Cara Menyekat Seseorang Tanpa Mereka Mengetahui di Viber

Sebilangan orang terlalu tidak senang atau menjengkelkan untuk bertahan lama. Sekiranya mereka mendapatkan nombor anda, mereka dapat menghantar mesej kepada anda di Viber, dan petunjuk mungkin tidak mencukupi untuk membuat mereka meninggalkan anda sendirian. Dalam keadaan ini, masuk akal untuk menyekat nombor.

Cara Menyekat Seseorang Tanpa Mereka Mengetahui di Viber

Tetapi menyekat boleh menjadi subjek yang sensitif. Sekiranya ini adalah kenalan yang harus anda hadapi secara bersemuka, anda mungkin tidak mahu menyinggung perasaan mereka. Baca terus dan ketahui cara menyekatnya tanpa pengetahuan mereka.

Apa yang berlaku apabila anda menyekat seseorang di Viber

Sebelum anda pergi dan menyekat seseorang di Viber, ada baiknya anda mengetahui apa sebenarnya yang akan berlaku.

Anda mungkin tidak akan berfikir terlalu banyak untuk menyekat nombor yang tidak diketahui, kerana anda tidak mengenali orang di belakangnya. Bagaimana dengan orang yang anda kenal?

Apabila ada orang yang berada dalam senarai kenalan anda, yakinlah bahawa mereka tidak akan diberitahu bahawa anda menyekat mereka. Inilah yang berlaku dengan kenalan yang telah anda sekat:

 1. Mereka tidak lagi dapat menghubungi anda dengan cara apa pun, bukan melalui SMS atau menghubungi anda.
 2. Mereka tidak lagi dapat melihat sama ada anda berada dalam talian atau tidak.
 3. Sebarang perubahan profil yang anda buat tidak akan dapat dilihat oleh mereka.
 4. Orang yang anda sekat tidak dapat menambahkan anda ke mana-mana sembang kumpulan di Viber.
 5. Walau bagaimanapun, jika anda sudah menjadi sebahagian daripada sembang kumpulan yang sama, mereka akan melihat semua mesej yang anda tulis.

Walaupun kenalan yang disekat tidak akan mendapat pemberitahuan, mereka mungkin menyedari bahawa anda menyekat mereka jika mereka cuba memanggil atau menghantar pesanan kepada anda. Sekiranya anda bernasib baik, mereka mungkin menganggap anda tidak tersedia buat sementara waktu. Namun, mesej mereka tidak akan pernah ditandai sebagai "disampaikan" atau "dilihat". Pada waktunya, mereka mungkin akan menyimpulkan bahawa anda menyekatnya atau berhenti menggunakan aplikasi.

Malangnya, terdapat beberapa cara mudah untuk memeriksa sama ada Viber anda masih aktif - sebagai contoh, mereka dapat menghantar mesej dari nombor baru. Anda tidak dapat menyembunyikan atau menafikan sepenuhnya bahawa anda telah menyekat seseorang.

Cara Menyekat Nombor Tidak Dikenal di Viber

Mari kita lihat apa yang berlaku apabila seseorang menghantar pesanan kepada anda dari nombor yang tidak diketahui. Anda akan diberitahu tentang mesej di bahagian atas skrin anda. Pemberitahuan akan memberi anda pilihan berikut:

 1. Tambahkan pada kenalan
 2. Sekat dan laporkan spam - Ini adalah kaedah yang baik untuk menghilangkan bot. Berdasarkan laporan spam anda, Viber dapat melarang akaun ini dengan baik.
 3. Sekat - Sekiranya anda menerima mesej yang bukan spam, anda boleh menyekat akaun dari mana ia dihantar.

Viber bagaimana untuk menyekat

Sekarang, beberapa perkataan mengenai penyekat secara umum.

Cara Menyekat Kenalan yang Ada di Viber

Terdapat beberapa cara untuk menyekat kenalan di Viber. Anda boleh melakukannya secara langsung dari tetingkap sembang atau menggunakan senarai blok.

Cara Menggunakan Senarai Blok Viber

Senarai blok adalah ciri di Viber yang mengumpulkan semua kenalan anda yang disekat di satu tempat. Anda sentiasa dapat menambahkan lebih banyak orang ke senarai, atau menyahsekatnya jika anda berubah fikiran. Inilah caranya:

 1. Buka aplikasi Viber anda.
 2. Ketuk Lagi di bahagian bawah skrin untuk mengakses pilihan.

  Viber bagaimana untuk menyekat seseorang

 3. Pilih Tetapan.
 4. Kemudian ketik Privasi.

  Viber menghalang seseorang

 5. Pilih senarai Sekat.
 6. Di kanan atas anda akan melihat ikon + (Tambah).

  Blok Viber

 7. Apabila anda mengetuknya, tetingkap pilihan akan terbuka dan anda boleh memilih kenalan mana yang akan disekat.

  bagaimana untuk menyekat seseorang Viber

 8. Anda juga boleh melakukannya secara manual dengan menaip nama mereka atau nombor telefon mereka. Sekiranya anda melakukannya dengan nombor, jangan lupa kod panggilan antarabangsa.

Cara Menyekat Menggunakan Tetingkap Sembang

Inilah kaedah mudah lain untuk menyekat seseorang:

 1. Buka Viber.
 2. Anda secara automatik akan tiba di tetingkap sembang.
 3. Pilih kenalan yang ingin anda larang.
 4. Pergi ke pilihan (tiga titik menegak di bahagian kanan atas skrin anda).

  Viber menyekat seseorang tanpa mereka sedari

 5. Pilih maklumat sembang.
 6. Pilih Sekat kenalan ini. Anda kemudian boleh menyahsekatnya menggunakan langkah yang sama.

Viber bagaimana menyekat tanpa mengetahui

Tidak Boleh Mendengar Anda

Itu semua yang perlu anda ketahui mengenai penyekat pada Viber. Anda boleh menyekat dan melaporkan spammer yang tidak anda kenali, tetapi anda juga boleh menyekat orang yang anda tidak mahukan.

Mereka tidak akan menyedarinya melainkan mereka cuba menghubungi anda setelah selesai. Tetapi perkara boleh menjadi janggal jika anda berdua adalah bahagian dalam sembang kumpulan yang sama. Anda tidak akan melihat mesej mereka tetapi mereka akan melihat mesej anda.

Recent Posts