Cara Menggunakan Kesan Shake / Ripple di TikTok (2021)

Tik Tok, sebelumnya dikenali sebagai musical.ly, telah menjadi sensasi internet sejak dilancarkan. Mula-mula menyebar seperti api di seluruh Asia sebelum menjadi sangat terkenal di Barat juga. Tik Tok adalah salah satu media sosial yang berkembang pesat di internet, dengan peningkatan pengguna hampir 100% pada tahun 2019 sahaja.

Cara Menggunakan Kesan Shake / Ripple di TikTok (2021)

Salah satu aspek terbesar TikTok yang menyumbang kepada ledakannya dalam menambahkan kesan bergaya pada video anda secara langsung di aplikasi. Salah satu kesan bergaya yang paling menarik pada aplikasi TikTok adalah kesan "Ripple". Artikel ini berfungsi sebagai tutorial untuk melakukan kesan riak pada Tik Tok dengan betul.

Persediaan

Terdapat beberapa persiapan yang diperlukan untuk menambahkan kesan pada TikToks anda, tetapi cukup mudah. Bahan-bahan untuk kesan riak yang sejuk adalah yang berikut:

 1. Anda perlu memuat turun Tik Tok dari App Store rasmi atau Google Play Store, memasangnya dan mengemas kini ke versi terbaru.
 2. Pastikan menggunakan telefon pintar anda, kerana sangat sukar untuk menghasilkan kesan riak pada peranti lain seperti tablet. Tidak mustahil, tetapi lebih sukar.
 3. Juga, kemas kini OS telefon pintar anda kepada yang terbaru dan caj sekurang-kurangnya 50%. Ini mungkin menghabiskan banyak tenaga kerana anda akan merakam video semasa menggunakan aplikasi internet.
 4. Periksa sama ada sambungan Wi-Fi anda berfungsi dengan baik dengan isyarat yang baik. Selepas langkah ini, anda sudah bersedia untuk memulakan.

  catatan kesan tik tok riak

Cara Melakukan Ripple Effect Secara Manual

Kesan riak pada Tik Tok tidaklah sesukar mana yang disangka orang. Anda hanya perlu menggunakan gegaran yang betul dan lakukan dengan kelajuan yang betul. Anda mahukan kesan yang serupa dengan riak di air dan bukan kekacauan yang goyah.

Berikut adalah langkah terperinci untuk melakukannya dengan betul:

 1. Mulakan Tik Tok pada Android atau iPhone anda.
 2. Tetapkan kelajuan rakaman video ke gerakan perlahan, dengan mungkin kelajuan terbaik 0,5. Anda tidak perlu mengambil gambar dalam gerakan perlahan, tetapi kelihatan lebih baik dengan cara itu.
 3. Gunakan kamera depan anda dan uji sendiri kesan riak yang dirakam. Mulakan rakaman dalam gerakan perlahan dan goncangkan telefon anda dengan cepat ke arah dan jauh dari anda. Anda tidak mahu menggoyangkannya ke sisi kerana tidak akan menimbulkan kesan riak. Gegaran perlahan tidak akan membantu anda.
 4. Video harus kelihatan seolah-olah mempunyai kesan air. Gegaran mestilah cetek dan cepat untuk menghasilkan kesan seperti itu. Sekiranya anda tidak berjaya pada percubaan pertama, jangan berputus asa. Teknik ini memerlukan banyak masa dan berlatih sebelum anda dapat menyempurnakannya.

Kaedah berikut mungkin terdengar tidak masuk akal, tetapi ia berkesan. Anda boleh berpura-pura mempunyai tangan yang goyah dan menggerakkan telefon anda dengan pantas ke belakang. Anggap saja sebagai telefon anda diatur ke getaran maksimum, itulah yang anda perlukan untuk menghasilkan kesan riak yang sempurna.

Cara Menambah Kesan Goncang di TikTok

Ada cara lain untuk mendapatkan kesan riak tanpa semua goyah. Anda boleh menggunakan alat yang terdapat di dalam aplikasi TikTok untuk mewujudkan kesan untuk anda. Inilah cara anda boleh melakukannya:

 1. Buka Tik Tok pada telefon pintar anda.
 2. Klik pada butang yang bertuliskan "kesan" di kanan bawah.
 3. Di bawah "Trending" harus ada tombol yang bertuliskan "Shake."
 4. Rakam video anda sendiri dan ia akan secara automatik menambahkan kesan "Goncang" kepadanya.

Anda juga dapat menambahkan efek "Goncang" ke video setelah anda merekamnya, atau ke video yang anda muat naik dari rol kamera. Kesan ini kelihatan sedikit berbeza daripada kesan riak yang dihasilkan secara manual. Anda boleh bermain-main dengannya dan mengedit mengikut keinginan anda.

kesan riak

Riak di Air

Itulah bagaimana anda melakukan kesan riak pada Tik Tok. Ia tidak sukar, tetapi mungkin memerlukan sedikit masa untuk menyempurnakannya. Apabila anda menjadi pandai, adalah ketika anda boleh menjadi liar dan menambahkan beberapa kesan lain atau menjadikan kesan riak lebih meyakinkan.

Adakah anda menyukai kesan ini? Adakah anda menganggap tutorial itu berguna? Beritahu kami dalam komen.

Recent Posts