Cara Menyusun Penanda Halaman secara automatik di Safari untuk Mac dengan SafariSort

Penyemak imbas web Apple Safari menjadikannya mudah untuk menambah dan menggunakan penanda halaman, dan kemampuannya untuk menyegerakkan dengan Mac dan iDevices anda yang lain menjadikannya pilihan yang popular. Tetapi anehnya Safari tidak mempunyai satu pilihan penting: kemampuan menyusun penanda buku.

Apabila anda menambahkan penanda halaman ke buku utama anda Penanda buku folder, atau subfolder yang mungkin anda buat, Safari meletakkannya mengikut urutan kronologi. Iaitu, ia terus menambahkan penanda halaman paling baru di bahagian bawah senarai. Apabila anda menambah lebih banyak penanda halaman dari masa ke masa, ini dengan cepat dapat menyebabkan susun atur yang tidak kemas di mana sukar untuk mencari apa yang anda cari.

Pengguna boleh membuka Safari Bookmark Manager (Opsyen-Perintah-B) untuk menyusun semula penanda halaman mereka secara manual dengan mengklik dan menyeretnya, tetapi tidak ada keupayaan untuk menyusun penanda halaman secara automatik mengikut abjad, atau dengan kriteria lain dalam hal ini.

pengurus penanda buku safari

Cara Menyusun Penanda Halaman secara automatik di Safari untuk Mac dengan SafariSort

Susun Penanda Halaman di Safari Dengan Aplikasi Pihak Ketiga

Syukurlah, ada penyelesaian pihak ketiga. SafariSusun adalah utiliti percuma yang tidak mengejutkan melakukan satu perkara: menyusun penanda halaman Safari. Untuk mencubanya, kunjungi laman web SafariSort dan muat turun versi terkini aplikasi (versi 2.0.2 pada tarikh penerbitan artikel ini, yang berfungsi pada macOS Mojave 10.14.0).

laman web safarisort

Perhatikan bahawa anda mungkin perlu bekerja di sekitar Gatekeeper untuk membuka aplikasi, dan menyesuaikan tetapan anda untuk memberi izin kepada aplikasi untuk mengakses penanda buku Safari anda. Setelah anda memasang dan memberikan kelulusan yang diperlukan untuk aplikasinya, jalankan SafariSort dari folder Aplikasi anda dan pilih untuk menyusun semua penanda buku dan folder bersama mengikut abjad, atau menyimpan folder di atas dan menyusun penanda halaman individu mengikut abjad di bawahnya.

safarisort susun penanda buku safari

Aplikasi ini akan diproses sebentar, panjangnya bergantung pada jumlah penanda halaman Safari yang anda miliki. Setelah selesai, lancarkan Safari dan buka Penanda Halaman anda. Anda harus melihatnya sekarang semuanya disusun mengikut abjad, yang akan menjadikan semuanya lebih senang dicari.

Satu-satunya kelemahan adalah bahawa SafariSort tidak berfungsi dalam masa nyata semasa anda menambahkan penanda halaman. Setelah anda menyusun penanda halaman anda, penanda halaman baru akan terus ditambahkan ke bahagian bawah senarai mengikut tingkah laku lalai Safari. Oleh itu, anda perlu menjalankan SafariSort secara manual setiap kali anda mahu menyusun semula penanda halaman anda. Bagi mereka yang menambah banyak penanda buku Safari secara berkala, anda juga boleh mencuba membuat tindakan Automator yang menjalankan SafariSort mengikut jadual biasa.

Kemas kini: Susun Penanda Halaman Safari melalui Finder

Pembaca James menghantar e-mel kepada kami selepas penerbitan artikel ini untuk mengesyorkan cara lain untuk menyusun penanda buku Safari anda tanpa menggunakan aplikasi pihak ketiga. Untuk memulakan, buat folder kosong di desktop anda. Kami akan menggunakan folder ini sebagai perantara untuk menyusun penanda halaman kami mengikut abjad. Kemudian, buka Safari Bookmark Manager (Opsyen-Perintah-B), pilih semua penanda halaman anda (pastikan untuk membatalkan pilihan folder jika perlu) dan kemudian seret dan lepaskan penanda halaman ke folder baru anda.

susun penanda buku safari seret ke folder

Semua penanda halaman anda akan muncul di folder sebagai Lokasi Laman Web fail (.webloc). Dalam kebanyakan konfigurasi Finder, hanya menyeret dan menjatuhkan penanda halaman ke dalam folder akan menyusunnya mengikut abjad. Sekiranya tidak, gunakan lajur Finder untuk menyusunnya. Seterusnya, padamkan penanda halaman anda di Safari Bookmark Manager. Akhirnya, seret dan lepaskan penanda halaman anda dari folder Finder anda kembali ke Safari Bookmark Manager.

urutkan penanda buku safari seret dari folder

Ini akan menambahkan semula penanda halaman mengikut urutan abjad:

penanda buku safari disusun

Satu nota: jika anda mempunyai folder di Penanda Buku Safari anda, seperti Kegemaran folder dalam tangkapan skrin contoh kami, pastikan untuk memperhatikan penunjuk garis biru ketika menyeret penanda halaman anda kembali ke Safari. Lokasi garis biru akan menunjukkan sama ada penanda halaman anda akan jatuh ke direktori penanda halaman tingkat atas atau ke salah satu folder anda. Lihat tangkapan skrin di bawah untuk perbandingan:

penanda buku safari menjatuhkan perbandingan folder

Di sebelah kiri, garis biru di luar ikon folder bermaksud penanda halaman akan jatuh ke direktori tingkat atas. Di sebelah kanan, garis biru yang digeser sedikit bermaksud bahawa penanda halaman anda akan jatuh ke Kegemaran folder. Ini mungkin sedikit rumit, tetapi tekan tetikus anda semasa menyeret penanda halaman dan pasangkan semula kursor sehingga penunjuk biru berada di lokasi yang anda inginkan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found