Ulasan Google SketchUp 6

Selama bertahun-tahun, SketchUp @Last Software berjaya memenangkan pangkalan peminat kecil, terutama di kalangan arkitek, kerana percubaannya yang berani untuk menjadikan pemodelan 3D semudah lukisan 2D. Keberuntungan program berubah secara radikal apabila menambahkan pemalam untuk membolehkan modelnya disatukan terus ke Google Earth. Google memperhatikan, membeli syarikat itu, menambah keupayaan mencari dan berkongsi model berasaskan internet baru dan membuka Google SketchUp yang telah diganti namanya, dan kini sepenuhnya percuma, ke seluruh pasaran baru.

Ulasan Google SketchUp 6

Untuk kemas kini utama pertama di bawah jenama Google, antara muka SketchUp telah diusahakan semula untuk menjadikannya lebih mudah diakses oleh khalayak baru yang lebih luas. Secara lalai, bar alat utama telah dipermudahkan, ada palet Instruktur baru, penyemak imbas Komponen dan Bahan telah diperkemas, dan pewarnaan pesawat langit dan tanah baru ditambah penyertaan angka lalai dalam pemandangan baru sangat membantu orientasi. Yang paling penting, SketchUp kini menawarkan pengendalian yang lebih pantas - Google menuntut sehingga lima kali lebih pantas untuk beberapa operasi.

Keupayaan menggambar teras SketchUp juga dipermudah untuk digunakan dengan kunci pengubah baru yang membolehkan anda membuat salinan objek dengan cepat dan memaksa arah di mana garis harus dikunci. Kekuatan melukis yang lebih maju datang melalui peningkatan kemampuan persimpangannya, yang kini boleh dibatasi pada objek yang dipilih atau kumpulan atau komponen semasa. Terdapat juga perintah Paste-in-Place, yang memudahkan memindahkan pilihan masuk dan keluar dari geometri seperti yang diinginkan.

Keupayaan teks SketchUp juga telah diperbaiki. Serta kemampuan yang ada untuk membuat teks dan anotasi yang dipautkan yang tetap tetap di layar atau mengikuti objek yang dihubungkan dengannya, kini anda dapat menetapkan ketinggian tetap untuk teks sehingga ukurannya berubah, seperti model itu sendiri, bergantung pada zoom tahap. Terdapat juga alat Teks 3D baru yang membolehkan anda menetapkan fon, ukuran dan kedalaman penyemperitan, dan membuat geometri sebenar yang dapat anda letakkan ke tempat kejadian anda.

Penambahan baru yang paling mengagumkan adalah kemampuan Photo Match. Ini diakses dari palet terapung baru dari mana anda memuatkan gambar anda. Berdasarkan foto, anda dapat menandai garis mendatar dan menegak dengan cepat, misalnya, berdasarkan tingkap bangunan, dan kemudian menetapkan titik pusat, seperti titik di mana dua dinding bertemu. Dengan menggunakan maklumat ini, SketchUp berfungsi dengan tepat kedudukan kamera, bidang pandangan dan perspektif, yang bermaksud anda dapat dengan cepat membina geometri model anda dengan menggunakan gambar - idealnya banyak gambar dikendalikan sebagai pemandangan - sebagai panduan anda. Yang terbaik, setelah anda menyelesaikan geometri, anda boleh memproyeksikan foto anda ke atasnya untuk membuat model bertekstur yang dapat dikenali dengan segera.

Anda kemudian bersedia mengintegrasikan model anda yang sudah siap dengan Google Earth dan menghantarnya ke Gudang Gambar 3D Google jika anda mahu membaginya. Untuk menggunakan model anda dalam aliran kerja berasaskan 3D lebih lanjut, anda memerlukan Google SketchUp Pro 6 komersial, walaupun sokongan format fail SKP asli semakin tersebar. Anda masih boleh mencetak secara langsung, dan juga menghasilkan sejumlah format bitmap. Sebelum anda melakukannya, anda perlu melihat pemandangan anda seperti yang anda mahukan.

SketchUp tidak bertujuan menghasilkan penghasilan fotorealistik, jadi tidak ada kontrol lanjutan terhadap bahan atau pencahayaan, walaupun Anda dapat menerapkan tekstur bitmap dengan cepat dan mengatur bayangan berdasarkan lokasi dan waktu yang tepat, serta menambahkan kabut untuk menciptakan rasa mendalam . Sebagai gantinya, SketchUp dirancang untuk menghasilkan gambar yang kelihatan seperti yang dibuat oleh pelukis. Dalam siaran terbaru ini, pilihan yang ditawarkan untuk menghasilkan perarakan yang lebih artistik ini telah diperluas untuk memasukkan "efek sketsa", yang membuat garis terlihat lebih longgar dan digambar tangan, dan tanda air yang dapat digunakan untuk merek gambar atau memberi mereka permukaan bertekstur seperti kanvas. Terdapat juga palet Gaya tengah di mana anda boleh memilih dari sekumpulan kesan rendering yang telah ditetapkan, menyesuaikannya dan membuat gaya rumah anda sendiri.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found