Cara Mematikan Hari Lahir Anda di Facebook

Bagi banyak orang, ada rasa munafik tentang menerima ucapan selamat pada hari lahir mereka daripada orang yang mereka tidak kenal. Facebook memberitahu semua rakan anda tentang hari lahir anda secara lalai, yang tidak membantu perkara ini. Di luar rasa tidak yakin, ada alasan yang baik untuk menyembunyikan hari jadi anda di Facebook sama sekali. Tarikh lahir anda adalah data yang mudah dicari pencuri identiti, dan mungkin anda tidak mahu mengingatkan orang tentang usia anda.

Apa pun alasannya, menghentikan pemberitahuan ke suapan rakan anda adalah proses yang mudah. Dalam artikel ini, anda akan belajar melakukannya di aplikasi mudah alih dan pada penyemak imbas desktop. Selain itu, jika anda sudah bosan dengan menerima pemberitahuan mengenai ulang tahun orang lain, anda juga boleh membuang ciri tersebut.

Mematikan Pemberitahuan Hari Lahir di Desktop

Prosesnya tidak akan terlalu berbeza sama ada anda menggunakan desktop atau peranti mudah alih. Kami bermula dengan proses desktop, tetapi jangan ragu untuk menggunakan mana sahaja yang anda miliki.

Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah log masuk ke akaun Facebook anda. Anda akan memasuki suapan berita anda. Dari sana, ikuti langkah berikut:

 1. Klik nama anda di bahagian atas halaman.

 2. Pada halaman profil anda, klik pada Mengenai butang, betul-betul di bawah gambar muka depan anda.

 3. Dalam gambaran keseluruhan bahagian Tentang, klik pada Maklumat Hubungan dan Asas.

 4. Tatal ke bawah ke Maklumat Asas dan klikikon pensel di sebelah tarikh Lahir.

 5. Sebaik sahaja anda mengklik ikon pensil, pilih ikon privasi. Ini akan menunjukkan menu privasi, di mana anda boleh memilih siapa yang dapat melihat ulang tahun anda dan juga siapa yang akan menerima pemberitahuan mengenainya. Sekiranya anda mahu menyembunyikannya sepenuhnya, pilih Hanya saya.

 6. Jangan lupa untuk mengubah tetapan privasi pada tahun kelahiran anda juga. Setelah selesai, klik Jimat.

Dengan mengikuti langkah-langkah ini, anda telah menjadikan hari lahir anda dengan berkesan oleh pengguna Facebook selain anda. Tidak ada yang akan menerima pemberitahuan mengenai hari lahir anda, dan tidak ada yang dapat melihatnya. Sekarang, beralih ke versi mudah alih.

Mematikan Pemberitahuan Hari Lahir di Mudah Alih

Anda akan memulakan proses kali ini dengan melancarkan aplikasi Facebook di telefon anda. Aplikasi ini tidak diperlukan, dan anda juga boleh menggunakan langkah-langkah yang dinyatakan di atas dalam penyemak imbas mudah alih. Setelah aplikasi dilancarkan, ikuti langkah berikut:

 1. Halaman pertama yang anda lihat ialah suapan berita anda. Ketik gambar profil anda, yang berada di sebelah kiri bar carian.

 2. Di halaman profil anda, ketuk butang berlabel Edit Maklumat Umum.

 3. Tatal hingga ke halaman penyuntingan dan ketuk Edit Maklumat Perihal Anda.

 4. Di bawah Info asas, cari hari lahir anda dan ketik pada Edit butang di sebelahnya.

 5. Luaskan menu tetapan privasi di sebelah hari lahir anda untuk mendedahkan menu privasi dan pilih Hanya saya. Anda mungkin perlu mengetuk Lebih Banyak Pilihan jika pilihan tidak dipaparkan.

 6. Tukar tetapan privasi pada tahun kelahiran anda juga. Setelah selesai, ketuk Simpan di kanan atas skrin.

Seperti yang anda lihat, kedua-dua prosedur itu serupa, dan tidak perlu lebih dari satu minit untuk diselesaikan. Sekarang, jika anda tidak mahu menerima pemberitahuan mengenai ulang tahun orang lain, anda juga boleh mematikannya.

Mematikan Pemberitahuan Hari Lahir Rakan

Kadang-kadang pemberitahuan ulang tahun menimbulkan rasa kewajiban untuk bertindak balas, dan itu dapat menjengkelkan. Untuk berhenti menerima pemberitahuan untuk ulang tahun, akses halaman tetapan Facebook anda. Anda boleh melakukannya dengan mengklik anak panah ke bawah di bar atas halaman Facebook anda atau dengan mengakses halaman Tetapan secara langsung.

Klik pada Pemberitahuan di menu bar sisi kiri dan tatal ke bawah ke Hari Lahir. Luaskan bahagian Hari Lahir dan matikan pemberitahuan. Anda tidak akan menerima pemberitahuan lagi mengenai ulang tahun dari Facebook.

Selamat Hari Lahir kepada Anda, dan Hanya Anda

Mematikan atau menyembunyikan hari lahir anda di Facebook banyak tujuan. Prosesnya agak mudah dan mudah. Yang harus anda lakukan hanyalah mengakses halaman Perihal anda dan mengubah tetapan privasi untuk melarang akses kepada orang lain kecuali diri anda sendiri. Anda boleh melakukannya dari mana-mana penyemak imbas atau aplikasi Facebook. Semasa anda melakukannya, anda dapat dengan cepat mematikan pemberitahuan tentang ulang tahun orang lain jika anda cenderung.

Mengapa anda mahu hari lahir anda disembunyikan daripada rakan? Adakah anda fikir ini adalah masalah keselamatan jika orang mempunyai akses mudah ke maklumat tarikh lahir anda? Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah.

Recent Posts