Cara Mematikan Panduan Suara di TV Vizio Anda

Pada tahun 2017, Vizio mula memasukkan ciri kebolehaksesan yang lebih maju ke dalam TVnya. Mereka termasuk alat untuk orang dengan masalah pendengaran dan mereka yang cacat penglihatan. Dalam artikel ini, anda akan menemui semua ciri kebolehaksesan yang kini standard untuk setiap TV Vizio. Kami juga akan menerangkan cara mematikan panduan suara.

Cara Mematikan Panduan Suara di TV Vizio Anda

Cara Menghidupkan dan mematikan Ciri Aksesibiliti

Peranti anda mungkin mempunyai banyak ciri kebolehaksesan, dan itu termasuk TV yang dibuat sebelum 2017. Inilah cara anda mengaktifkannya.

  1. Tekan butang "Menu" pada alat kawalan jauh anda.
  2. Pilih fungsi "Sistem" menggunakan butang anak panah alat kawalan jauh anda dan tekan "OK."
  3. Pilih fungsi "Aksesibilitas", dan anda dapat memilih fitur kebolehaksesan anda.

Kemungkinan besar, anda mempunyai fungsi "Talk Back", "Rate Speech", "Zoom Mode" dan "Closed Captioning". Jika anda menghadapi masalah untuk menemukan fungsi "Sistem", maka cari di bawah "Tetapan" atau cari ikon "Cog". Anda mungkin dapati apa yang anda perlukan di sana.

Bicara Kembali / Panduan Suara

Pergi ke ciri kebolehaksesan, dan anda boleh memilih fungsi "Talk Back" untuk memulakannya. Pilih sekali lagi untuk mematikannya.

Ciri "Talk Back" akan menyebutkan teks yang dipaparkan di skrin dengan kuat. Ini adalah fungsi "Text-to-Speech". Ia dikenali sebagai panduan suara kerana membantu membimbing anda melalui UI Vizio. Buka menu anda, dan fitur "Talk Back" akan mula menerangkan apa yang ada di layar. Ia tidak hanya berfungsi untuk menu Vizio.

Sebagai contoh, terdapat banyak saluran dan aplikasi TV di mana ciri "Talk Back" akan membaca kapsyen di layar. Contohnya, jika anda mencapai saluran "Adult Swim", maka "Talk Back" akan menyebut "Adult Swim" ketika pertama kali muncul.

Terdapat beberapa kesempatan di mana ciri ini tidak berfungsi. Terutama, ia tidak berfungsi dengan Amazon Prime atau Netflix. Terdapat beberapa aplikasi lain di mana ciri "Talk Back" tidak berfungsi, atau membacakan semua teks pada aplikasi tersebut.

Kadar Pertuturan

Ini hanya mempengaruhi ciri "Talk Back". Sekiranya anda merasakan ciri "Talk Back" terlalu lambat atau terlalu cepat, maka anda boleh mengubahnya. Pilihannya lambat, cepat, atau biasa.

Jauh VizioMod Zum

Ciri ini tidak ada kaitan dengan nisbah aspek. Ia hanya memperbesar teks di skrin. Sekali lagi, seperti fungsi "Talk Back", terdapat beberapa tempat di mana ini tidak akan berfungsi, seperti dengan Amazon Prime dan Netflix. Walau bagaimanapun, anda boleh mengubah ciri kebolehaksesan anda dalam aplikasi Amazon itu sendiri. Ini memperbesar teks menu, maklumat saluran, dan item serupa.

Kapsyen Tertutup

Sekiranya anda tidak dapat mengakses ciri ini melalui bahagian Kebolehcapaian, maka anda mungkin mencarinya dari menu pertama.

TV VIZIO

Kapsyen tertutup hanya tersedia di TV Vizio yang mempunyai penala terbina dalam. Banyak rancangan TV yang dihantar melalui kabel, gelombang udara, dan satelit mempunyai fungsi untuk kapsyen tertutup yang disertakan dalam kod. Perlu diingat bahawa perkara seperti YouTube tidak akan mempunyai kapsyen tertutup Vizio, tetapi mungkin mempunyai versi sari kata mereka.

Sebarang kesilapan atau ketinggalan dalam sari kata adalah disebabkan oleh penyedia kandungan dan bukan TV Vizio. Namun, jika teksnya terlalu besar, atau fungsi "Talk Back" terlalu kuat, maka periksa kembali dengan pilihan kebolehaksesan anda.

Bagaimana Anda Boleh Mengaktifkan Panduan Suara secara Tidak sengaja?

Dalam beberapa kes, ia tidak lebih dari sekadar kebodohan. Anda tidak sengaja menekan butang Menu, dan beberapa butang lagi setelahnya dan tiba-tiba ciri "Talk Back" aktif. Ini adalah jarak jauh dengan panggilan saku.

Sebab yang paling biasa untuk memulakan panduan suara secara tidak sengaja adalah kerana alat kawalan jauh universal. Sebahagian daripada mereka mempunyai pengaktifan satu-ciri ciri kebolehaksesan.

Tidak selesa maka ciri kebolehaksesan dihidupkan sendiri, tetapi hanya memerlukan beberapa langkah, seperti yang ditunjukkan di atas, untuk mematikannya semula.

Kesimpulan - Adakah Perlu Usaha?

Ada kalanya ciri kebolehaksesannya cemerlang. Sebagai contoh, melihat saluran mana yang aktif kadang-kadang sukar bagi orang yang mempunyai penglihatan yang sempurna, jadi membacanya kepada anda sangat bagus. Itu benar terutamanya kerana banyak saluran TV memainkan kandungan yang serupa. Anda mungkin fikir anda menonton ESPN ketika menonton Fox Sports.

Adakah anda menggunakan ciri kebolehaksesan di TV Vizio anda? Adakah mereka bernilai masa anda, atau mereka terlalu canggih? Beritahu kami dalam komen.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found