Cara Menukar Karakter di GTA 5

Walaupun telah dilancarkan lebih dari tujuh tahun yang lalu, GTA 5 telah berjaya mengekalkan popularitinya hingga ke hari ini. Sebahagiannya, Rockstar mempunyai GTA Online untuk mengucapkan terima kasih - ini telah berkembang menjadi komuniti besar yang mungkin akan tetap popular sehingga GTA 6 dibebaskan (belum ada tarikh rilis rasmi). Namun, orang terus menikmati kempen GTA 5 pemain tunggal mereka.

Cara Menukar Karakter di GTA 5

Salah satu mekanik inovatif yang membezakan ansuran kelima dari pelepasan GTA sebelumnya adalah jalan cerita tiga watak. Anda bermain sebagai Michael, seorang samseng paruh baya yang mengalami krisis pertengahan umur, Franklin, seorang lelaki yang berkaitan dengan geng jalanan yang ingin naik dalam hidup, dan Trevor, yang… baiklah… anda harus bermain permainan.

Beralih antara tiga watak ini adalah mungkin untuk sebahagian besar GTA 5, dan dalam beberapa kes, walaupun semasa misi. Mari selami lebih mendalam mengenai peralihan watak GTA 5 di pelbagai platform.

Cara Menukar Karakter di GTA 5

Pertama sekali, ya, anda boleh menukar antara tiga watak semasa mod bebas-roam. Semudah memegang butang dan memilih salah satu daripada dua watak yang lain (kita akan melihat butirannya kemudian). Sebaik sahaja anda beralih ke watak yang berbeza, kamera menavigasi ke mana watak itu pada masa ini.

Suis ini juga dibuat menarik dan mengasyikkan. Sebagai contoh, beralih ke Trevor mungkin akan berhenti pada saat dia seolah-olah berusaha menolak mayat ke tandas. Dia juga mungkin mengejar seorang wanita yang berusaha meminta maaf atas pendedahan tidak senonoh atau bahkan membuang seorang lelaki ke dalam air dari jalan setapak. Watak lain juga mempunyai pertukaran yang menarik; tidak seperti Trevor.

Semasa misi intro, anda akan diperkenalkan dengan mekanik beralih. Anda tidak akan dapat mengakses fungsi ini walaupun, sehingga anda berhubung dengan dua watak lain (selepas Prolog, anda bermain dengan Franklin untuk beberapa misi). Selepas beberapa ketika, anda dapat bertukar antara tiga watak paling banyak dalam permainan.

Beberapa misi mungkin menghalang anda daripada melakukan pertukaran atau menghadkan beralih kepada dua watak. Pada beberapa saat dalam permainan, anda tidak akan dapat memilih watak lain walaupun anda bebas berkeliaran. Ini bergantung pada jalan cerita.

Tetapi mari kita lihat bagaimana sebenarnya tukar watak dalam GTA 5, dari platform ke platform.

Cara Menukar Karakter dalam GTA 5 di PC

Pemain PC harus menunggu sebentar selepas pelepasan konsol permainan (ini agak tradisi dengan Rockstar), tetapi mereka masih mendapat permainan yang sama seperti yang dilakukan pemain konsol. Secara semula jadi, pertukaran watak dimainkan sama pentingnya pada PC seperti pada konsol. Inilah cara menukar antara watak GTA 5 di komputer anda.

 1. Tahan kekunci '' Alt '' setelah menjalankan permainan
 2. Gunakan kekunci arah atau tetikus untuk menyerlahkan watak yang ingin anda beralih
 3. Lepaskan kekunci '' Alt ''

Beralih antara watak GTA 5 semudah itu.

Cara Menukar Karakter dalam GTA 5 pada PS4

Prinsip yang sama yang telah kami jelaskan untuk versi PC permainan ini berlaku untuk konsol, termasuk PS4. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa kunci yang digunakan berbeza.

 1. Tahan Butang Bawah pada D-Pad

 2. Sorot watak yang ingin anda beralih menggunakan tongkat Analog Kanan

 3. Lepaskan Butang Bawah untuk beralih

Cara Menukar Karakter dalam GTA 5 pada PS3

Walaupun PS3 terdengar seperti dahulu kala (bagaimana dengan PS5 sudah habis berbulan-bulan sekarang), GTA 5 masih dikeluarkan semasa pemerintahan PS3 sebagai konsol permainan seterusnya. PS4 menyaksikan cahaya matahari beberapa bulan selepas pelepasan GTA 5. Jadi, permainan ini pasti dapat dimainkan di konsol PS3. Inilah cara menukar watak semasa bermain di konsol lama.

 1. Pegang Butang Bawah pada D-Pad
 2. Dengan menggunakan tongkat Analog Kanan, pilih watak yang ingin anda beralih
 3. Lepaskan Butang Bawah untuk menukar

Cara Menukar Karakter di GTA 5 di Xbox

Sama ada anda bermain permainan di Xbox 360 atau Xbox One, kedua-dua prinsip dan urutan kunci adalah sama. Inilah cara menukar watak dalam GTA 5 pada salah satu daripada kedua-dua konsol tersebut.

 1. Tekan dan tahan Butang Bawah yang terletak di D-Pad

 2. Pilih watak pilihan dengan tongkat Analog Kanan

 3. Lepaskan Butang Bawah untuk memilih watak yang diserlahkan

Cara Menukar Karakter di GTA 5 Dalam Talian

GTA Online membolehkan setiap pemain membuat dua watak yang berbeza dan menggunakannya mengikut keselesaan mereka. Secara semula jadi, pemain boleh bertukar antara keduanya. Namun, peralihan watak dalam mod Permainan dalam talian tidak semudah yang berlaku dalam versi pemain tunggal permainan. Inilah cara untuk menukar antara dua watak anda di GTA 5 Online.

 1. Aktifkan menu jeda permainan sambil bermain dengan salah satu daripada dua watak
 2. Pilih tab '' Dalam Talian ''

 3. Pergi ke '' Swap Character ''

 4. Sahkan bahawa anda ingin berhenti dari sesi

 5. Pilih watak yang ingin anda beralih menggunakan kekunci arah

 6. Sahkan

Cara Menukar Slot Karakter di GTA 5

Apabila anda menekan dan menahan '' Alt '' (PC) atau Tombol Bawah pada D-Pad (konsol), anda akan melihat menu watak kecil muncul di sudut kanan bawah skrin. Anda akan melihat Michael (biru) di sebelah kiri, Franklin (hijau) ke atas, dan Trevor (oren) di sebelah kanan. Anda mungkin mahu menukar slot watak ini, tetapi, sayangnya, ini tidak dapat dilakukan di GTA 5. Ketiga-tiga watak selalu terikat pada kedudukan tersebut.

Begitu juga, pada layar pemilihan watak di GTA 5 Online, watak-watak tersebut terikat pada kedudukannya dan tidak dapat diganti.

Soalan Lazim Tambahan

1. Bagaimana anda menukar mod dalam GTA 5?

Bergantung pada jenis pemain anda, anda mungkin lebih suka mod penyasaran yang berbeza di GTA 5. Nasib baik, ada pilihan untuk memilih antara mod penyasaran.

Namun, beberapa pemain mendapati pilihan Mode Sasaran menjadi kelabu dalam mod Dalam Talian. Walaupun GTA 5 dan GTA Online umumnya dianggap sebagai permainan yang berasingan, tetapan dari mod pemain tunggal beralih ke versi dalam talian.

Oleh itu, beralih ke watak pemain tunggal (Michael, Franklin, atau Trever), pergi ke menu, arahkan ke tab Tetapan, pilih '' Kawalan '', dan pilih Mod Penyasaran pilihan anda. Perubahan akan berlaku untuk mod permainan berbilang pemain juga.

2. Bagaimana anda beralih dari orang pertama ke ketiga dalam GTA 5?

Di mana sahaja platform yang anda gunakan GTA 5 dalam talian, anda boleh beralih antara orang pertama dan ketiga di GTA 5. Untuk PS4, tekan pad sentuh untuk beralih. Di Xbox One, butang '' Pilih '' melakukan perkara yang sama. Bagi PC, menekan kekunci '' V '' akan beralih antara pandangan orang pertama dan ketiga.

Walaupun beberapa pemain lebih suka mod orang pertama daripada orang ketiga, mereka mungkin sukar untuk memandu di orang pertama. Nasib baik, permainan ini membolehkan anda bermain secara orang pertama semasa berjalan kaki dan secara automatik beralih ke orang ketiga ketika berada di dalam kenderaan (atau sebaliknya). Untuk melakukan ini, pergi ke menu '' Tetapan '', pilih '' Paparan '', dan aktifkan pilihan '' Benarkan Mod Kamera Bebas ''.

Tambahan pula, jika anda memasuki menu Kawalan, anda boleh menukar suis orang pertama ketika anda memasuki penutup dengan berjalan kaki. Ini juga dapat meningkatkan kecekapan bermain anda.

3. Mengapa saya tidak boleh mengubah watak saya dalam GTA 5?

Terdapat dua sebab utama mengapa anda mungkin tidak dapat menukar antara watak GTA 5. Yang pertama ialah anda mungkin berada dalam misi yang tidak membenarkan pertukaran watak. Sebab lain mungkin kerana anda terlalu dekat dengan misi. Sekiranya anda terlalu dekat dengan titik misi, menu yang biasanya menampilkan skrin watak mungkin akan memaparkan skrin stesen radio sebagai gantinya. Jarak lebih kurang 10 saat dari titik misi dan cuba lagi.

Sekiranya kedua-dua sebab ini tidak berlaku, hubungi sokongan teknikal Rockstar untuk membantu anda menyelesaikan masalah ini.

4. Bagaimana saya boleh kembali ke Franklin di GTA 5?

Pada saat tertentu dalam mod cerita permainan, anda mungkin tidak dapat bermain sebagai Franklin. Ini, sebahagian besarnya, adalah dalam beberapa misi berturut-turut dengan Trevor. Anda tidak akan dapat beralih ke Franklin atau Michael, walaupun semasa mod bebas berkeliaran. Terus bermain misi cerita untuk memajukan permainan, dan pilihan beralih akan tersedia lagi. Kami mendorong anda untuk membiarkan diri anda terbenam dalam misi Trevor itu; mereka cemerlang.

GTA 5 Beralih Antara Watak

Apa sahaja platform yang anda mainkan GTA 5, anda boleh menukar antara tiga watak yang tersedia untuk sebahagian besar permainan. Mudah seperti menahan butang menu watak (Alt pada PC, Tombol Bawah pada D-pad pada konsol) dan memilih watak yang ingin anda beralih.

Kami berharap panduan ini dapat membantu anda mempelajari cara beralih antara watak dalam GTA 5 dan menyelesaikan sebarang masalah yang mungkin anda hadapi. Sekiranya anda mempunyai perkara lain untuk menambah atau lebih banyak soalan, tekan komen di bawah dan beritahu kami.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found