Cara Mengubah Suara Pemberitahuan di WeChat

WeChat (tersedia di Android, iOS, PC dan Mac), telah mengumpulkan lebih dari satu bilion pengguna aktif bulanan sejak peluncuran 2011 - itu adalah sekitar 13% dari keseluruhan populasi global. Ia mempunyai pelbagai ciri berguna. Anda dapat mengetahui berita terkini, membayar barangan runcit anda, dan, tentu saja, anda boleh menghantar mesej kepada rakan dan keluarga, di antara banyak pilihan lain.

Cara Mengubah Suara Pemberitahuan di WeChat

Memandangkan jumlah orang yang menggunakan aplikasi ini, anda mungkin sudah mempunyai banyak rakan anda yang menggunakannya. Dan seperti yang diketahui oleh sesiapa yang kenal dengan media sosial, setelah anda berhubung, anda pasti akan dibanjiri dengan pemberitahuan mesej.

Dengan menggunakan panduan ini, anda akan dapat menyesuaikan pemberitahuan anda dengan segera agar anda dapat mengetahui siapa yang menghantar pesanan kepada anda tanpa perlu melihat atau mengaturnya agar bergetar jika anda sudah mengadakan pertemuan atau menonton filem.

wechat

Menyesuaikan Pemberitahuan WeChat

Perlu disebutkan bahawa, seperti keadaan sekarang, anda hanya dapat menetapkan suara khusus untuk pemberitahuan anda pada peranti Android. Walaupun begitu, kami akan melakukan yang terbaik untuk menunjukkan apa yang boleh anda lakukan dari segi pemberitahuan di semua platform di mana WeChat tersedia.

Android

 1. Ketik ikon aplikasi WeChat untuk membukanya. Ia biasanya terdapat di skrin utama anda.

  Ikon WeChat

 2. Seterusnya, ketik butang di kanan bawah skrin. Ia dilabelkan 'Saya' dan mempunyai gambar kepala dan bahu. Sekiranya ia membuka perbualan sebelumnya, ketik butang kembali untuk kembali ke senarai sembang semasa anda.

  WeChat Change Notification Sound android

 3. Ketuk butang ‘Tetapan’ di bahagian bawah menu.
 4. Buka tetapan pemberitahuan anda dengan mengetuk ‘Pemberitahuan’.

  Bunyi Pemberitahuan WeChat

 5. Untuk memilih suara pemberitahuan baru anda, ketik ‘Bunyi Makluman’. Anda akan ditunjukkan senarai nada yang tersedia untuk beralih ke.
  • Geser suis ‘Suara’ ke ‘Mati’ jika anda mahu mematikan semua pemberitahuan anda.
  • Geser suis ‘Getar Dalam Aplikasi’ ke ‘Hidup’ jika anda mahu semua pemberitahuan menjadikan telefon anda bergetar serta, atau sebaliknya, mengeluarkan suara.

iOS

 1. Ketik ikon WeChat hijau pada iPhone atau iPad anda. Ia mungkin akan berada di skrin utama anda.
 2. Ketik butang ‘Saya’ di kanan bawah skrin. Sekiranya dibuka dan anda sudah dalam sembang, ketuk kembali untuk masuk ke senarai semua sembang anda.
 3. Seterusnya, ketik ‘Tetapan’ di bahagian bawah.
 4. Ketuk ‘Pemberitahuan Mesej’ untuk mendapatkan senarai pilihan pemberitahuan.
 5. Sekiranya anda ingin mematikan semua pemberitahuan dari WeChat, tetapkan ‘Notifikasi’ ke ‘Mati’.
 6. Untuk mematikan nada dering untuk semua panggilan suara WeChat, geser suis ‘Nada Dering’ ke ‘Mati’.
 7. Sekiranya anda ingin berhenti menerima amaran dari panggilan video, tetapkan ‘Pemberitahuan Panggilan Video’ ke posisi ‘Mati’.
 8. Untuk mengaktifkan amaran getaran untuk pemberitahuan WeChat anda, luncurkan ‘Getar’ ke ‘Hidup’.

PC dan Mac

Pilihannya lebih terhad pada versi desktop dan web WeChat kerana pertama dan terpenting dirancang sebagai aplikasi mudah alih dan tablet. Juga, pembangun mempunyai rangkaian sosial mereka sendiri, Tencent QQ, jadi nampaknya mereka tidak mahu menjadi persaingan mereka sendiri.

 1. Muat turun WeChat atau log masuk ke versi web di penyemak imbas internet anda. Sekiranya ini pertama kalinya anda menggunakan WeChat, anda perlu mengimbas kod QR dengan telefon anda untuk memautkan akaun anda.
 2. Cari nama orang yang ingin anda ubah tetapan pemberitahuannya. Ini akan memunculkan menu pop timbul. Pengguna Mac dengan hanya satu butang dapat menahan Ctrl ketika mereka mengklik untuk masuk ke menu.
 3. Sekiranya anda ingin berhenti menerima pemberitahuan dari kenalan itu, klik ‘Bisukan Pemberitahuan’.
 4. Untuk mengaktifkan semula pemberitahuan untuk seseorang yang telah anda nonaktifkan, klik pada 'Makluman Mesej Baru'.

Tidak Semua Aplikasi Dicipta Sama

Ini adalah cara terbaik yang kami dapati untuk mengubah tetapan pemberitahuan anda di WeChat setakat ini. Adakah anda telah menemui cara untuk menukar suara di iOS atau mempunyai beberapa petua lain yang berkaitan untuk dikongsi? Beritahu kami dalam komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found