Cara Menyiapkan Makluman Penceroboh pada Alexa

Walaupun beberapa orang berpendapat bahawa Alexa Intruder Alert adalah sumber inspirasi yang sangat baik untuk membuat lelucon dan meme, itu adalah ciri yang berguna. Makluman penceroboh seolah-olah seperti sesuatu dari filem sci-fi, dan ini adalah revolusi kecil dalam hal keselamatan kita.

Cara Membuat Makluman Penceroboh pada Alexa

Ciri ini merupakan langkah maju yang besar dalam hal keselamatan keluarga anda. Kami akan menunjukkan kepada anda cara mengatur amaran Pengganggu sehingga anda dapat menakutkan pengunjung yang tidak diingini.

Menyiapkan Makluman Penceroboh

Anda boleh menetapkan amaran penceroboh dengan mudah, dan dalam beberapa saat. Anda harus melakukannya melalui aplikasi Alexa; ia berfungsi sama seperti rutin lain. Kelemahan terbesar adalah bahawa ini tidak akan berfungsi apabila anda tidak berada di rumah kerana ini adalah amaran yang diaktifkan oleh suara. Anda menghidupkannya dengan frasa tertentu.

Ini bermaksud bahawa anda harus sedar bahawa seseorang berada di rumah untuk mengaktifkan penggera. Mari sampai ke sana.

  1. Masukkan aplikasi Alexa dan buka Menu.
  2. Ketik pada Rutin.
  3. Tambahkan rutin baru dengan mengetuk atau mengklik ikon Plus.
  4. Sekarang tulis frasa yang anda ingin mencetuskan rutin ini. Sebagai contoh, anda boleh menulis, "Alexa, peringatan penceroboh", atau sesuatu yang serupa.
  5. Kini tiba masanya untuk menambahkan tindakan yang anda mahu Alexa lakukan.
  6. Pergi ke rumah Pintar dan pilih pilihan yang ingin anda gunakan.
  7. Anda bahkan boleh menetapkan frasa yang anda mahu nyatakan. Sesuatu seperti "Keluar dari rumah saya!" nampak sesuai.
  8. Ketik butang Simpan.

Salah satu perkara terbaik mengenai amaran penyusup adalah bahawa ia sangat disesuaikan. Anda boleh memilih tindakan yang anda mahu Alexa lakukan. Anda boleh menyalakan lampu, membuat bunyi tertentu, dan lain-lain. Sekiranya anda ingin menakut-nakutkan seseorang, anda boleh mengaturnya untuk menyalakan dan mematikan lampu setiap beberapa saat.

buat amaran penceroboh di alexa

Anda juga boleh membuat Alexa memainkan muzik yang kuat atau mengatakan apa sahaja yang anda mahukan. Semuanya bergantung pada kesan yang ingin anda capai, jadi penting untuk memilih sesuatu yang anda fikir dapat berfungsi dengan baik.

Mungkin anda pernah melihat video Alexa yang mengatakan: Saya akan memanggil polis! Itu mungkin juga. Namun, ketahuilah bahawa peranti tersebut hanya akan menyebut ungkapan itu, tetapi ia tidak akan menghubungi polis. Walaupun demikian, ungkapan ini biasanya cukup untuk menakut-nakutkan pencuri yang berpotensi.

Satu perkara lagi: Sekiranya anda mempunyai anak, anda mungkin perlu bersiap sedia untuk menghadapi situasi tertentu. Sekiranya mereka melihat meme mengenai peringatan penceroboh Alexa, mereka mungkin ingin mencubanya di rumah.

Oleh itu, kami mencadangkan anda membenarkan mereka bermain dengannya beberapa kali. Apabila mereka melihat cara kerjanya, ia tidak akan mencabar lagi, dan akhirnya mereka akan berhenti.

cara menetapkan amaran penceroboh di alexa

Mod Penjaga Alexa

Sekiranya anda mahukan kediaman anda dilindungi ketika tiada orang di sana, kami mencadangkan anda mengaktifkan mod Alexa Guard. Anda memerlukan pembesar suara Amazon Echo untuknya kerana mereka dapat mengesan bunyi, seperti pecah tingkap. Pembesar suara Amazon Echo boleh menjadi sistem keselamatan rumah yang sangat baik jika anda dapat menghubungkannya dengan telefon pintar anda.

Anda boleh menetapkan suara mana yang anda mahu mereka pantau. Ini boleh menjadi apa saja, dari langkah hingga mengetuk, atau memecahkan sesuatu. Sekiranya anda mempunyai rumah pintar, anda boleh menghubungkan pembesar suara Echo ke peranti lain, yang bermaksud mereka dapat menyalakan lampu secara automatik atau mula mengeluarkan bunyi pelik.

Pembesar suara Echo anda masih dapat membantu anda walaupun anda tidak mempunyai rumah pintar. Hubungkan mereka dengan telefon pintar anda, dan mereka akan menghantar pemberitahuan segera kepada anda sebaik sahaja mereka mengambil sesuatu yang mencurigakan. Anda kemudian boleh pulang ke rumah atau menghubungi jiran anda dan meminta mereka untuk memeriksa keadaannya. Anda juga boleh menghubungi polis sehingga mereka akan berada di sana sebelum anda kembali.

Apabila anda ingin menghidupkan mod pengawal Alexa, yang harus anda lakukan ialah mengatakan, "Alexa, saya akan pergi." Mulai saat itu, sistem pintar akan memantau kediaman anda.

Kekal selamat

Pada masa kini, kita dapat melindungi diri dan keluarga kita tanpa perlu melabur dalam sistem keselamatan yang mahal. Kami menganjurkan anda untuk membuat amaran pengganggu secepat mungkin jika anda berfikir bahawa seseorang mungkin ingin masuk ke rumah anda. Mengaktifkan mod Penjaga mungkin juga merupakan idea yang baik.

Adakah anda sudah mencuba amaran Penceroboh? Adakah anda menganggapnya berguna? Adakah itu yang ingin anda tingkatkan sekiranya anda berpeluang? Beri kami dua sen anda di ruangan komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found