Cara Mengaktifkan atau Menyahdayakan HDR Auto pada Xbox Series X

Video dengan julat dinamik tinggi (HDR) telah mengubah dunia rancangan TV dan filem. Fitur ini juga disokong oleh Xbox Series X Microsoft, di mana ia diaktifkan secara lalai untuk meningkatkan pengalaman permainan anda. Ia memberikan lebih banyak kecerahan, warna yang cerah, dan menekankan pelbagai elemen di skrin anda.

Cara Mengaktifkan atau Menyahdayakan HDR Auto pada Xbox Series X

Walau bagaimanapun, HDR automatik tidak berfungsi untuk setiap permainan video. Anda mungkin mahu mengekalkan rupa klasik dari entri kegemaran anda, jadi anda perlu mencari cara untuk melumpuhkannya. Jadi, bagaimana anda melakukannya?

Cara Auto HDR Berfungsi pada Xbox Series X

Video HDR adalah teknologi paparan canggih yang menggunakan sorotan terang dan pelbagai warna untuk membuat gambar yang realistik. Terdapat banyak format HDR, tetapi kedua Xbox Series S dan X berjalan pada HDR10. Sokongan Dolby Vision dijangka tiba pada masa akan datang.

Dilancarkan oleh Microsoft untuk keluarga Xbox, HDR automatik mempunyai kecerdasan buatan untuk menghasilkan gambar HDR dari julat dinamik standard (SDR). Pembelajaran mesin Microsoft adalah teknologi utama yang memungkinkan HDR dimungkinkan, melatih algoritma HDR automatik untuk menawarkan imejan semula jadi.

Dengan kata lain, ciri ini terutamanya menambah gambar SDR dengan sorotan HDR. Sebagai contoh, ia menjadikan sumber cahaya langsung (misalnya, matahari) lebih terang daripada gambar yang lain, sama seperti dalam kehidupan nyata. Teknologi ini juga menekankan gambar tertentu untuk menghasilkan gambar yang lebih terang.

Ciri ini dapat digunakan untuk banyak judul, seperti permainan video Xbox One yang dipaparkan dalam SDR dan permainan Xbox 360 yang asli. Auto HDR tidak mempengaruhi entri yang telah menggunakan HDR kerana mereka menggunakan varian HDR sebenar mereka sendiri.

Untuk memastikan kualiti persembahan HDR anda dengan betul, anda perlu mengkalibrasi paparan anda dengan tepat. Penyesuaian ini memberitahu konsol anda apa yang dapat ditangani oleh TV mengenai tahap dan sorotan hitam:

 1. Hidupkan Xbox Series X anda.

 2. Tekan kekunci Xbox pada alat kawalan anda.

 3. Pilih pilihan "Daya dan Sistem" menggunakan butang bumper anda.
 4. Navigasikan ke "Tetapan", diikuti dengan "Umum", dan "Tetapan TV dan Paparan".

 5. Pilih pilihan "Calibrate HDR for Games" untuk memulakan proses.
 6. Ikuti arahan untuk mengubah panggil anda sehingga penentukuran selesai.

Sekiranya anda beralih ke monitor atau TV baru, lakukan penentukuran semula. Anda juga harus mengulangi tindakan jika anda mengubah tetapan di TV, termasuk mod gambar atau kecerahan.

Cara Mengaktifkan & Menyahdayakan HDR Auto pada Xbox Series X

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan kesan HDR automatik atau anda menghadapi masalah menjalankan fitur dalam permainan tertentu, anda boleh mematikannya selalu. Fungsi ini juga dapat diaktifkan semula untuk permainan video lain. Inilah cara mengaktifkan dan menonaktifkannya:

 1. Kuasa konsol anda.

 2. Tekan butang Xbox pada alat kawalan.

 3. Pilih "Kuasa dan Sistem."
 4. Navigasi ke "Tetapan" dan pilih "Umum".

 5. Pilih "Pilihan TV dan Paparan", dan menuju ke "Mod Video".

 6. Tandai atau hapus centang pilihan "Auto HDR" untuk menghidupkan atau mematikannya.

 7. Mulakan semula mana-mana permainan video yang sedang berjalan untuk menerapkan perubahan.

Bagaimanakah Auto HDR Berfungsi?

Aktifkan atau Lumpuhkan - Pilihannya adalah Milik Anda

Auto HDR dapat menghidupkan kehidupan baru dalam permainan video anda. Dengan kecerahan yang lebih besar, banyak objek dan watak dapat kelihatan lebih baik daripada sebelumnya, yang membawa kepada pengalaman yang lebih menyeronokkan.

Walaupun begitu, HDR automatik tidak selalu diperlukan. Ini boleh menghasilkan wajah dan objek yang ganjil dalam permainan Xbox Series X anda, terutamanya jika mereka lebih tua. Nasib baik, anda selalu dapat melumpuhkan fungsi, dan sekarang anda tahu bagaimana melakukannya.

Bagaimana perasaan anda mengenai HDR automatik di Xbox Series X? Adakah ini menjadikan permainan anda kelihatan lebih baik atau lebih teruk? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found