Apa itu Anynet + dan Cara Mematikannya

Kemajuan dalam teknologi bermaksud sekarang kita dapat menghubungkan peranti kita bersama dan mengakses semuanya dari satu titik. Ambil contoh TV pintar anda. Sebilangan besar TV pintar membolehkan anda menyambungkan bar suara, konsol permainan, dan apa sahaja menggunakan sambungan HDMI ke peranti.

Apa itu Anynet + dan Cara Mematikannya

Tetapi berkat penyambungan yang mudah, tidak jarang mempunyai beberapa alat kawalan jauh di dudukan TV anda. Tetapi mana yang mengawal peranti mana? Dan ada kemungkinan besar bahawa anda salah meletakkan satu atau lebih daripadanya.

Tetapi dengan Anynet + Samsung, kebimbangan seperti ini boleh menjadi perkara masa lalu. Artikel ini menerangkan dengan tepat apa itu Anynet +, cara menggunakannya, dan prasyarat untuk menggunakannya.

Untuk Apa Anynet + Digunakan?

Bayangkan dapat mengawal semua peranti hiburan rumah anda dari satu titik? Anda bernasib baik kerana Samsung Anynet + direka untuk melakukan begitu sahaja. Ia membolehkan anda menggunakan alat kawalan jauh TV anda untuk mengawal beberapa ciri peranti HDMI yang disambungkan ke TV anda.

Apa itu Anynet + (HDMI-CEC)

Ciri Anynet + membolehkan anda mengawal peranti bersambungan antara muka multimedia definisi tinggi (HDMI), melalui satu peranti "Kawalan Elektronik Pengguna" (CEC).

Dengan kata lain, standard sambungan untuk menghantar video dan audio secara serentak dari peranti penstriman anda - disambungkan ke dan dipaparkan di TV anda (contohnya peranti HDMI) - dikendalikan dari satu alat kawalan jauh (CEC).

Apa Itu Anynet + di TV Samsung

Ciri Anynet + mengawal peranti HDMI yang disambungkan ke TV Samsung anda. Ia hanya dapat digunakan dengan peranti Samsung yang diaktifkan Anynet + (HDMI-CEC). Cari logo Anynet + pada peranti Samsung anda untuk memastikannya.

Untuk mengawal peranti anda dari alat kawalan jauh, sumber aktif peranti mesti ditetapkan ke "TV".

Cara Mematikan Anynet + di TV Samsung

Oleh kerana ciri ini sudah terpasang, tidak dapat dikeluarkan. Walau bagaimanapun, anda boleh mematikan Anynet + dengan melakukan perkara berikut:

  1. Pada alat kawalan jauh anda, tekan lama butang "Kanan".

  2. Terus tahan sehingga "OFF - ANYNET +" dipaparkan di paparan anda.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Saya Mengaktifkan HDMI di TV Samsung Saya?

Sebelum memulakan, lihat Anynet + Samsung yang membolehkan pra-syarat untuk penyediaan yang berjaya:

• Pastikan peranti yang ingin anda sambungkan dan kendalikan sokongan HDMI-CEC. Logo Anynet + akan dipaparkan di suatu tempat pada peranti.

• Peranti anda perlu disambungkan ke TV anda menggunakan kabel HDMI yang menyokong Anynet +. Tidak semua kabel HDMI menyokong HDMI-CEC, jadi pastikan untuk memeriksa.

• Jika alat kawalan jauh anda tidak berfungsi pada mulanya, cuba pasang semula peranti sebagai peranti yang didayakan Anynet +.

• Ciri Anynet + dapat mengawal sehingga 12 peranti luaran yang serasi dan hingga tiga jenis yang sama.

• Anynet + hanya dapat mengawal satu sistem home theater.

• Untuk mengakses audio 5.1 saluran dari peranti, sambungkannya ke TV anda menggunakan kabel HDMI, kemudian sambungkan teater rumah 5.1 terus ke penyambung output audio digital peranti.

• Jika salah satu peranti luaran anda diaktifkan untuk kawalan jauh universal dan Anynet +, ia hanya dapat dikendalikan dengan alat kawalan jauh universal.

Untuk mengaktifkan Anynet + di TV Samsung anda:

1. Menggunakan alat kawalan jauh TV Samsung anda, tekan butang "Home" untuk mengakses "Eden Menu" di bahagian bawah layar anda.

2. Pilih "Tetapan" kemudian "Umum."

3. Dari senarai menu tengah, pilih pilihan "External Device Manager".

4. Sorot pilihan "Anynet + (HDMI-CEC)", kemudian tekan enter melalui alat kawalan jauh anda untuk mengaktifkan / mematikan fitur ini.

5. Sambungkan salah satu peranti berkemampuan HDMI-CEC anda menggunakan kabel HDMI yang menyokong HDMI-CEC, kemudian hidupkan peranti.

Peranti akan disambungkan ke TV anda secara automatik. Selepas sambungan berjaya, anda dapat mengakses menu peranti dan mengawalnya menggunakan alat kawalan jauh TV anda.

Bagaimana Saya Menghapus Tetapan Jauh Sejagat?

Sekiranya peranti anda dikendalikan dengan alat kawalan jauh universal, ia tetap akan dikendalikan dengan cara itu walaupun diaktifkan untuk Anynet +. Untuk menamatkan sambungan ini, melalui alat kawalan jauh, kosongkan kod yang digunakan untuk mengenal pasti peranti anda. Ini caranya:

1. Keluarkan bateri dari alat kawalan jauh.

2. Biarkan ruang bateri kosong sekurang-kurangnya dua minit. Ini akan menguras daya yang tersimpan dalam kapasitor yang menjadikan memori tetap utuh.

3. Selama empat saat, tekan lama butang kuasa untuk membantu menguras semua kuasa yang disimpan.

4. Tekan butang kuasa sekali lagi untuk memastikan lampu isyarat tidak menyala.

Semua kod yang disimpan untuk mengendalikan peranti kini akan dihapus.

Mengendalikan Jauhan Anda

Alat kawalan jauh entah bagaimana cenderung berakhir di tempat yang tidak kita ingat memasukkannya. Dalam usaha untuk memastikannya berguna, kita mungkin mencuba meletakkannya kembali di tempat yang sama, atau bahkan melekatkannya di sofa dengan Velcro terpasang di belakang .

Nasib baik, ciri Samsung Anynet + direka untuk menghentikan kesulitan ini. Ciri Anynet + bermaksud anda boleh menyambungkan semua peranti yang disokong HDMI-CEC ke TV Samsung anda dan mengawalnya menggunakan alat kawalan jauh TV anda - seberapa kerennya? Sekarang anda hanya perlu bimbang kehilangan satu alat kawalan jauh.

Di mana tempat pelik kawalan jauh anda berada? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found