Mempunyai Internet Perlahan pada Windows 10? Inilah Perkara Yang Perlu Dilakukan

Salah satu sistem operasi yang paling banyak digunakan di planet ini, Windows 10 bukan tanpa kesalahan. Windows 10 telah melebihi ciri-ciri di mana 8.1 gagal tetapi dengan kos yang sangat menjengkelkan. Penggunaan sumber dan lebar jalur untuk menjalankan ciri-ciri ini boleh menjadi sangat besar dan benar-benar merugikan kenikmatan dalam talian anda.

Ciri-ciri ini secara amnya akan berjalan secara senyap di latar belakang, memakan sumber, menjadikan kelajuan internet anda turun ke tahap yang sangat menggelikan. Sudah tentu, ini tidak dapat diterima, tetapi itu tidak bermakna tidak ada banyak cara untuk memperbaiki internet anda yang perlahan. Biasanya, jika kelajuan internet anda menurun, tidak hanya masalah dengan ISP anda, tetapi dengan komputer anda sendiri. Mempercepat Windows 10 dan mempercepat internet anda berganding bahu. Jadi, bagaimana anda memperbaiki kelajuan internet anda?

Sekiranya anda bergelut dengan kelajuan internet yang perlahan hingga sekejap untuk Windows 10, ketahuilah bahawa anda tidak bersendirian. Forum bantuan Microsoft dibanjiri dengan banyak aduan dan pertanyaan mengapa internet bergerak dengan pantas, terutama setelah kemas kini baru-baru ini. Sebelum anda memutuskan untuk tersesat dalam masalah di forum yang disebutkan di atas, panduan ini akan memberi anda beberapa tugas berbeza yang boleh anda cuba bantu menyelesaikan masalah dan menjadikan internet anda kembali berjalan lancar sebagaimana mestinya.

Tutup Proses Kemas kini The Peer to Peer (P2P)

Pertama dalam senarai, anda perlu memutuskan saluran dari mana anda mengambil data untuk aplikasi dan kemas kini sistem dari PC lain di pelayan yang sama. Windows nampaknya sesuai untuk membahagikan lebar jalur internet anda dengan orang asing tanpa kebenaran anda.

Ini supaya anda, manusia yang sangat mementingkan diri sendiri, membolehkan orang lain menerima kemas kini Windows mereka dengan lebih cepat dengan mengorbankan kelajuan internet anda. Tidak terlalu yakin mengapa Windows merasakan ini baik-baik saja, tetapi cenderung mengganggu kelajuan internet anda semasa dan selepas kemas kini baru-baru ini.

Untuk meletakkan kibosh pada keseluruhan keadaan penyambungan komuniti yang membatasi lebar jalur anda, anda harus:

 1. Pergi ke anda Mulakan menu dan klik pada Tetapan tetapan ikon atau ketik ke dalam bar carian dan klik pada aplikasi semasa dibentangkan. Menu Mula Windows 10
 2. Pilih Kemas kini dan Keselamatan.

 3. Klik seterusnya Pilihan Lanjutan, kemudian klik pada Pengoptimuman Penghantaran.

 4. Cari Benarkan muat turun dari PC lain dan klik togol biru dari Hidup ke Mati.

Tidak perlu lagi berkongsi internet dengan orang yang tidak anda kenali. Sekiranya togol sudah ditetapkan ke Mati sebagai lalai, kami masih mempunyai beberapa pilihan lagi yang boleh anda cuba untuk mendapatkan kelajuan internet anda setara.

Tutup Aplikasi Latar Belakang Menjalankan

Mempunyai terlalu banyak program dan aplikasi yang berjalan di latar belakang dapat melambatkan PC anda apalagi internet anda. Masalah sebenarnya timbul apabila anda mempunyai banyak aplikasi terbuka yang menguras lebar jalur di atas kuasa CPU. Program seperti muat turun Steam, Skype, dan torrent dapat melambatkan internet anda secara drastik. Neraka, walaupun membuka Google Chrome semasa bermain permainan dapat mengubah sedikit kelajuannya.

Lebih baik berhenti dari semua aplikasi latar belakang terbuka, tetapi jika anda lebih suka mengetahui aplikasi mana yang paling memudaratkan kelajuan internet anda, inilah yang dapat anda lakukan:

 1. Anda perlu pergi ke Pengurus Tugas. Terdapat beberapa cara untuk melakukannya. Pertama, standard lama CTRL + ALT + DEL dan memilih Pengurus Tugas dari pilihan. Cara lain ialah klik kanan pada Bar Tugas Windows dan memilih Pengurus Tugas dari kotak dialog. Kaedah lain termasuk menaip Task Manager ke dalam carian atau, jika disiapkan, anda boleh bertanya Cortana. Selain itu, anda boleh melangkau beberapa langkah seterusnya dan hanya menaip reson ke dalam aplikasi Run anda (Windows Key + R) dan anda akan membawa anda ke langkah 4.

 2. Setelah berada di Task Manager, tukar ke Persembahan tab.
 3. Di bahagian bawah, klik pada Buka Pemantau Sumber.

 4. Klik pada Rangkaian tab. Semua aplikasi dan perkhidmatan yang sedang berjalan dipaparkan di sini di bawah Proses dengan Aktiviti Rangkaian. Mereka yang mempunyai permintaan hantar dan terima lebih tinggi bertanggungjawab untuk mengambil sebahagian besar jalur lebar internet.

 5. Untuk menutup aplikasi atau perkhidmatan, klik kanan dan pilih Proses Tamat.

Sekiranya anda mahu, berikut adalah cara menghentikan aplikasi permulaan daripada berjalan di latar belakang setiap kali anda log masuk:

 1. Klik pada Mulakan dan menuju ke anda Tetapan. Menu Mula Windows 10
 2. Sekarang, pilih Privasi. Menu Windows 10
 3. Seterusnya, dari menu sebelah kiri, tatal ke bawah dan klik Aplikasi latar belakang.
 4. Kemudian, klik sama ada Biarkan aplikasi berjalan di latar belakang untuk mematikan semua aplikasi latar atau klik pada Hidup / Mati beralih beralih untuk mematikan kemudian mematikan secara individu. Tetapan Privasi Windows 10

Gunakan DNS Sumber Terbuka

DNS untuk PC anda biasanya ditetapkan secara automatik secara lalai. Ini adalah kerana mereka yang kurang cenderung secara teknikal tidak perlu mengacaukan apa-apa untuk masuk ke akaun Facebook dan Twitter mereka. Bagi mereka yang mempunyai latar belakang yang lebih teknikal, kami memahami pentingnya DNS dan kesannya pada kelajuan yang dapat kami layari.

Untuk menukar alamat DNS anda ke sesuatu yang lebih sesuai daripada yang dicadangkan oleh ISP anda:

 1. Kepala ke Pusat rangkaian dan Perkongsian. Anda boleh mencapainya dengan mengklik kanan simbol rangkaian yang terletak di sebelah kanan bar tugas anda. Sebilangan daripada kita dengan pelbagai proses mungkin perlu mengklik penunjuk untuk memunculkan menu dari mana untuk mengungkapkan ikon rangkaian kita. Seboleh mungkin anda memilih Selesaikan masalah, sebaliknya pilih Tetapan rangkaian & Internet. Menu Bar Tugas Windows 10

  Sekiranya anda menghadapi masalah dengan melakukannya dengan cara ini, anda boleh membukanya Tetapan daripada Mulakan menu dan pilih Rangkaian & Internet. Menu Tetapan Windows 10

 2. Di sebelah kanan, bawah Ubah tetapan rangkaian anda klik Tukar pilihan penyesuai.

 3. Klik kanan pada sambungan internet anda (ethernet atau wi-fi) dan pilih Hartanah.
 4. Dari sini, sorot Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4) dan klik Hartanah.

 5. Dari sinilah kita dapat menaip IP DNS pilihan dan alternatif. Sekiranya anda mempunyai alamat IP yang telah ditaip ke kawasan ini, tuliskan dan simpannya dengan selamat kerana anda mungkin perlu mengembalikannya ke suatu ketika.

  Yang paling dikenali, dan yang akan kami gunakan, adalah DNS Awam Google. Pastikan radial berlabel Gunakan alamat pelayan DNS berikut dipilih. di kawasan pelayan DNS Pilihan yang anda mahu taipkan 8.8.8.8 dan untuk Alternatif 8.8.4.4.

 6. Klik okey untuk mengesahkan.

Anda harus menghidupkan semula PC anda dan kemudian periksa untuk melihat apakah kelajuan internet anda telah berubah menjadi lebih baik.

Monitor / Lumpuhkan Kemas Kini Windows

Memandangkan Windows 10 suka meneruskan kemas kini secara berkala, biasanya tanpa ada yang mengetahui yang lebih bijak, mungkin bermanfaat bagi anda untuk mematikan ciri tersebut. Saya tidak mengatakan bahawa anda harus mematikan Kemas Kini Windows sama sekali, hanya mungkin berhati-hati untuk memantau ketika sistem anda memerlukan kemas kini dengan menyiapkan pemberitahuan.

Pemberitahuan akan membolehkan anda memilih kapan anda mahu Windows 10 dikemas kini daripada meneruskannya secara automatik pada saat-saat penting penggunaan internet. Untuk menyesuaikan tetapan Pembaruan Windows dengan spesifikasi anda:

 1. Masuk ke menu Mula anda dan cari Panel kawalan. Cara termudah untuk melakukannya adalah dengan menaip “Panel kawalan"Ke dalam bar carian dan mengklik aplikasi. Panel Kawalan Windows 10
 2. Seterusnya, anda perlu mencari Alat Pentadbiran. Sekiranya item Panel Kawalan anda kini ditetapkan Lihat mengikut: Kategori, mungkin lebih mudah untuk mengubahnya menjadi salah satu Besar atau Ikon kecil. Kemungkinan besar ia adalah pilihan pertama untuk memilih. Menu Panel Kawalan Windows 10
 3. Di tetingkap Windows Explorer, cari dan buka Perkhidmatan.

 4. Sekali masuk Perkhidmatan, tatal ke bawah sehingga anda dapati Kemas kini Windows. Klik kanan dan pilih salah satu Berhenti atau Jeda sebentar sekiranya ciri tersebut sudah berjalan. Untuk mematikan ciri, pilih Hartanah, ketik Jenis permulaan: dropdown dan pilih Manual (untuk memintanya mengirim pemberitahuan ketika kemas kini tersedia) atau Kurang Upaya (untuk mematikan sepenuhnya ciri).

Terlepas dari pilihan yang anda buat, sangat penting agar anda mengikuti Kemas Kini Windows. Mengabaikan ini boleh menyebabkan masalah di tempat lain yang kemungkinan besar tidak akan anda hadapi di atas internet yang lebih perlahan. Selain itu, Kemas kini Windows tidak semuanya buruk.

Laraskan Tetapan Lebar Jalur Rangkaian Anda

Secara lalai, Windows 10 akan menyimpan 20% daripada jumlah lebar jalur internet yang anda miliki untuk sistem operasi dan program lain yang berkaitan dengan sistem. Ini bermaksud bahawa anda tidak dapat menerima 100% lebar jalur internet anda semasa menjelajah web, melangkau, atau melakukan aktiviti dalam talian yang lain.

Untuk mendapatkan kelajuan itu, anda perlu mengurangkan rizab lebar jalur yang ditimbun oleh Windows 10 dan ini adalah bagaimana:

 1. Tarik ke atas Lari perintah dengan Kekunci Windows + R (atau carian dijalankan di bar carian). Program Windows 10 Run
 2. Jenis gpedit.msc dan tekan okey. Sekiranya anda menerima ralat bahawa Windows tidak dapat menemui gpedit.msc, maka kemungkinan besar anda menggunakan versi Home 10. Windows. Semua versi Windows dari rumah tidak menawarkan Dasar Kumpulan mengedit keupayaan secara lalai. Anda perlu memuat turunnya sebelum dapat menggunakannya. Bagi mereka yang mempunyai Penyunting Dasar Kumpulan dipasang, anda boleh teruskan dengan langkah seterusnya. Program Windows 10 Run 2
 3. Klik pada Konfigurasi Komputer.
 4. Di dalam tingkap, cari dan buka Templat Pentadbiran. Kemudian teruskan dengan Rangkaian dan terakhir Penjadual Pakej QoS.
 5. Klik pada Hadkan lebar jalur yang boleh ditempah.
 6. Apabila tetingkap muncul, klik radial Diaktifkan dan di kawasan Had lebar jalur (%): ubah dari 100 hingga 0.
 7. Klik okey.

Windows 10 tidak akan lagi menjauhkan 20% dari lebar jalur berharga anda dan anda bebas melayari web pada 100%.

Pasang / Kemas kini Pemacu Rangkaian Rasmi

Pemacu rangkaian boleh ketinggalan zaman dari masa ke masa dan terpulang kepada anda untuk terus memperbaharui mereka. Adalah idea yang baik untuk memastikan bahawa anda memasang pemandu yang betul untuk mengelakkan komplikasi yang tidak diingini dengan kemas kini Windows 10 yang baru.

Untuk memastikan bahawa anda mempunyai pemacu yang betul untuk PC anda dan yang terkini, sebaiknya lawati laman rasmi untuk mereka. Anda selalu boleh memilih agar Windows melakukan carian automatik untuk mereka tetapi jika anda mempunyai pemacu yang salah pada masa ini, ini hanya akan memburukkan lagi keadaan.

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk terus mengikuti atau hanya tidak mahu melalui kerumitan, ada program yang dapat anda pasang yang akan memastikan semuanya diperbaharui sebagaimana mestinya. Driver Talent, SnailDriver, dan IOBit Driver Booster adalah semua pilihan percuma yang tersedia untuk menyelesaikan tugas.

Gunakan A Proper C: Drive Cleaner

Berpotensi meningkatkan kelajuan internet (dan PC) anda dengan menggunakan pencuci pemacu C: yang benar-benar dicuba. Aplikasi ini akan membersihkan sebahagian besar ruang cakera anda dengan membuang sampah, fail sementara, dan sejarah penyemak imbas dari cakera keras anda. Pada dasarnya semua fail yang tidak diingini atau tidak perlu yang PC anda simpan untuk "berjaga-jaga".

Terdapat beberapa di luar sana untuk dipilih, beberapa di antaranya anda mungkin ingin mengelakkannya sebagai penipuan. Mereka akan menjanjikan kelajuan kilat dan sekatan malware hanya untuk membanjiri PC anda dengan virus dan sukar dihapuskan dari PC anda.

Kami mencadangkan penggunaan Piriform CCleaner, Bleachbit, atau Glarysoft Glary Utilities.

Lumpuhkan Firewall Anda

Penyelesaian khusus ini tidak digalakkan, tetapi sekiranya firewall anda menghalang kelajuan bersih anda, ini adalah cara anda boleh mematikannya:

 1. Jenis tembok api ke dalam bar carian dan klik pada firewall yang muncul. Beberapa pengguna mungkin mempunyai program firewall yang berbeza tetapi untuk tutorial ringkas ini, saya akan menggunakan Pembela Windows. Menu Mula Windows 10
 2. Pada menu sebelah kiri pilih Hidupkan atau matikan Windows Defender Firewall. Windows 10 Firewall
 3. Klik radial pada tetapan rangkaian Peribadi dan Awam yang ditandakan Matikan Windows Defender Firewall (tidak digalakkan). Tetapan Firewall Windows
 4. Klik okey.

Jangan biarkan Firewall tetap padam sehingga anda memeriksa untuk mengetahui apakah kesannya terhadap kelajuan internet anda. Lakukan ujian kelajuan cepat dan jika tidak ada yang berubah, aktifkan semula kedua-dua firewall.

Walaupun Windows Defender adalah pelakunya, saya tidak akan membiarkan firewall dinyahaktifkan terlalu lama. Mungkin ada kepentingan anda untuk mencari firewall alternatif untuk PC anda yang tidak akan mempengaruhi kelajuan internet anda dalam jangka masa panjang.

Lumpuhkan Penalaan Auto Windows

Windows Auto-Tuning adalah ciri kecil yang bagus yang meningkatkan prestasi PC anda melalui penggunaan TCP (Transmission Control Protocol). Ringkasnya, program anda menghantar data berulang-alik antara satu sama lain. Fungsi penalaan automatik membolehkan sistem operasi anda memantau maklum balas yang diterima dan menggunakan maklumat tersebut untuk memaksimumkan prestasi rangkaian.

Tidak perlu dikatakan, memastikan program berjalan dengan lancar boleh menyebabkan kelajuan internet anda mengalami sedikit pergolakan. Untuk mematikan ciri:

 1. Buka Mulakan menu dan taip “cmd ” di bar carian dan klik Menjalankan sebagai pentadbir. Menu Mula Windows 10
 2. Taipkan netsh antara muka tcp menunjukkan global dan tekan Masukkan.

 3. Cari Terima Tahap Penalaan Auto Tetingkap dan lihat apakah ia ditetapkan biasa. Sekiranya demikian, kita perlu mematikannya.
 4. Masukkan arahan baru netsh int tcp set global autotuninglevel = dilumpuhkan

Dialog “TCP Global Parameter” akan muncul lagi, kali ini menunjukkan Receive Window Auto-Tuning Level sebagai kurang upaya. Ikuti ujian kelajuan internet pantas untuk memastikan ia membantu. Anda boleh menggunakan speedtest.net kerana cukup baik dalam keadaan ini.

Sekiranya anda tidak melihat penambahbaikan, anda boleh mengaktifkan Auto-Tuning semula dengan menaip perintah netsh int tcp set global autotuninglevel = normal.

Lumpuhkan LSO

Ciri ini tidak seperti ciri Auto-Tuning Windows di atas. Ini bertujuan untuk meningkatkan prestasi rangkaian secara menyeluruh dengan mengorbankan kelajuan internet anda. Ciri khas ini lebih menjurus kepada penggunaan aplikasi latar belakang anda dan memaksa mereka untuk menggunakan internet dalam jumlah yang banyak semasa anda terlibat secara aktif dalam perkara lain.

Untuk mematikan ciri ini:

 1. Klik kanan ikon Windows dan pilih Pengurus peranti. Sekiranya anda tidak melihatnya, anda boleh melalui Panel kawalan atau taip Pengurus peranti terus ke bar carian dan klik pada aplikasi. Menu Windows 10
 2. Kembangkan Penyesuai Rangkaian menu dan cari kad rangkaian tertentu anda. Klik dua kali.

 3. Dari sini, pilih tab "Lanjutan" dan sorot Beban Hantar Besar v2 (IPv4).
 4. Tukar nilainya dari Enabled to Disabled.

 5. Ulangi ini untuk Beban Hantar Besar v2 (IPv6), jika berkenaan.
 6. Klik okey.

Sekiranya anda perlu membalikkan keputusan ini pada bila-bila masa, ubah nilai kembali ke Enabled dan klik "OK".

Singkirkan Microsoft OneNote

Mungkin kelihatan agak pelik, tetapi OneNote juga boleh menyebabkan internet berjalan sedikit perlahan. Anda akan menemui perbualan di bahagian komen pada catatan Jawapan Microsoft ini. Sekiranya anda menggunakan OneNote, itu hebat. Terus lakukan seperti biasa. Sekiranya anda menggunakan Microsoft Office tetapi tidak berminat dengan OneNote, menghapusnya dari PC anda boleh membantu.

OneNote adalah aplikasi nota melekit yang dimuliakan serupa dengan Evernote yang dapat mengumpulkan semua nota anda dalam satu tempat. Oleh itu, jika anda merasakan ini adalah sesuatu yang mustahak untuk hidup anda, jagalah. Sekiranya tidak, inilah cara anda membuangnya:

 1. Klik kanan pada Mulakan menu dan pilih Windows Powershell (Pentadbir). Klik Ya pada tetingkap timbul. Menu Windows 10 2
 2. Anda akan melihat versi biru dari skrin seperti DOS. Masukkan arahan ini:

  Dapatkan-AppxPackage * OneNote * | Buang-AppxPackage

 3. Pukul Masukkan.

Dan begitu sahaja, OneNote hilang.

***

Sekiranya anda merasakan bahawa saya terlepas penyelesaian untuk masalah kelajuan internet Windows 10 yang perlahan atau kelihatan menghadapi masalah untuk mengikuti mana-mana arahan di atas, beritahu saya mengenai perkara tersebut di komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found