Cara Membuat Kisah Peribadi di Aplikasi Snapchat

Mengapa cerita Snapchat begitu berguna? Menyusun cerita adalah salah satu cara terpantas untuk menyiarkan sorotan utama hari anda atau acara. Ini juga merupakan salah satu cara tercepat bagi orang untuk mengikuti apa yang telah anda lakukan tanpa melalui keseluruhan album dengan ratusan foto.

Cara Membuat Kisah Peribadi di Aplikasi Snapchat

Tetapi jika anda seorang yang keluar, anda akhirnya akan menambahkan rakan Snapchat yang tidak anda rapat. Anda mungkin juga menambah orang yang tidak pernah anda ajak bicara.

Ini bermaksud bahawa apabila anda ingin berkongsi beberapa kisah peribadi, sangat senang jika anda mempunyai pilihan untuk lebih memilih siapa yang dapat melihatnya. Nasib baik, ini bukan masalah di Snapchat.

Memahami Cerita Snapchat

Snapchat memberi anda pilihan untuk menggunakan "Kisah Saya" dan "Kisah Kami." Setiap ciri direka untuk tujuan yang sangat spesifik. Walaupun semua orang sudah tahu sekarang apa arti "Kisah Saya", mungkin masih ada beberapa pengguna yang belum mencuba "Kisah Keluar"

Fungsi ini diperkenalkan untuk membolehkan Snapchatters menyumbang cerita dalam kumpulan. Snapchat merancang aplikasi untuk digunakan di acara, untuk membincangkan pelbagai topik, menangkap pemandangan yang menakjubkan atau pengembaraan perjalanan, dan sebagainya. Idea utamanya ialah lebih daripada satu orang dapat menyumbang.

Kedua-dua jenis cerita akan bertahan selama 24 jam sebelum dihapuskan secara automatik dan semuanya pada dasarnya dapat disesuaikan. Tetapi, bergantung pada siapa yang mendapat akses untuk melihat cerita, anda juga dapat mengklasifikasikannya dengan sebutan berikut:

Kisah Peribadi

Berbanding dengan jenis Cerita lain di Snapchat, Cerita Peribadi membolehkan anda memilih individu yang ingin anda lihat kandungan anda. Sudah tentu, bergantung pada tetapan privasi anda, anda boleh menjadikan akaun anda peribadi. Tetapi ini bermakna anda akan berkongsi Kisah anda dengan semua orang yang anda berkawan dengannya.

Membuat Kisah Peribadi sangat mudah. Ikuti sahaja langkah berikut:

 1. Buka Snapchat dan ketuk ikon profil anda di sudut kiri atas.

 2. Cari tajuk 'Cerita' dan ketik 'Kisah Peribadi'.

 3. Pilih orang yang akan mempunyai akses ke Kisah anda.

 4. Terus rakam seperti yang anda lakukan dengan Snapchat Story yang lain dan hantarkan.

Walaupun antara muka dalam aplikasi Snapchat sukar untuk digunakan, menyiarkan Cerita Peribadi sangat mudah.

Adat

Cerita tersuai adalah penambahan terbaru untuk ciri Snapchat Story. Ini adalah kemas kini yang sangat popular kerana tahap kawalan yang boleh anda lakukan. Anda juga dapat membuat cerita khusus dengan teman sejak fitur "Kisah Kami" ditambahkan.

Snapchat Cara Membuat Kisah Peribadi

Dalam kes ini, setiap ahli kumpulan dapat menyumbang dengan gambar dan video mereka sendiri, dan memperkayakan ceritanya. Cerita tersuai hanya dapat dilihat oleh penyumbang secara lalai. Namun, anda boleh menukar hak tontonan dan membiarkan rakan lain melihatnya juga.

Geo

Cerita geo, yang menggunakan geofencing, memungkinkan anda membuat cerita yang memaparkan lokasi anda juga. Snapchat akan menarik radius satu blok di sekitar lokasi anda, jadi anda boleh menjemput orang yang berdekatan untuk menyumbang cerita. Rakan, rakan rakan, dan yang lain dalam radius satu blok anda boleh menambah cerita yang anda buat jika anda mengizinkannya.

Menugaskan Keistimewaan Melihat

Apa yang menarik dari Snapchat ialah aplikasi ini membolehkan anda mengubah hak menonton cerita walaupun selepas menyiarkannya. Langkah-langkah yang terlibat mudah diikuti.

 1. Pergi ke halaman profil anda.
 2. Ketik "Tetapan."

  bagaimana membuat cerita peribadi di snapchat

 3. Pergi ke tab "Siapa Boleh ...".
 4. Pilih "Lihat Kisah Saya."

  cara membuat cerita peribadi di snapchat

 5. Anda akan mendapat tiga pilihan: Semua Orang, Sahabat Sahaja, dan Khusus.
 6. Ketik "Tersuai."
 7. Ketuk butang "Kembali" untuk menyimpan perubahan.

Memilih "Semua Orang" bukanlah cara yang tepat jika anda mahukan privasi untuk kandungan yang anda hantar dengan cerita. Memilih "Sahabat Sahaja" akan menjadikan cerita itu peribadi untuk sesiapa sahaja di luar senarai kenalan anda. Ini merangkumi rakan rakan dan orang di dalam wilayah anda.

Pilihan "Custom" akan membolehkan anda memilih rakan mana yang anda mahu dapat melihat cerita anda. Sama ada anda memilih satu atau dua rakan rapat, kumpulan terpilih, atau hanya diri anda sendiri, semuanya bergantung kepada anda.

Soalan Lazim

Adakah orang lain akan mengetahui bahawa saya telah membuat cerita peribadi di Snapchat?

Tidak. Satu-satunya orang yang dapat melihat Kisah Peribadi anda adalah mereka yang anda telah memberikan kebenaran itu. Tetapi, penonton dapat melihat bahawa mereka melihat kandungan peribadi.

Bolehkah saya melihat siapa yang dapat melihat kisah peribadi?

Tidak. Jika orang lain menyiarkan Kisah Peribadi dan menambahkan pengguna lain, anda tidak akan dapat melihat siapa yang dapat melihatnya juga. Kecuali pengguna lain menambah cerita anda, tidak ada yang akan mengetahui siapa lagi yang mempunyai hak menonton.

Bolehkah saya menambahkan lebih banyak orang ke Kisah Peribadi saya yang ada?

Ya. Yang perlu anda lakukan ialah ketik ikon profil anda di sudut kiri atas dan ketik tiga titik di sebelah Kisah Peribadi anda. Senarai rakan anda akan muncul dan anda boleh memilih rakan yang ingin anda tambahkan kemudian klik 'Simpan' di bahagian bawah.

Maklumat Tambahan mengenai Kisah Snapchat Peribadi

Tidak ada pemberitahuan yang dihantar apabila anda membenarkan seseorang melihat kisah peribadi anda - kepada mereka, itu akan kelihatan seperti cerita lain. Oleh itu, anda tidak boleh menggunakan ciri ini sebagai alat pemasaran melainkan anda memberitahu orang bahawa mereka adalah satu-satunya yang mendapat akses ke kandungan anda. Sekiranya anda ingin menggunakannya dengan cara itu, umumkan bahawa anda akan menyiarkan cerita eksklusif dan hanya beberapa orang terpilih yang mendapat akses.

Peribadi atau tidak, semua cerita di Snapchat berlangsung 24 jam. Malah cerita kumpulan yang dibuat semasa acara atau perjalanan hanya berlangsung satu hari. Oleh itu, jangan lupa untuk mencentang pilihan simpan ketika anda membuat cerita peribadi baru, kerana ini akan membuat anda tidak kehilangan gambar anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found