. Dinamakan sempena penciptanya, IrfanView adalah muat turun kecil yang dirancang untuk berjalan di hampir semua peranti. Serta melihat gambar, ada beberapa alat penyuntingan dasar untuk memotong, mengubah ukuran dan banyak lagi. Terdapat juga banyak plugin yang tersedia yang dapat mengembangkan fitur secara eksponensial tanpa memperlambat program.

IrfanView adalah contoh terbaik dari apa yang mungkin berlaku apabila pemaju yang cerdas memikirkannya. Program ini sederhana tetapi hebat dan pantas. Dua perkara yang kita mahukan dari pemapar gambar. Sekiranya ia juga berfungsi dengan kebanyakan format gambar dan OCR, lebih baik!

FotoQt

PhotoQt adalah pemapar gambar super sederhana lain yang menumpukan perhatian untuk melakukan ciri teras dengan baik. Ini adalah program barebones yang berfungsi dengan sangat baik. Program ini adalah pemasangan kecil tetapi dilengkapi dengan ciri-ciri. Ia sesuai dengan skrin sentuh, mempunyai alat penyuntingan asas seperti penskalaan, pemangkasan, zoom dan sebagainya dan boleh memuat naik terus ke awan.

Terdapat banyak di sini memandangkan PhotoQt adalah percuma dan sumber terbuka. Ia disokong dengan baik, sering dikemas kini untuk menambahkan ciri atau bug quash.

Jambatan Adobe

Adobe Bridge adalah alternatif percuma untuk aplikasi Foto Windows 10 yang cuba memperkenalkan anda dengan dunia aplikasi Adobe. Saya bukan peminat tetapi begitu banyak orang mencadangkannya semasa saya mengemukakan cadangan yang harus saya sertakan. Versi penuh Adobe Bridge adalah percuma dan berfungsi dengan baik jika anda memerlukan semua ciri.

Ia merangkumi alat pukal, penyuntingan asas, muat naik rangkaian, percetakan PDF, penyatuan dengan produk Adobe yang lain dan banyak lagi. Ini lebih mendalam daripada penonton gambar lain ini tetapi jika anda sudah menjadi peminat Adobe, Bridge harus sesuai.

Nomac

Nomacs adalah cadangan terakhir saya sebagai alternatif kepada aplikasi Foto Windows 10. Sekali lagi melalui cadangan daripada pengalaman peribadi tetapi setelah saya mencubanya, saya menyukainya. Ini sumber percuma dan terbuka dan berfungsi di semua komputer. Ia kecil, pantas dan menyelesaikan tugas dengan sedikit kekecohan.

Ia dapat berfungsi dengan kebanyakan format gambar, mempunyai beberapa alat penyuntingan, pemprosesan kumpulan, penyesuaian dan banyak lagi. UI itu ringkas dan menjadikan gambar penyemakan imbas mudah, seperti yang anda mahukan dari penampil gambar.

Adakah anda mempunyai cadangan alternatif untuk aplikasi Windows 10 Photos? Beritahu kami di bawah jika anda melakukannya!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found