Cara Memberitahu jika Seseorang Membuka E-mel Anda

Sekiranya anda menghantar e-mel yang penting dan sedang menunggu balasan, mengetahui sama ada orang itu telah membacanya dan sedang membuat balasan atau belum mendapatkannya tetapi dapat banyak menunggu penantian. Oleh itu, berikut adalah cara untuk memberitahu sama ada seseorang telah membuka e-mel anda atau tidak.

Cara Memberitahu jika Seseorang Membuka E-mel Anda

Sama ada untuk perniagaan atau untuk alasan peribadi, menunggu untuk mendengar daripada seseorang tidak pernah mudah. Anda tidak perlu terlalu obsesif untuk terus memeriksa peti masuk anda dan masa nampaknya akan berlanjutan selama-lamanya semasa anda menunggu. Orang yang anda tunggu mungkin tidak melihat e-mel anda, mungkin harus menunggu sehingga mereka dapat membalas atau mungkin memerlukan masa atau maklumat tambahan sebelum mereka dapat membalas. Sekiranya anda tidak tahu, masa nampaknya kekal.

Terdapat beberapa cara yang boleh anda ketahui jika seseorang membuka e-mel anda tetapi tidak ada yang berkesan 100%. Mereka bekerja sepanjang masa tetapi tidak dijamin. Walau bagaimanapun, mereka lebih baik daripada tidak ada.

Cara Memberitahu jika Seseorang Membuka E-mel Anda Dengan Microsoft Outlook

Sebagai platform e-mel yang berpusatkan perniagaan, Microsoft Outlook mempunyai banyak ciri berguna yang membantu menguruskan e-mel. Sekiranya anda menggunakan desktop Outlook atau Office 365, anda mempunyai pilihan. Salah satunya adalah resit penghantaran dan yang lain adalah resit baca. Yang pertama akan menghantar ping kepada anda e-mel apabila penerima telah menerima e-mel anda sementara yang kedua akan melakukan ping kepada anda semasa mereka membukanya.

Untuk menggunakan resit baca:

  1. Buka Outlook dan pilih alamat e-mel yang ingin anda kirimkan (jika anda menggunakan banyak alamat) dan kemudian pilih Mesej baru. Butang Mesej Baru Outlook
  2. Seterusnya, klik tiga titik mendatar, yang terletak di sebelah Buang dan klik Tunjukkan pilihan mesej. Menu Pilihan Outlook
  3. Tandai kotak di sebelah Meminta Resit Penghantaran dan / atau Meminta Resit Baca. Pilihan Mesej Outlook

Satu-satunya masalah dengan kaedah ini ialah jika penerima menggunakan mod Pratonton. Dalam beberapa keadaan, pencetus resit baca tidak berlaku. Tambahan, penerima diberi amaran dan boleh mematikan pilihan untuk menghantarnya. Akhirnya, pilihan ini tidak terdapat dalam versi web Outlook.

Cara Memberitahu jika Seseorang Membuka E-mel Anda Dengan Gmail

Secara semula jadi Gmail menawarkan penjejakan e-mel tetapi menerapkannya pada semua e-mel. Sekiranya anda hanya ingin mengesan e-mel sekali-sekala, terdapat pelanjutan penyemak imbas yang berguna yang dapat dilakukan begitu sahaja. RightInbox adalah alat yang sangat berguna tetapi memerlukan banyak wang sedangkan Mailtrack untuk Gmail & Inbox tidak. Terdapat versi percuma RightInbox yang bagus untuk 10 e-mel sebulan, jika tidak Mailtrack untuk Gmail & Inbox menyelesaikan tugasnya.

Oleh kerana saya pernah menggunakan RightInbox sebelumnya, saya akan menggunakannya.

  1. Lawati laman web RightInbox dan pilih pelan Percuma. Halaman Pemasangan RightinBox
  2. Pautan akan membawa anda ke Kedai Web Chrome. Klik Tambahkan ke Chrome untuk memuat turun pelanjutan penyemak imbas dan memasangnya ke Chrome. Kedai Web Chrome untuk RightInBox
  3. Buka Gmail dan anda akan melihat pemberitahuan, yang mendorong anda untuk mengaktifkan Kotak Masuk Kanan. Pilih Log masuk dengan Google untuk mengaktifkannya. Gesaan Peti Masuk Kanan
  4. Pilih Tulis untuk membuat e-mel baru. Butang e-mel Gmail
  5. Klik ikon mata di bahagian bawah tetingkap e-mel, dan centang kotak untuk menambahkan penjejakan untuk klik atau terbuka. Gesaan Peti Masuk Kanan

Mailtrack untuk Gmail & Inbox mempunyai persediaan serupa yang menggunakan sistem centang seperti WhatsApp untuk menunjukkan sama ada e-mel telah dihantar dan dibaca atau tidak.

Alat Pihak Ketiga untuk Memberitahu jika Seseorang Membuka E-mel Anda

Sekiranya anda dalam pemasaran atau menghantar e-mel promosi, terdapat beberapa alat pihak ketiga yang dapat membantu menjejaki. Sebilangan besar daripadanya memerlukan wang tetapi dilengkapi dengan percubaan percuma atau akaun percuma terhad yang berfungsi juga.

Alat termasuk Media Monkey, Bananatag, Yesware dan Mailtrack. Semua berfungsi dengan cara yang hampir sama. Anda memasang aplikasi atau pelanjutan penyemak imbas, mengaktifkannya dan pergi. Akaun percuma biasanya terhad kepada sejumlah e-mel yang dapat anda lacak setiap bulan yang tidak akan berfungsi jika anda pengguna komersial. Setiap empat yang disebutkan di atas menggunakan model langganan untuk mengaktifkan semua ciri.

Satu perkara yang perlu diperhatikan jika menggunakan akaun percuma dalam alat pihak ketiga adalah ada yang akan menambahkan pautan di bahagian bawah surat anda yang memberitahu penerima bahawa anda menggunakannya. Perkara ini semestinya baik dalam kebanyakan situasi tetapi perhatikan khalayak anda jika anda ingin menggunakannya.

Cara Memberitahu jika Seseorang Menjejaki E-mel Anda

Sekiranya anda berada di seberang persamaan dan ingin mengetahui sama ada seseorang mengesan sama ada anda membaca e-mel atau tidak, anda boleh. Addon Chrome yang dipanggil Ugly Email membolehkan anda melakukannya. Sekiranya ia mengesan kod yang memberi makan kembali ke pelayan jauh atau klien, ia menambahkan bola mata ke baris subjek Kotak Masuk anda. Ia juga menyekat pengesan tracker yang sangat berguna!

Selain etika, sangat mudah untuk memberitahu jika seseorang membuka e-mel anda. Ada alat atau teknik lain yang berfungsi? Beritahu kami tentang mereka di bawah jika anda melakukannya!

Recent Posts