Ulasan Healbe GoBe 2: Penjejak kecergasan ini mendakwa secara automatik mengira kalori tetapi adakah ia berfungsi?

Ulasan Healbe GoBe 2: Penjejak kecergasan ini mendakwa secara automatik mengira kalori tetapi adakah ia berfungsi?

Gambar 1 dari 7

recoverybe_gobe_2_screen

hehebe_gobe_2_back_face
healingbe_gobe_2_back_latch
menyembuhkan_gobe_2_kembali
recoverybe_gobe_2_lit_screen
hehebe_gobe_2_lihat
hebebe_gobe_2_side_button
£ 150 Harga semasa dikaji

Penjejak kecergasan adalah hebat dan semua orang tetapi sesiapa sahaja yang pernah berusaha menurunkan berat badan mengetahui bahawa senaman hanyalah satu setengah dari teka-teki dan bahagian yang jauh lebih kecil daripada memastikan anda tidak memasukkan terlalu banyak kalori ke wajah anda.

Ya, ada alat pakai yang boleh menyebabkan kejutan elektrik kecil ke pergelangan tangan anda setiap kali anda melakukan sesuatu yang buruk tetapi, dari segi penjejakan, anda membiarkan imbas kod bar ke MyFitnessPal atau cuba memasukkan setiap ramuan semasa anda memasak ribut.

Pasti ada jalan yang lebih baik, pasti? Healbe berpendapat demikian. Boleh pakai baru - Healbe GoBe 2 - berjanji untuk mencatat semua kalori yang dimakan secara automatik dan semua tanpa memerlukan pam perut. Ia boleh dipakai yang mengikat pergelangan tangan dan juga mengukur kadar degupan jantung, langkah, tekanan dan tahap penghidratan.

Kedengarannya terlalu bagus untuk menjadi kenyataan tetapi bolehkah ia memenuhi tuntutannya yang berani?

Healbe GoBe 2: The Science [galeri: 1]

Sebelum saya melangkah lebih jauh, berikut adalah penjelasan mengenai bagaimana Healbe GoBe 2 mengaku berfungsi. Seperti yang dijelaskan oleh laman web, GoBe 2 dapat mengesan perubahan air di sel-sel badan, yang dipicu oleh glukosa yang menyerap insulin. The wearable kemudian menggunakan "algoritma lanjutan" untuk menganalisis data dan mengira pengambilan kalori.

Penting untuk difahami bahawa band ini mengukur pencernaan, bukannya makan, jadi mungkin menimbulkan beberapa anomali. Jika anda berpuasa selama tiga hari, misalnya, ia masih akan menunjukkan makanan "dimakan", kerana tenaga sedang digunakan. Walaupun demikian, menurut penyelidikan syarikat itu sendiri, tepat untuk lebih daripada 80% masa bagi rata-rata orang yang mempunyai diet normal dan seimbang.

Saya bukan saintis tetapi ini terdengar terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, jadi saya mencari pendapat kedua dan ketiga yang profesional.

"Saya tidak mengetahui adanya literatur yang menunjukkan bagaimana ukuran sel dapat berkorelasi dengan pengeluaran kalori dan, jika tahap insulin dilacak, mungkin ada perbedaan bagi seseorang yang menjalani diet jenis ketogenik di mana tindak balas insulin berkurang," kata Taz Faruqi, ahli Persatuan Pemakanan dan Gaya Hidup British. "Juga, berdasarkan anggapan bahawa diet dalam perkadaran campuran, ini menjadi anggapan lain dari pemboleh ubah yang mempengaruhi ketepatan pengiraan apa pun. Saya tidak melihat bagaimana ini lebih tepat daripada kaedah lain yang sedang digunakan. "[Galeri: 2]

Profesor Jason Heikenfeld dari University of Cincinnati lebih skeptikal. "Menggunakan impedans elektrik dan teknik optik untuk penghidratan, pengambilan kalori, dll terdedah kepada kesalahan besar. Sekiranya anda benar-benar dapat melakukan semua perkara ini dengan alat pakai konvensional, Fitbit, Apple dan lain-lain sudah melakukannya dengan produk mereka sendiri.

"Sangat mengagumkan bahawa mereka membicarakan bagaimana mereka menguji peranti dengan rakan lain, dan mereka menunjukkan banyak data, tetapi cabaran dunia nyata dengan penggunaannya akan menjadi signifikan."

Jadi dengan kata lain, anda dapat mengesan perubahan diet yang meluas melalui kaedah yang dijelaskan, tetapi ketepatannya berpotensi dipersoalkan. Mari kita cari.

Healbe GoBe 2: Persembahan [galeri: 3]

Kebenarannya adalah bahawa penjejakan kalori GoBe 2 lebih dan kurang hebat daripada kedengarannya di atas kertas.

Fakta bahawa ia berfungsi sama sekali terasa seperti sihir, terus terang. Setiap kali saya makan sesuatu, pasti sedikit lonjakan akan muncul di carta saya yang menunjukkan kalori yang dimakan.

Itu mengagumkan tetapi bukan masalah besar jika anda memikirkannya. * Saya * tahu bila saya makan. Selera saya memberi tahu saya. Saya tidak perlu pakai untuk mengesahkannya. Apa yang saya perlukan untuk memberitahu saya ialah berapa banyak kalori yang dimakan dan pada skor itu jauh lebih mengagumkan. PR syarikat itu memberitahu saya bahawa kalori dikira semasa pencernaan, oleh itu ia memerlukan beberapa jam untuk diselesaikan tetapi walaupun perkara itu tidak bagus. Contohnya, ini adalah hari yang dilihat dari pengukuran automatik Healbe terhadap hari tersebut mengikut kod bar dan MyFitnessPal:gobe_2_calorie_tracking_1

480 kalori dimakan, menurut HealBe, tetapi 1,665 menurut MyFitnessPal. Itu adalah perbezaan yang sangat besar. Pada hari-hari lain, jaraknya jauh lebih dekat (lihat tangkapan skrin di bawah di mana ia berada di bawah 150kkal dari tekaan MyFitnessPal) tetapi jelas bukan sesuatu yang harus anda percayai.tepat_gobe_2

Contohnya: tanpa terlalu membosankan dengan kehidupan peribadi saya, hujung minggu ini saya mengadakan barbeku, mempunyai enam atau tujuh gelas bir dan mengambil beberapa barang makanan pada waktu malam untuk para tetamu bermalam. Healbe, kawan saya, anda pasti mabuk osmosis jika anda fikir saya hanya menghabiskan 2,500 kalori dalam tempoh 24 jam itu.healingbe_gobe2_cant_cope_with_a_bbq

(Sejak menulis ulasan ini, pencipta GoBe 2 telah menghasilkan beberapa titik tolak yang munasabah untuk perkara di atas. Pertama, ia tidak mengesan kalori dari alkohol kerana cara pengurangan tahap glukosa. Kedua, kerana kelewatan pencernaan hari raya ini, ada kemungkinan banyak kredit makanan diambil kira pada keesokan harinya: tetapi kehabisan bateri, jadi saya tidak mengesannya. Sekiranya memang demikian, maka dua perkara menghalang saya untuk mengubah fikiran saya pada skor keseluruhan: 1) Penangguhan pengesanan kalori yang terlalu besar menyebabkan penggunaan penggunaan terhad untuk pemakanan dan 2) Bateri cukup lemah sehingga jarang bertahan lebih lama daripada sehari, menjadikan kalori 'hilang' tidak dapat dielakkan. Lebih lanjut mengenai itu kemudian.)

Untuk bersikap adil, GoBe 2 melakukan perkara lain dan ini berfungsi dengan baik secara konsisten. Kegemaran saya adalah kemudahan pengesanan hidrasi, yang memberitahu anda bila anda boleh melakukan penambahan air. Dengan bunyi pergelangan tangan, perkataan "MINUMAN" muncul secara sporadis di paparan gelang tangan seperti anda selalu terlibat dalam jenis permainan minum yang tidak pernah saya mainkan sejak saya di universiti. Dan, ya, ini selalu berlaku ketika saya merasa dahaga. Tetapi badan saya memberitahu saya ketika saya dahaga sehingga saya tidak benar-benar memerlukan pakaian yang boleh digunakan untuk menyokong naluri saya.hehebe_gobe_2_app

Begitu juga, ia melacak langkah dan degup jantung, walaupun tidak mengikut jejak larian atau apa sahaja. Yang perlu dilakukan adalah memastikan bahawa anda bergerak dan juga makan. Kira-kira langkahnya agak tepat; sekurang-kurangnya dalam jarak 1000 langkah jam tangan Garmin yang saya pakai di pergelangan tangan yang lain.

Tetapi perkara-perkara ini baik (kerana saya akan menerangkan sebentar lagi) dan penggunaan terhad. Jika saya tidak mengikuti langkah, misalnya, apa gunanya mencuba membaca dan membaca degupan jantung? Dengan pelacakan kalori yang tidak betul, sukar untuk mengetahui mengapa anda memilih ini berbanding dengan pelacak kecergasan yang lain.

Healbe GoBe 2: Reka bentuk [galeri: 4]

Walaupun ciri utama Healbe GoBe 2 berfungsi dengan sempurna, saya tetap tidak mengesyorkan anda membelinya dan ini sesuai dengan reka bentuknya.

Mari kita mulakan dengan yang jelas: ini bukan gaya yang boleh dipakai. Ironinya untuk alat pakai yang direka untuk membantu dengan berat badan yang sihat ini adalah satu alat yang chunky, yang menonjol 1.5cm dari kulit. Sekarang 1.5cm tidak terlalu banyak, tetapi pertimbangkan sejenak bahawa kebanyakan telefon pintar mempunyai ketebalan kira-kira separuh daripada gambar yang terikat pada pergelangan tangan anda.

Ia juga tidak praktikal dalam cara menunjukkan maklumat. Meskipun tidak memiliki layar untuk bersuara, LED menunjukkan melalui rangkaian perforasi, menampilkan teks dan angka dot-matriks gaya papan skor yang memberitahu anda masa dan menghantar mesej semasa anda menggunakannya. Perkara ini seringkali tidak dapat dibaca, dan hanya sekejap sahaja, walaupun anda boleh menelusurinya dengan menekan butang sisi, ia tidak benar-benar membantu masalah kebolehbacaan.

Ini tidak menjadi masalah besar jika aplikasi cepat berunding tetapi tidak. Saya tidak bercakap mengenai kelewatan kalori yang dicerna di sini tetapi masa fizikal yang diperlukan untuk membuka aplikasi. Saya telah menjimatkannya beberapa kali di Huawei P20 Pro saya dan tidak pernah cepat, dengan waktu pelancaran antara 20 saat pada hari yang baik, hingga lebih dari satu minit pada yang buruk. Pada satu masa, ia mengambil masa selama tiga setengah minit. [Galeri: 5]

Tidak boleh dipercayai, itu bukan perkara terburuk mengenainya; penghormatan yang meragukan itu adalah betapa tidak selesa untuk dipakai. Ia dipegang di tempatnya melalui kancing pada gelang tangan dan jika tali kulit tidak mempunyai sentuhan kulit yang baik, ia mula berdengung dan memberitahu anda bahawa ia akan ditutup dalam masa lima minit. Anda mungkin tidak menyangka ini tidak akan menjadi masalah tetapi saya mendapati ketegangan yang diperlukan untuk memastikan ia berfungsi sepanjang hari adalah sedemikian rupa sehingga meninggalkan kesan yang jelas di pergelangan tangan saya ketika saya melepaskannya untuk mengecasnya.

Lihat ulasan ResMed S + yang berkaitan: Jawapan untuk solat insomniacs Ulasan Pavlok: Cara mengejutkan untuk memecahkan tabiat buruk Ulasan InteraXon Muse: Latihan otak sebenar untuk tekanan

Oh, dan itu perkara lain. Bateri hanya bertahan selama 24-36 jam dan anda tidak mendapat amaran bahawa kehabisan jus. Perkara pertama yang anda ketahui mengenai penutupannya adalah apabila paparan menyala "BYE". Kemudian ia dimatikan dan jika anda tidak berada di dekat buaian pengecasan, anda hanya perlu kehilangan penjejakan kalori sehingga anda dapat menemuinya lagi, yang merupakan pembunuh pelacak diet. Belum lagi fakta bahawa kelewatan penggunaan beberapa makanan oleh alat ini bermaksud kehilangan kuasa dapat kehilangan penjejakan makanan yang anda makan ketika masih aktif.

Healbe GoBe 2: Keputusan [galeri: 6]

Pada penghujungnya, saya tidak sabar untuk menyelesaikan ulasan ini sehingga saya dapat melepaskan GoBe 2. Ia tidak selesa, jelek dan tidak praktikal dan kehabisan bateri sebelum saya dapat membandingkan satu hari penuh dengan MyFitnessPal.

Ya, ia menjejaki langkah, penghidratan dan tidur dengan cukup lena, tetapi ciri utama - penjejakan kalori - adalah beg yang cukup bercampur. Tetapi walaupun ia sempurna, saya katakan anda harus menghindari Healbe GoBe 2 pula. Terus terang, saya lebih suka memasukkan kalori secara manual setiap hari sepanjang hayat saya daripada menyimpannya di pergelangan tangan saya pada hari yang lain.

Recent Posts