Cara Menentukan Tarikh Pemasangan Windows Komputer Anda

Walaupun kebanyakan pengguna Windows mungkin tidak pernah benar-benar pasang sistem operasi (mereka mungkin akan menyimpan salinan yang telah diprapasang ketika mereka membeli komputer mereka), pengguna lanjutan terlalu akrab dengan prosesnya. Tetapi melainkan jika nota terperinci disimpan dengan setiap pemasangan yang tidak terkira banyaknya selama bertahun-tahun, kebanyakan pengguna tidak akan tahu berapa lama pemasangan Windows semasa dilakukan. Berikut adalah dua arahan cepat dan mudah untuk menentukan tarikh pemasangan Windows.

Cara Menentukan Tarikh Pemasangan Windows Komputer Anda

Tentukan Tarikh Pemasangan Windows dengan Systeminfo

Perintah Systeminfo dapat memaparkan maklumat terperinci tentang konfigurasi komputer dan versi Windows anda, tetapi apa yang kami minati di sini adalah tarikh pemasangan Windows.

1. Pertama, anda perlu log masuk dengan akaun Pentadbir agar perintah berikut dapat berfungsi. Setelah anda log masuk, lancarkan Prompt Perintah:

Windows 8: taip “CMDDari Skrin Mula dan pilih Arahan prompt dari hasil carian.

Windows XP / Vista / 7: klik Mula> Jalankan, taip "CMDDalam kotak Run dan tekan Enter.

2. Di tetingkap Prompt Perintah, ketik perintah berikut:

systeminfo | cari / saya "tarikh pemasangan"

Perintah akan diproses selama beberapa saat kerana mengimbas keseluruhan konfigurasi anda. Namun, kerana kami membatasi output ke medan yang berisi "tarikh pemasangan", Anda akan melihat hanya satu hasil yang muncul setelah proses selesai: "Tarikh Pemasangan Asal."

Tarikh Pemasangan Windows Systeminfo

Sebagai contoh, versi Windows khas ini telah dipasang pada 9 September 2013 jam 6:10:58 PM. Hasilnya dipaparkan mengikut pilihan tarikh dan waktu sistem anda, jadi, dalam kes kami, tarikh itu adalah Waktu Siang Timur.

Menggunakan Systeminfo pada Windows 10

Prosesnya hampir sama dengan Windows 8, jadi kami akan membuat demonstrasi ringkas. Perhatikan, anda boleh menggunakan Command Prompt Windows Powershell untuk menyelesaikan tugas-tugas ini, Powershell dirancang untuk menjadi pengganti Command Prompt.

  1. Buka menu Mula, ketik “arahan prompt", Dan pilih Menjalankan sebagai pentadbir. Menu Mula Windows
  2. Sekarang, taip systeminfo | cari / saya "tarikh pemasangan" dan tekan Masukkan. Anda juga boleh menaip “Tarikh"Atau" asli ", anda memerlukan petikan agar perintah berfungsi. Prompt Perintah Windows

Dalam contoh kami, kami hanya ingin menentukan tarikh pemasangan Windows, tetapi perintah Systeminfo dapat memberikan lebih banyak maklumat, seperti versi Windows yang tepat, waktu boot terakhir, maklumat CPU dan BIOS, dan jumlah dan penunjukan mana-mana Windows Pembaikan panas. Untuk melihat maklumat ini, jalankan perintah "systeminfo" tanpa parameter ketinggalan.

Tentukan Tarikh Pemasangan Windows dengan WMIC

Kaedah lain untuk mendapatkan tarikh pemasangan Windows adalah dengan menggunakan alat Windows Command Instrumentation Command-line (WMIC). Ini dapat memberikan banyak maklumat yang sama dengan "Systeminfo", walaupun dalam bentuk yang kurang mesra pengguna.

  1. Sama seperti sebelumnya, pastikan anda log masuk sebagai Pentadbir, dan lancarkan Arahan prompt.
  2. Sekarang, ketik perintah berikut: "wmic os dapatkan tarikh pemasangan ” dan tekan Masukkan.

Hasil tunggal "InstallDate" akan dikembalikan dengan rentetan digit. Digit ini mewakili tarikh pemasangan Windows dalam format YYYYMMDDHHMMSS, dengan waktu dipaparkan dalam 24 jam.

Tarikh Pemasangan Windows WMIC

Dalam contoh kami, 20130909181058 bersamaan dengan 9 September 2013 jam 18:10:58 (atau 6:10:58 PM), waktu yang sama tepat yang dilaporkan oleh perintah SystemInfo.

Menggunakan WMIC pada Windows 10

  1. Sekali lagi, buka a Arahan prompt dan pilih Menjalankan sebagai pentadbir. Menu Mula Windows
  2. Sekarang, taip wmic os dapatkan tarikh pemasangan dan tekan Masukkan. Prompt Perintah Windows 2

Sebilangan besar pengguna mungkin lebih suka susun atur paparan Systeminfo, walaupun WMIC dapat menghasilkan hasilnya sedikit lebih pantas, terutamanya pada sistem dengan konfigurasi perkakasan yang lebih perlahan atau lebih kompleks.

Kaedah sama ada kaedah yang agak cepat dan tepat untuk menentukan berapa lama pemasangan Windows anda, dan dapat membantu dalam menyelesaikan masalah atau memasang semula rancangan.

Bagaimana anda melihat tarikh pemasangan Windows anda? Tinggalkan komen di bawah dan kongsi dengan kami.

Recent Posts