Cara WHOIS Dari Prompt Perintah Windows

Pernahkah anda terfikir siapa yang memiliki nama domain tertentu? Adakah anda pernah mahu membeli nama domain dan ingin mengetahui apakah domain itu ada?

Setiap nama domain (mis., Techjunkie.com) dimiliki oleh seseorang, syarikat, atau organisasi. Apabila pembeli domain mendaftarkan nama domain, mereka memasukkan maklumat hubungan mereka ke dalam pangkalan data yang disebut pangkalan data Domain Tingkat Atas (TLD) seperti domain .com, .net, dan .org

Namun, banyak pemilik domain menghidupkan perlindungan privasi sehingga maklumat hubungan mereka tidak tersedia untuk umum. Sebilangan besar pendaftar nama domain (biasanya syarikat hosting) menawarkan perlindungan privasi dengan sedikit bayaran.

Selain menggunakan Whois untuk mencari pemilikan nama domain, Anda juga dapat mencari jenis maklumat yang sama tentang alamat IP, yang kebanyakannya berguna untuk pentadbir sistem dan rangkaian

Antara muka rasmi ke Pangkalan Data Whois adalah ICANN Whois. Cuba cari nama domain seperti microsoft.com menggunakan ICANN Whois dan anda akan mendapat output seperti ini:

Kejutan, microsoft.com dimiliki oleh Microsoft Corporation. Perhatikan bahawa terdapat tiga jenis kenalan yang berbeza - pendaftar sebenarnya, hubungan pentadbiran dan kenalan teknikal. Whois adalah alat penting bagi banyak pembangun web, pereka, perunding IT, dan usahawan.

Biasanya, apabila seseorang ingin mencari domain, mereka menggunakan alat web seperti ICANN Whois atau antara muka dalam talian percuma lain ke pangkalan data Whois. Walau bagaimanapun, jika anda sedang berusaha, dan anda sering membuat pertanyaan Whois, anda memerlukan kaedah yang lebih mudah dan berkesan untuk membuat pertanyaan Whois. Di situlah utiliti whois tersedia untuk Windows dan dibangunkan tepat ke dalam sistem macOS dan Linux.

Microsoft menjadikan utiliti Whois tersedia sebagai sebahagian daripada toolkit Windows Sysinternals, sekumpulan alat untuk pentadbir pelayan dan rangkaian, dan sebagai utiliti Whois mandiri percuma yang dijalankan pada Windows Client Vista dan lebih tinggi, Windows Server 2008 dan lebih tinggi, dan seterusnya Pelayan Nano 2016 dan lebih tinggi. Windows Whois mudah dimuat turun dan digunakan:

 1. Utiliti Whois yang dimuat turun
 2. Ekstrak arkib ke dalam folder
 3. Kemudian ekstrak fail yang dapat dieksekusi ke direktori di jalan sistem anda

Jalankan WHOIS dari prompt arahan Windows

Windows Whois adalah mudah dilaksanakan sehingga tidak perlu memasang apa-apa:

 1. Buka Windows arahan prompt
 2. Jenis whois -v example.com
 3. Whois akan mengembalikan output ke terminal

Oleh kerana ini adalah perkhidmatan berasaskan teks, akan ada keluaran "dinding teks" dari program whois anda, tetapi dalam penyenaraian itu, anda akan melihat semua maklumat yang sama seperti yang anda lihat dari carian berasaskan web: siapa memiliki domain, kapan ia didaftarkan dan dengan siapa, kapan perlu diperbaharui, dengan siapa domain tersebut didaftarkan dan segala jenis maklumat lain mengenai domain tersebut.

Untuk menjadikan output Whois lebih mudah dibaca, ubah arah outputnya ke fail teks yang kemudian anda boleh tatal menggunakan editor teks biasa seperti Notepad atau Notepad ++. Inilah cara menulis output Whois ke fail teks.

Dari command prompt, ketik yang berikut (ganti example.com dengan domain yang ingin anda tanyakan):

whois -v example.com> example.txt

Apakah maksud output Whois?

Sebilangan data yang disertakan dalam pertanyaan Whois jelas: Nama, alamat, e-mel kontak, telefon, dan sebagainya. Tetapi bagaimana dengan yang lain?

 • Pendaftar adalah syarikat dengan siapa pemilik domain mendaftarkan domain tersebut
 • Tarikh Penciptaan adalah ketika domain pertama kali didaftarkan
 • Tarikh Luput adalah ketika pendaftaran domain tamat
 • Kenalan Pentadbiran untuk domain selalunya merupakan pentadbir laman web untuk domain tersebut
 • Pelayan Nama menunjukkan syarikat hosting mana yang menghoskan nama domain

Mengapa anda perlu menjalankan Whois?

Langkah pertama dalam mendaftarkan nama domain baru adalah menentukan apakah domain yang anda inginkan ada atau apakah seseorang sudah mendaftarkannya. Sekiranya pertanyaan Whois tidak menemui nama domain, anda boleh mendaftarkannya dengan segera. Sekiranya seseorang sudah memiliki domain, anda harus memilih domain lain atau menghubungi pemiliknya mengenai pembelian domain tersebut.

Anda mungkin ingin mencari ketika domain habis masa berlakunya, pelayan nama apa yang mengendalikan hosting DNS, atau anda mungkin ingin mencari siapa perkhidmatan hosting tersebut sehingga anda dapat membuat aduan. Anda mungkin menyukai nama domain yang cukup untuk menghubungi pemiliknya mengenai pembelian domain tersebut, walaupun pemilik domain sering mengenakan premium.

Sekiranya anda menukar hosting web atau e-mel, anda ingin bertanya kepada Whois untuk mencari pelayan nama yang akan memberitahu anda di mana domain tersebut dihoskan.

Apabila anda memindahkan laman web dan e-mel ke perkhidmatan hosting baru, anda perlu mengemas kini pelayan nama untuk menunjuk ke perkhidmatan hosting baru anda kemudian mengesahkan bahawa perubahan pelayan nama itu berlaku. Ini adalah tugas-tugas di mana anda akan mendapati utiliti Whois merupakan bahagian penting dalam kit alat anda.

Cara WHOIS dari command prompt Windows3

Menjalankan Whois di Mac atau Linux

Sudah tentu, bukan hanya pengguna Windows yang pernah menjalankan Whois. Pengguna Windows hanya perlu menambahkan alat khusus untuk melakukannya; macOS dan Linux mempunyai utiliti Whois yang dibina di dalam sistem dan sedia untuk digunakan. Utiliti seperti Whois dipasang secara lalai.

Menjalankan Whois di macOS

Untuk menjalankan pertanyaan Whois pada Mac, ikuti langkah berikut:

 1. Buka tetingkap Terminal
 2. Jenis whois contoh.com pada arahan arahan
 3. tekan enter

Anda akan melihat hasil yang hampir sama seperti dalam contoh Windows di atas.

Menjalankan Whois di Linux

Menjalankan Whois di Linux hampir sama dengan menjalankannya di terminal macOS:

 1. Buka shell untuk mengakses command prompt
 2. Jenis whois contoh.com
 3. tekan enter

Anda juga akan melihat jenis kemasukan yang sama dengan pengguna Windows dan Mac.

Sekiranya data macOS atau Linux menatal terlalu cepat, anda boleh memasukkan output ke utiliti paging untuk menatal data mengikut kadar anda sendiri:

whois example.com | kurang

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai Whois, lihat Cara Memberitahu Siapa yang Memiliki Domain Menggunakan Whois. Sekiranya anda seorang pengguna macOS, mungkin anda dapati, Cara mengosongkan cache DNS anda di macOS berguna.

Adakah anda mempunyai kegunaan khas untuk Whois atau utiliti DNS lain seperti dig dan Nslookup? Tolong beritahu kami dalam komen!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found