Snapchat: Cara Mengedit Foto & Video dari Roll Kamera Anda

Mungkin sukar dibayangkan, tetapi ada masanya orang tidak mempunyai kamera bersama mereka ke mana sahaja mereka pergi. Namun, hari ini, dengan telefon pintar di setiap poket, hampir semua orang mempunyai akses ke kamera digital yang baik dengan satu sentuhan butang.

Snapchat: Cara Mengedit Foto & Video dari Roll Kamera Anda

Hasilnya, sesiapa sahaja yang mempunyai telefon pintar berpeluang mengambil gambar dan video setiap saat dari kehidupan mereka yang ingin mereka kongsi dengan orang lain. Sebagai tindak balas kepada ini, platform media sosial seperti Snapchat dibuat untuk membolehkan kami berkongsi gambar dan video ini dengan mudah dengan semua rakan dan ahli keluarga terdekat kami.

Sudah tentu, kadang-kadang kita merakam momen-momen yang dapat membuat snap yang hebat, tetapi langsung tidak terjadi kepada kita untuk membagikannya kepada pengikut kita. Sebaliknya, foto atau video yang hebat itu tidak tersentuh dan tidak dihargai dalam gulungan kamera telefon kita.

Syukurlah, ia tidak perlu tinggal di sana. Snapchat mempermudah untuk mengakses foto dari gulungan kamera anda melalui aplikasi, mengeditnya, dan membagikannya dengan pengikut anda, jadi tidak ada yang perlu keluar dari lingkaran hanya kerana saat yang melupakan.

Begitu juga, anda mungkin telah mengambil gambar yang sempurna melalui Snapchat, hanya untuk memutuskan bahawa ia tidak cukup matang untuk dimakan oleh orang ramai. Tiada masalah. Snapchat juga memudahkan menyimpan gambar ke gulungan kamera atau ingatan anda untuk diedit dan dikongsi kemudian.

Dalam artikel ini, saya akan memberikan tutorial ringkas dan ringkas tentang cara mengedit foto dan video dari gulungan kamera anda untuk digunakan di Snapchat. Apa sahaja keperluan menyimpan dan mengedit foto anda, Snapchat telah melindungi anda. Ini caranya.

Cara Menambah Gambar Dari Roll Kamera Anda ke Snapchat

Ingin berkongsi foto yang anda ambil tiga minggu lalu di pesta ulang tahun sahabat anda? Nasib baik, Snapchat menjadikannya sangat mudah untuk melakukannya.

Ikuti langkah mudah ini untuk mengakses semua foto dalam gulungan kamera telefon anda:

Langkah 1

Buka Snapchat.

Langkah 2

Pergi ke paparan Kamera Snapchat (jika anda belum berada di sana).

Langkah 3

Ketuk ikon "dua telefon bertindih" di tengah bawah paparan kamera untuk membuka bahagian Memori di Snapchat.

Langkah 4

Ketik Gulung Kamera tab.

Langkah 5

Ketik "Baca dan Tulis" untuk membolehkan Snapchat mengakses gulungan kamera telefon anda.

Langkah 6

Ketik dan tahan pada foto yang ingin anda kongsi.

Langkah 7

Ketik ‘Edit’ untuk membuat perubahan pada gambar anda.

Langkah 8

Ketuk anak panah biru untuk segera berbagi foto, atau gunakan fitur pengeditan untuk mengedit foto.

Di sana anda memilikinya. Kini semua pengikut anda dapat mengikuti malam anda atau pesta ulang tahun yang anda lontarkan bersama rakan anda.

Menambah Video ke Snapchat

Ciri hebat lain adalah keupayaan untuk menambah video, mengeditnya, kemudian menariknya ke orang lain. Untuk melakukan ini, ikuti arahan yang sama seperti di atas tetapi pilih video dan bukannya foto. Kemudian anda boleh:

Potong Video - Dengan menggunakan kotak kecil di sudut kiri bawah ambil oval putih dengan tiga garis menegak dan gerakkannya ke hadapan atau ke belakang untuk memotong video anda.

Tambahkan teks, pelekat, dll. - Dengan menggunakan panel sebelah kanan, ketuk pilihan untuk mengedit dan menambahkan kandungan pada video anda.

Cara Mengedit Gambar Yang Diambil Dari Gulungan Kamera

Sekiranya gambar dan video anda tidak cukup siap untuk media sosial, Snapchat juga memudahkan anda mengedit kandungan anda sebelum membagikannya kepada rakan dan pengikut anda.

Apabila anda berkongsi foto yang awalnya tidak diambil di Snapchat, anda masih mempunyai akses ke sebahagian besar fitur penyuntingan foto. Perhatikan bahawa kami mengatakan "paling banyak." Anda tidak akan dapat menggunakan Geofilter atau tag apa pun, kerana secara langsung berkaitan dengan waktu dan tempat foto diambil - maklumat yang tidak dimiliki Snapchat mengenai foto yang diambil di luar aplikasi. Namun, anda masih mempunyai akses ke semua ciri penyuntingan berikut:

 • Teks - Ketuk T untuk menambahkan teks ke foto. Tukar warna fon dengan bar warna di sebelah kanan. Ubah ukuran atau gaya teks dengan mengetuk T sekali lagi.
 • Lukis - Ketuk pensil untuk melukis foto. Tukar warna pensil dengan bar warna di sebelah kanan. Ketik ikon pensel sekali lagi apabila anda selesai.
 • Pelekat atau emoji - Ketuk ikon pelekat untuk menambahkan pelekat atau emoji ke foto. Ingatlah untuk melihat bar bawah untuk lebih banyak pilihan pelekat.
 • Potong dan tampal - Ketuk gunting untuk memotong dan menyalin sebahagian foto. Gunakan jari anda untuk mengesan bahagian yang ingin anda potong. Gunakan jari anda sekali lagi untuk menggerakkan bahagian yang dipotong dan meletakkannya.
 • Tambahkan tema - Ketuk kuas untuk menambahkan tema pada foto anda. Tinjau tema menggunakan jari anda dan ketuk yang anda mahukan. Perhatikan bahawa tema hanya akan berlaku untuk foto asal.
 • Lampirkan URL - Ketuk penjepit kertas untuk menambahkan URL ke gambar.
 • Tetapkan had masa - Ketuk jam untuk memilih berapa lama anda mahu snap itu dapat dilihat oleh pengikut.

Cara Menyimpan Snaps untuk Perkongsian Nanti

Sekiranya anda bekerja dalam urutan terbalik dan anda telah mengambil gambar menggunakan kamera Snapchat yang belum anda bagikan, simpan ke gulungan kamera atau ingatan anda dengan hanya mengetuk ikon simpan di sebelah kiri bawah sudut.

Sebaliknya, jika anda mengambil foto dari gulungan kamera anda dan diedit di Snapchat hanya untuk memutuskan bahawa anda ingin menyimpannya nanti, lengkapkan langkah-langkah berikut.

 1. Ketik ikon simpan di sudut kiri bawah.
 2. Ketik Menyimpan imej.

Sebagai alternatif, anda juga boleh melakukan perkara berikut:

 1. Ketik Selesai.
 2. Ketik Simpan & Ganti atau Simpan sebagai Salinan. Perhatikan bahawa Simpan & Ganti akan mengeluarkan gambar asal dari gulungan kamera anda.

Sekali lagi, ini adalah proses yang cukup mudah, dan hampir tidak boleh dilakukan.

Sekiranya anda menyimpan snap ke Memories, anda boleh mengaksesnya dan mengeditnya dengan cara yang sama seperti anda mengakses dan mengedit foto dalam gulungan kamera anda. Namun, kerana gambar ini diambil dengan kamera Snapchat, mereka mempunyai beberapa pilihan penyuntingan lagi. Yaitu, anda boleh menambahkan geoteg dan penapis yang sesuai dengan waktu dan tempat snap diambil.

Pemikiran Akhir

Snapchat adalah aplikasi media sosial yang sempurna untuk berkongsi semua foto dan video kegemaran anda dengan mudah dengan rakan, keluarga, dan pengikut anda. Snapchat bahkan membolehkan anda berkongsi dan mengedit foto dan video yang anda ambil di luar aplikasi dan simpan dalam gulungan kamera telefon anda.

Berkat fungsi simpan dan akses Snapchat yang mudah, setiap snap tidak perlu melibatkan keputusan cepat. Luangkan masa anda, nikmati foto anda, dan kongsi apabila anda sudah bersedia. Lagipun, itu adalah foto anda, dan Snapchat cukup pintar untuk mengetahui bahawa semakin mudah dan semakin banyak pilihan yang anda miliki, semakin lama kemungkinan anda akan bertahan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found