Cara Menggunakan Tetikus dengan Peranti Android Anda

Menggunakan jari anda untuk mengawal segala yang ada di telefon pintar atau tablet anda tidak sesuai untuk semua orang. Teks dan melayari biasanya tidak menjadi masalah. Tetapi jika anda ingin menggambar, mengedit, dan melakukan perkara lain yang memerlukan ketepatan titik, penggunaan digit anda tidaklah mudah.

Walaupun pengguna telefon pintar muda tumbuh di era touchpad, masih banyak orang yang terbiasa dengan kombo papan kekunci dan tetikus yang dipercayai. Dan apa yang tidak digemari? Tetikus memberi anda tahap kawalan yang belum dikendalikan oleh touchpad.

Sekiranya anda pengguna peranti Android, anda boleh menggunakan tetikus dengan peranti anda. Berikut adalah beberapa petua dan cara untuk melakukannya.

Masalah dengan Kesambungan Langsung

Apakah sebab utama mengapa anda tidak dapat menggunakan tetikus hanya dengan memasangkannya ke peranti Android anda? Jawapannya mudah - ketidaksesuaian.

Telefon pintar dan tablet dilengkapi dengan port mikro-USB, tetapi tetikus standard anda akan mempunyai penyambung USB bersaiz penuh atau standard yang sepadan dengan kebanyakan komputer riba dan komputer.

Penyesuai

Perkara pertama yang anda boleh cuba ialah penyesuai USB OTG. OTG bermaksud On-the-Go, dan sangat berguna untuk pelancong yang kerap menyimpan data berharga di telefon mereka.

kabel otg

Oleh kerana ia berfungsi sebagai jambatan antara dua peranti, penyesuai USB OTG akan mempunyai dua hujung. Satu menyambung ke port mikro-USB peranti Android anda, sementara yang lain mempunyai hujung penyambung USB wanita. Di sinilah anda boleh memasang tetikus atau papan kekunci anda.

Tetapi sayangnya, tidak semua peranti menyokong perkakasan ini. Sebelum anda membeli penyesuai OTG, Google model telefon anda dan cari tahu apakah ia menyokong sambungan.

Periferal Disokong oleh Beberapa Peranti Android

Semasa menyambungkan tetikus melalui OTG, anda boleh menggunakan kursor sebagai pengganti digit dan menavigasi antara muka Android dengan mengklik dan bukannya mengetuk. Biasanya tidak ada masa menunggu pemandu dipasang, dan anda juga mungkin tidak perlu mengacaukan direktori root.

Perkara yang sama berlaku untuk menyambungkan papan kekunci ke telefon anda menggunakan penyesuai. Ini sangat berguna jika anda suka bekerja di jalan raya tetapi anda tidak suka membawa komputer riba yang besar dengan anda. Papan kekunci kecil dapat meningkatkan kelajuan kata anda setiap minit.

papan kekunci ke peranti Android

Yang menarik ialah apabila anda menyambungkan tetikus atau papan kekunci ke peranti Android, anda masih boleh menggunakan jari dan pad sentuh jika anda mahu. Sebagai catatan, beberapa gamepad dan pengawal juga dapat digunakan untuk menavigasi antara muka Android, bahkan di luar aplikasi permainan.

Cara Menjalin Sambungan

Langkah-langkah yang melibatkan mewujudkan sambungan yang betul dan berfungsi melalui penyesuai OTG adalah mudah:

  1. Sambungkan OTG ke peranti Android anda
  2. Pasang tetikus / papan kekunci / pengawal anda
  3. Tunggu pemberitahuan "perkakasan baru dikesan"
  4. Mula menggunakan peranti

Anda dapat mengetahui bahawa tetikus anda berfungsi jika penunjuk muncul di skrin. Untuk papan kekunci dan pengawal, anda perlu menekan beberapa butang untuk mengetahui sama ada semuanya baik-baik saja dengan sambungannya.

Bagaimana dengan Aplikasi?

Sekiranya peranti anda tidak menyokong sambungan langsung melalui penyesuai USB OTG, masih ada harapan yang masih ada.

Anda boleh menggunakan aplikasi seperti DeskDock, yang tersedia di gedung Google Play. Aplikasi ini tersedia secara percuma dan dalam versi berbayar. Sekiranya anda ingin menggunakannya secara percuma, anda tidak akan dapat menggunakan papan kekunci bersama tetikus anda.

meja tulis

Tetapi aplikasi ini tidak melakukan apa yang dilakukan oleh sambungan OTG. Sebaliknya, DeskDock membolehkan anda menggunakan komputer dan periferalnya untuk mengawal pelbagai aplikasi dan antara muka pada peranti Android anda. Ini bermaksud bahawa anda tidak akan dapat menggunakannya semasa dalam perjalanan.

Menggunakan aplikasi memerlukan pemahaman yang mendalam mengenai tutorial konfigurasi dan terhad dari segi penggunaan. Di sisi terang, aplikasi ini tidak memerlukan akses root.

Jangan Lupa Mengurangkan Kekacauan

Sekiranya anda merancang untuk melakukan penyuntingan secara langsung untuk bekerja atau untuk projek minat anda, cuba bawa tetikus tanpa wayar dengan anda. Hari-hari ini, penyesuai untuk periferal tanpa wayar berukuran kuku jari atau lebih kecil. Menyiapkan sambungan Bluetooth adalah pilihan yang mudah, kerana anda tidak perlu bimbang membawa kabel, periferal besar, dan alat kawalan bersama anda.

Sebagai catatan terakhir, banyak penyesuai OTG mempunyai fungsi pembaca kad microSD yang terpasang. Ini membolehkan anda menonton filem di telefon pintar atau tablet anda tanpa menjejaskan ruang storan anda secara negatif, jadi ada baiknya anda terus menyimpannya sepanjang masa.

Recent Posts