Adakah TV Sony Anda Tidak Menghidupkan? Beberapa Pembetulan Umum

Jenama Sony identik dengan elektronik teratas, dan TV mereka pasti memenuhi jangkaan tersebut. Tetapi apa yang anda lakukan apabila TV anda enggan menyala?

Adakah TV Sony Anda Tidak Menghidupkan? Beberapa Pembetulan Umum

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda beberapa pembaikan umum apabila nampaknya TV Sony anda sedang diperbaiki.

Memeriksa Masalah Kuasa dengan Periferal Lain

Lebih kerap daripada tidak, alasan TV anda tidak dihidupkan semudah bateri jarak jauh yang habis, atau soket yang tidak dicabut. Berikut adalah senarai sebab yang paling biasa untuk TV yang tidak responsif dan penyelesaiannya:

 1. Sekiranya anda menggunakan alat kawalan jauh, cuba gunakan butang kuasa di TV. Sekiranya dihidupkan, alat kawalan jauh anda mungkin kehabisan bateri atau mungkin memerlukan servis.
 2. Periksa sama ada kabel kuasa terpasang dengan betul. Jika kabelnya dilepas, pastikan kabelnya terpasang dengan betul ke TV anda.
 3. Cuba lakukan tetapan semula kuasa. Ini dilakukan dengan mencabut kabel kuasa dan membiarkannya dicabut selama kira-kira dua minit. Kemudian pasangkan kembali TV dan cuba hidupkan semula.
 4. Sekiranya anda menggunakan pelindung lonjakan arus, kabel sambungan, atau jalur kuasa, cabut kabel dari peranti dan pasangkannya terus ke soket dinding. Sekiranya dihidupkan, peranti anda yang lain mungkin rosak.
 5. Cuba pasangkan peranti lain ke soket dinding selain TV. Sekiranya peranti tidak dihidupkan juga, anda mungkin menghadapi masalah dengan pendawaian soket anda.
 6. Sekiranya TV anda mempunyai Suis Penjimatan Tenaga, pastikan TV dihidupkan. TV tidak akan menyala apabila Penjimatan Tenaga dimatikan.

  tv sony tidak akan dihidupkan - pembaikan biasa

Lampu Petunjuk LED yang berkelip

Model Sony TV yang lebih baru mempunyai lampu LED yang akan berkedip pada waktu yang berlainan dan dalam warna yang berbeza untuk menunjukkan bahawa ia telah mengesan kesalahan. Berikut adalah senarai petunjuk LED yang paling biasa dan maksudnya:

 1. Merah - Lampu LED merah yang berkelip bermaksud TV mengalami Ralat Sistem. Sebilangan besar Kesalahan LED Merah memerlukan pemeliharaan. Sekiranya LED berkelip lapan kali, berhenti, kemudian berkelip lapan kali lagi dalam satu kitaran, maka ini adalah masalah yang khusus untuk model TV tertentu. Ini dapat diperbaiki dengan memutuskan sambungan TV dari rangkaian, dan melakukan reset kuasa.

  Sekiranya tetapan semula kuasa tidak menyelesaikan masalah ini, atau LED Merah berkedip berkali-kali, perhatikan berapa kali ia berkelip, kemudian laporkan ini ke sokongan pelanggan.

  Petunjuk Merah juga bermaksud TV anda terlalu panas. Periksa sama ada peranti anda mempunyai peredaran udara yang betul. Sekiranya perlu, bersihkan habuk yang terkumpul di lubang atau slot TV.

 2. Jingga - Jika Petunjuk kuning pejal atau oren ditunjukkan, TV anda mungkin berada dalam keadaan Tidur, atau pemasa hidup / mati. Pemasa tidur akan mematikan TV secara automatik setelah jangka waktu tertentu, sementara pemasa hidup / mati akan mematikannya pada waktu tertentu dalam sehari. Ciri Pemasa dapat diakses di menu tetapan TV. Beberapa model Sony TV akan menunjukkan Petunjuk LED oren yang berkedip jika kemas kini perisian diterima. Tunggu ini selesai. Jangan matikan atau cabut steker televisyen anda semasa dikemas kini kerana boleh menyebabkan Kesalahan Sistem.
 3. Hijau - Lampu LED hijau akan muncul semasa anda menghidupkan TV dan akan berhenti setelah menyala. Sekiranya LED hijau berkelip dan TV tidak menyala, dan mengulangi kitaran, cabut palam TV dan lakukan tetapan semula kuasa tiga minit. Sekiranya ini tidak menyelesaikan masalah, televisyen mungkin memerlukan servis.
 4. Putih - Ini menunjukkan bahawa TV beroperasi seperti biasa.

Menyervisnya

Sekiranya semua percubaan penyelesaian masalah ini gagal, maka sebaiknya servis televisyen anda diservis. Rujuk dokumentasi peranti anda untuk mengetahui apakah jaminan masih berlaku. Sebaiknya diperbaiki oleh Pusat Pembaikan Sony rasmi atau sekurang-kurangnya pusat servis yang sah. Setelah diperbaiki oleh juruteknik tidak rasmi boleh membatalkan jaminan anda, atau mengakibatkan Sony enggan memperbaiki kerosakan yang akan datang.

tv sony tidak akan dihidupkan - beberapa pembaikan biasa

Mengabaikan Yang Jelas

Kadang-kadang apa yang nampaknya menjadi masalah serius dapat diselesaikan dengan penyelesaian yang mudah. Sangat mudah untuk mengabaikan yang jelas, terutamanya jika kita menganggap yang terburuk secara automatik. Anda akan terkejut betapa kerap berfikir dengan tenang membawa kepada kaedah penyelesaian masalah yang hebat.

Adakah anda mengetahui ada pembaikan umum lain apabila TV Sony tidak dapat dihidupkan? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found