Ulasan Sony Acid Music Studio 10

Ulasan Sony Acid Music Studio 10

Gambar 1 dari 3

Studio Muzik Sony Acid 10

Studio Muzik Sony Acid 10
Sony Acid Music Studio 10
£ 48 Harga semasa dikaji

Acid pernah menjadi pelopor pengeluaran muzik komputer, tetapi kemajuannya telah perlahan dalam beberapa kemas kini terakhir. Acid Music Studio yang berorientasikan pengguna telah menerima sedikit ciri baru dari Acid Pro yang lebih mahal, tetapi dalam versi 9 peningkatan tersebut membawa sedikit faedah praktikal.

Sekilas melihat ciri-ciri baru di Acid Music Studio 10 menunjukkan bahawa kita akan lebih kurang sama. Tidak ada perombakan antara muka untuk menangani beberapa keanehan yang menjalar yang telah berkembang selama bertahun-tahun. Itu belum dirancang semula untuk mengakomodasi peranti layar sentuh, seperti yang dilakukan Sony Movie Studio Platinum.

Kadar sampel maksimum telah meningkat dari 96kHz menjadi 192kHz. Menurut senarai ciri baru dalam bantuan Acid Music Studio 9, ia sudah menyokong 192kHz. Kekeliruan ini menunjukkan betapa tidak pentingnya perubahan ini, dan kita tidak percaya ada pengguna rumah yang berpeluang beralih dari 96kHz ke 192kHz pula.

Studio Muzik Sony Acid 10

Penyuntingan MIDI kini mendapat keuntungan dari peta drum, yang menyenaraikan nama setiap bunyi dalam kit daripada menunjukkan papan kekunci MIDI maya. Sangat berguna ketika melukis corak drum dengan tetikus, tetapi lebih kurang ketika melakukan dengan papan kekunci, kerana hubungan antara nama dan kunci tidak ditunjukkan. Sekarang juga mungkin untuk menyaring input MIDI untuk mengelakkan rakaman aftertouch yang tidak diingini dan jenis data lain yang tidak diberikan kepada apa-apa. Ini adalah tambahan selamat datang, tetapi mengecewakan bahawa ia mesti ditetapkan untuk setiap trek dan bukan sebagai pilihan global.

Kemas kini ini memperkenalkan butang Freeze Track, yang memantul trek instrumen maya sebagai fail WAV untuk membebaskan kuasa pemprosesan. Ini adalah ciri biasa dalam perisian rakaman yang lain tetapi tidak begitu diperlukan untuk instrumen maya yang dibundelkan ini, yang agak mudah dan tidak memerlukan sumber. Acid Music Studio juga menyokong instrumen VST pihak ketiga, tetapi sesiapa yang membelanjakan wang untuk plugin instrumen cenderung menginginkan kemudahan penyuntingan MIDI yang lebih canggih daripada yang ditawarkan oleh Acid Music Studio. Ini memberitahu bahawa input MIDI dilumpuhkan sama sekali secara lalai.

Pengenalan kumpulan acara lebih dialu-alukan. Klip audio dan MIDI dapat dikumpulkan bersama di beberapa trek sehingga bergerak sebagai satu. Membelah klip akan berlaku pembahagi kepada semua dalam kumpulan, walaupun ini menjadikan pengelompokan tersebut dalam keadaan yang agak sembarangan. Tingkah lakunya menjadi lebih rumit apabila salah satu klip dalam kumpulan dipangkas. Namun, selagi Anda mengawasi hasil suntingan anda, tidak sukar untuk mendapatkan keuntungan dari fitur ini.

Ciri baru terbaik adalah kemampuan untuk memberikan kesan pada acara audio individu, dan bukan hanya pada saluran. Kesan diterapkan hanya dengan menyeret dan melepaskan ke rakaman atau gelung, atau dengan mengklik butang Event FX pada acara audio. Ini akan menjadi perkara biasa bagi sesiapa sahaja yang biasa menggunakan perisian penyuntingan video. Mereka juga orang yang paling mungkin akan sangat menghargainya. Menerapkan kesan pada acara individu bukanlah teknik biasa untuk penghasilan muzik, tetapi lebih berguna untuk reka bentuk bunyi dan membuat pemandangan bunyi atmosfera. Oleh itu, hanya untuk pengeluar video yang ingin membuat runut bunyi mereka sendiri.

Sony Acid Music Studio 10

Ini adalah kunci mengapa kami merasa lebih optimis mengenai Acid Music Studio daripada yang kami lakukan kali terakhir, walaupun terdapat peningkatan yang sederhana. Bagi pemuzik, pengendalian MIDI, instrumen maya dan automasi campuran yang sukar dibuat sukar untuk disarankan - Steinberg Sequel 3 jauh lebih berjaya dalam hal ini, dan kesannya juga lebih baik. Walau bagaimanapun, anggap Acid Music Studio sebagai sebahagian daripada rangkaian pengeluaran video dan ia mula masuk akal.

Aset terkuatnya adalah kemampuan untuk mengumpulkan idea muzik dengan cepat, dengan perisian secara automatik menangani masalah sepadan dengan tempo dan kunci. Terdapat perpustakaan 1.645 gelung audio yang disertakan, dan 1,371 lagi pada cakera sampler untuk mengiklankan kandungan tambahan yang tersedia dari Sony. Ini berharga dari £ 21 hingga £ 48 per perpustakaan bertema, dan berkisar dari persembahan instrumen akustik hingga pemandangan bunyi abstrak. Banyak yang direka bentuk sebagai alat pembinaan, dengan koleksi gelung yang berfungsi dengan baik. Kami mencuba beberapa perpustakaan ini yang sangat sesuai untuk kerja soundtrack video - Cinemascapes dan White Rabbit Asylum - dan ia mengingatkan kita betapa senangnya pendekatan lukisan gelung Acid.

Pada akhirnya, pendekatan mix-and-match ini tidak begitu memberangsangkan seperti berganding dengan papan kekunci MIDI atau instrumen akustik ketika menyusun untuk kepentingannya sendiri. Rasanya seperti berkolaborasi dengan multi-instrumentalis berbakat yang fikirannya tidak benar-benar bekerja. Walau bagaimanapun, masuk akal bagi bukan pemuzik yang ingin membuat latar belakang atmosfera yang boleh dipercayai untuk pengeluaran video mereka, terutamanya kerana ia tersedia dalam kumpulan dengan versi terbaru Movie Studio Platinum dan Sound Forge Audio Studio dengan harga hanya £ 86 (£ 103) termasuk PPN).

Perincian

Subkategori perisian Perisian pengeluaran audio

Sokongan sistem operasi

Sistem operasi Windows Vista disokong? tidak
Sistem operasi Windows XP disokong? tidak
Sistem operasi Linux disokong? tidak
Sistem operasi yang disokong oleh Mac OS X? tidak
Sokongan sistem operasi lain Windows 8 dan 8.1

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found