Cara Memberitahu jika Seseorang Mengikuti Anda di Snapchat

Snapchat adalah salah satu aplikasi media sosial paling popular yang terdapat di telefon anda hari ini, terutama di kalangan pengguna yang lebih muda. Satu kajian dari Pew Research yang mengkaji kebiasaan media sosial remaja pada bulan Mei 2018 mendapati bahawa Snapchat adalah salah satu aplikasi yang paling popular di kalangan kumpulan usia itu, dengan lebih dari dua pertiga responden memberitahu Pew bahawa mereka menggunakan Snapchat, hanya tertinggal di YouTube dan Instagram menjadi aplikasi ketiga paling popular dalam kumpulan umur itu. Lebih baik lagi, remaja — yang, demi kejelasan, merupakan beberapa pengguna terpenting untuk pertumbuhan dan daya tahan jangka panjang Snapchat — mendapati Snapchat menjadi aplikasi yang paling sering mereka gunakan, dengan 35 peratus remaja yang paling banyak menggunakan aplikasi ini daripada semua media sosial.

Bagi banyak orang, ini menjadikan Snapchat aplikasi komunikasi terpenting di telefon mereka. Oleh kerana setiap foto atau video yang anda hantar kepada sekumpulan rakan atau siaran ke kisah anda hilang setelah beberapa waktu, mudah menggunakan Snapchat untuk menyiarkan hidup anda kepada rakan anda, yang membolehkan anda mengawal apa yang mereka lihat tanpa perlu risau menyiarkan sesuatu yang terlalu memalukan untuk bertahan di internet. Singkatnya perkara yang disiarkan di Snapchat adalah sebahagian besar dari daya tariknya, kerana ini membuat sedikit lebih sukar bagi masa lalu anda untuk kembali menghantui anda apabila ia hilang setelah sehari.

Memandangkan populariti Snapchat di kalangan pangkalan penggunanya, anda mungkin ingin mengumpulkan seberapa banyak pengikut yang anda boleh. Seperti bentuk media sosial yang lain, jumlah pengikut anda masih penting. Bagaimanapun, menyiarkan kandungan ke Snapchat hanya penting jika anda mempunyai rakan yang melihat gambar anda. Akaun Snapchat yang sunyi bermaksud tidak ada yang akan melihat cerita anda, dan kerana semua yang anda hantar akan hilang ke aeter hanya 24 jam selepas ia diposkan, rakan yang anda tambahkan nanti tidak akan dapat melihat arkib foto dan video anda. Sekiranya anda ingin mengetahui berapa banyak pengikut yang anda miliki di Snapchat, dan yang lebih penting lagi, sama ada seseorang secara khusus mengikuti anda di Snapchat, kami mempunyai panduan yang tepat untuk anda. Ini adalah panduan penuh kami untuk mengetahui sama ada seseorang mengikuti anda di Snapchat.

Cara Melihat Senarai Pengikut Anda di Snapchat

Mungkin salah satu perkara yang paling sukar mengenai susun atur Snapchat adalah ketidakupayaan untuk melihat senarai penuh rakan dan hubungan anda dengan mudah di Snapchat. Tidak seperti pilihan media sosial lain, Snapchat tidak menghendaki kedua-dua pihak mengikuti setiap orang. Anda boleh menetapkan pilihan anda di dalam menu pilihan untuk membolehkan cerita anda dapat dilihat oleh orang ramai, yang membolehkan sesiapa sahaja yang telah menambahkan anda ke akaun mereka untuk melihat dan menambahkan kandungan anda ke halaman mereka dengan mudah. Sudah tentu, jika anda melihat kisah Snap mereka di feed anda, anda mungkin tidak mempunyai cara untuk mengukur sama ada orang lain telah menambahkan anda kembali atau tidak.

Perkara pertama yang perlu dilakukan ketika cuba mengetahui sama ada seseorang telah mengikuti anda atau mengikuti anda kembali di Snapchat adalah dengan membuka aplikasi dan meluncurkan jari anda ke panel kiri. Tab ini, yang dikenali sebagai tab Friends, adalah tempat utama anda dapat berkomunikasi dengan rakan anda. Sejak reka bentuk semula tahun lalu, tab ini telah dapat digunakan oleh pengguna Snapchat untuk mengakses semua komunikasi antara rakan, dari melihat foto dan video peribadi hingga memeriksa cerita. Di bahagian atas panel ini terdapat bar carian, yang membolehkan anda memasukkan nama orang yang pernah anda ikuti secara peribadi di Snapchat, memudahkan anda melacak beberapa nama orang yang mengikuti anda di Snapchat. Senarai ini tidak mengikut kronologi; seperti kebanyakan aplikasi media sosial pada tahun 2019, Snapchat cuba meneka dengan siapa anda ingin bercakap seterusnya, berdasarkan komunikasi anda sendiri dengan mereka, tahap persahabatan dan corak anda, dan sama ada mereka sebenarnya telah menyiarkan cerita atau tidak.

Walaupun tab ini mungkin tidak menyatakannya secara eksplisit, tab Friends berfungsi sebagai semacam senarai rakan proto, cara yang cukup mudah untuk melihat pratonton sama ada anda sedang mengikuti atau tidak di sini. Di akaun ujian kami, kami memeriksa lebih daripada lima puluh pengikut yang muncul dalam senarai rakan kami. Setiap satu yang ditampilkan dalam aplikasi adalah rakan bersama, mengikuti kami kembali, yang bermaksud kami dapat berkomunikasi, mengirim lokasi kami, dan melihat kisah Snap peribadi mereka sahaja tanpa masalah. Anda juga boleh mencari rakan tertentu di sini, yang merupakan kaedah yang baik untuk memberitahu sama ada seseorang mengikuti anda kembali. Semua orang yang anda ikuti akan muncul dalam carian di Snapchat, tetapi tidak semua orang yang anda ikuti akan muncul di tab teman sahaja. Sekiranya anda bukan rakan satu sama lain, kisahnya akan muncul di tab Discover, dan walaupun anda masih dapat mengirimkannya, ada kemungkinan mereka membuka kandungan anda.

Namun, hanya menggunakan tab Rakan anda tidak cukup untuk menjamin, dengan pasti dan tanpa keraguan, bahawa seseorang yang anda ikuti di Snapchat mengikuti anda kembali. Untuk itu, kita memerlukan kaedah baru. Bagaimanapun, anda tidak boleh terlalu yakin mengenai kehidupan digital anda.

Cara Memberitahu Jika Seseorang Mengikuti Anda di Snapchat

, Anda mungkin terkejut apabila mengetahui bahawa sangat mudah untuk mengetahui sama ada seseorang yang anda ikuti mengikuti anda di Snapchat. Walaupun tidak dinyatakan secara eksplisit oleh Snapchat sendiri, aplikasi ini sebenarnya mempunyai cara rahsia untuk mengetahui sama ada anda dan orang yang anda ikuti adalah rakan bersama di platform, atau jika anda hanya mengikuti jejak umum mereka. Tidak dijangka, dan jujur, jika anda tidak biasa dengan Snapchat pada tahap yang mendalam, anda mungkin tidak tahu apa yang harus dicari. Mengapa Snapchat memutuskan untuk menyembunyikan pilihan ini adalah misteri, walaupun mempertimbangkan bagaimana orang ingin tahu siapa yang mengikuti mereka.

Mari kita lihat memahami bahagian penting Snapchat: Skor snap.

Kami sebelumnya telah melihat skor Snap, maksudnya, dan bagaimana mereka dapat membantu anda menentukan aktiviti anda di Snapchat. Mereka sudah ada sejak awal kehidupan Snapchat, selalu ada sebagai lencana pada profil anda dan muncul setiap kali ada yang menambahkan anda pada akaun mereka sendiri. Formula tepat untuk skor Snap tidak pernah diungkapkan secara terbuka, tetapi jelas bahawa skor digunakan untuk menentukan berapa banyak snap yang anda kirimkan berbanding berapa banyak yang anda terima kembali. Bagi sesetengah orang, bersaing dan meningkatkan skor Snap adalah segalanya. Bagi yang lain, mereka adalah keseronokan yang tidak bermakna, atau statistik menarik yang dapat membantu anda mengetahui berapa banyak pekerjaan yang anda lakukan untuk berkomunikasi di Snapchat. Walaupun begitu, banyak pengguna di Snapchat mungkin tidak memikirkannya sama sekali, dan kami rasa kita tidak boleh menyalahkan mereka, memandangkan keraguan Snapchat dengan menjelaskan maksud yang tepat.

Oleh itu, mengapa kita menyebutkan skor Snap di sini ketika membincangkan bagaimana untuk mengetahui sama ada seseorang mengikuti anda kembali di Snapchat? Kerana ternyata, skor Snap adalah kunci rahsia untuk belajar siapa yang mengikuti anda yang selama ini anda tidak mengendahkan tanpa sengaja. Untuk mengetahui mengapa, mulakan dengan meluncur ke tab Rakan dan memilih pilihan carian di bahagian atas paparan. Taipkan nama sahabat anda, seseorang yang selalu anda kirimkan Snaps di platform. Klik pada nama mereka, kemudian ketik ikon menu tiga baris di sebelah kiri panel atas untuk membuka profil mereka. Di bawah nama paparan mereka di Snapchat, anda akan melihat nama pengguna mereka, serta skor Snap mereka dan sebarang coretan yang anda kongsi dengannya.

Sekarang, kembali ke tab Rakan umum dan pilih semula bar carian di bahagian atas. Kali ini, taipkan sesiapa sahaja yang anda ikuti dan menjadi selebriti terkenal dengan akaun Snapchat, atau akaun yang anda ikuti yang anda ketahui telah disiapkan Stories awam di platform. Ini sekali lagi akan membuka skrin Sembang dengan orang ini, dan anda boleh memuatkan profilnya. Kali ini, anda masih akan melihat nama paparan mereka, bersama dengan nama pengguna yang mereka pilih di aplikasi. Tetapi anda akan melihat bahawa di sebelah nama pengguna, tidak ada senarai untuk skor Snap. Tidak ada nombor, tidak ada pengecam — hanya ruang kosong. Ini kerana anda tidak berkawan dengan orang itu; sebaliknya, anda menambahkan akaun mereka dan dapat melihat Cerita awam mereka mengikut budi bicara anda sendiri. Pada dasarnya, anda dapat melihatnya, tetapi kandungan anda tidak ditambahkan ke suapan mereka sendiri. Anda melihat apa yang mereka hantar, tetapi mereka sama sekali tidak melihat kandungan anda, melainkan jika ditujukan secara jelas kepada mereka.

Cara Memeriksa sama ada Seseorang Menghapus Anda di Snapchat

Oleh itu, setelah anda mengetahui cara melihat senarai rakan anda di dalam Snapchat, dan anda tahu bagaimana untuk mengetahui apakah seseorang yang anda ikuti di Snapchat telah mengikuti anda kembali, anda boleh menggunakan kedua-dua langkah tersebut bersama-sama untuk mengetahui apakah seseorang yang pernah mengikuti anda telah memadamkan anda di Snapchat. Tetapi sila berhati-hati; di jalan ini terletak dendam dan kemungkinan obsesi tidak sihat.

Pertama, anda harus mencari nama mereka dalam senarai Rakan. Sekiranya mereka telah mengeluarkan anda dari senarai rakan mereka dan gambar dan Cerita mereka ditetapkan untuk Sahabat sahaja, mereka tidak akan muncul sama sekali di senarai anda. Ini adalah cara mudah untuk mengetahui jika seseorang telah membuang anda dari akaunnya, kerana anda mungkin akan mendapati bahawa anda tidak lagi melihatnya muncul di senarai rakan anda dan juga dalam hasil carian profil anda. Namun, jika Cerita mereka disiarkan kepada umum, anda akan menghadapi lebih banyak masalah. Kerana anda dapat melihat Cerita Snap siapa pun ketika akaun tersebut disetel ke umum, anda mengalami kekurangan untuk mengetahui dengan pasti, tanpa keraguan, bahawa seorang rakan telah mengeluarkan anda dari akaun Snap mereka.

Maksudnya, kecuali jika anda tahu untuk mencari skor Snap mereka di profil mereka. Oleh itu, jika anda berhenti melihat nama rakan tertentu muncul dalam senarai Cerita yang anda lihat di Snapchat, cari profil mereka untuk mengetahui sama ada mereka tidak melihat Cerita anda secara aktif di aplikasi (dan, pada gilirannya, tidak melihat kepada anda Cerita mengenai Snap) atau sama ada mereka telah mengeluarkan anda dari aplikasi. Sekiranya yang pertama, anda masih dapat melihat skor Snap mereka di sebelah nama mereka di profil mereka. Namun, jika mereka telah membuang Anda dari aplikasi, Anda tidak akan melihat skor Snap muncul sama sekali dalam senarai profil, yang bermaksud mereka telah membuang anda dari senarai mereka (atau tidak pernah menambahkan anda kembali dari awal).

Bolehkah Anda Memberitahu Jika Ada Yang Menolak Permintaan Rakan Anda?

Tidak ada banyak cara langsung untuk mengetahui sama ada seseorang menambahkan anda kembali di Snapchat. Tidak seperti di rangkaian sosial seperti Facebook, di mana anda tidak hanya menerima pemberitahuan tetapi mesej dalam Facebook Messenger, Snapchat menyimpan perkara yang sedikit kurang langsung. Walaupun anda akan menerima pemberitahuan jika seseorang menambahkan anda di platform, anda tidak akan diberitahu ketika permintaan tersebut dikembalikan. Walaupun begitu, cukup mudah untuk mengetahui sama ada seseorang telah menambahkan anda kembali atau tidak, dan dengan menggunakan peraturan mudah ini, anda dapat mengetahui sama ada seseorang telah menolak permintaan anda.

Permintaan anda masih belum selesai selama 48 jam

Sekiranya anda menambahkan seseorang dan statusnya masih belum selesai selama dua hari, kemungkinan mereka tidak menggunakan Snapchat atau tidak mahu berteman. Meminta waktu keluar selepas 48 jam sehingga tidak akan lama sehingga anda tahu pasti.

Anda boleh menambahkannya lagi selepas beberapa hari

Sekiranya tempoh 48 jam itu telah tamat, permintaan berteman akan hilang. Sekiranya anda kembali ke skrin menu Snapchat dan memilih Tambah Rakan dan dapat menambahkan orang itu sekali lagi, permintaan asal anda akan tamat.

Anda tidak boleh menambahkannya sebagai rakan semasa memilihnya dalam carian

Sekiranya anda memilih orang tersebut dari skrin menu Snapchat anda tetapi mengetuk ikon Tambah tidak melakukan apa-apa, orang tersebut telah menyekat anda secara aktif. Snapchat tidak akan membenarkan anda menghantar permintaan rakan sekiranya ini berlaku.

***

Semasa anda berurusan dengan media sosial, penting untuk mengetahui siapa yang telah anda tambahkan di akaun mereka dan siapa yang tidak. Mengetahui siapa yang mengikuti anda di profil anda dan siapa yang memilih untuk mengabaikan atau berhenti mengikuti anda adalah kunci penting bagi mana-mana rangkaian sosial, tetapi Snapchat secara khusus menjadikannya penting, berkat status kehilangan sebahagian besar kandungan pada aplikasi tersebut. Sekiranya anda ingin memastikan bahawa salah satu rakan anda benar-benar melihat kandungan anda, penting untuk mengetahui cara melihat senarai rakan anda dan bagaimana menentukan sama ada seseorang mengikuti anda kembali di Snapchat.

Aplikasi ini tidak memudahkan, walaupun kami tidak begitu pasti mengapa demikian, tetapi berkat kemampuan untuk memeriksa skor Snap rakan anda dengan mudah, mengetahui sama ada anda berkawan dengan seseorang di Snapchat sebenarnya sangat mudah yang harus dilakukan dan mengetahui muslihatnya dapat membuat anda merasa cukup pintar. Skor snap mungkin tidak dianggap sebagai ciri aplikasi terpenting bagi kebanyakan orang, tetapi ketika berusaha menentukan siapa yang benar-benar mengikuti anda di Snapchat, ia menjadi alat penting dalam gudang media sosial anda. Oleh itu, apabila anda tidak pasti jika seseorang mengikuti anda di Snapchat, jangan buang masa untuk mencuba kerja detektif itu sendiri. Sebaliknya, periksa profil mereka untuk melihat apakah anda dapat melihat skor Snap mereka, kunci utama untuk menentukan rakan anda di Snapchat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found