Cara Memperbaiki Pemberitahuan TikTok Tidak Berfungsi

Populariti TikTok yang semakin meningkat menjadikan aplikasi pembuatan video ini salah satu yang paling banyak dimuat turun di Google Play dan App Store. Orang menyukainya kerana senang digunakan, menyeronokkan, dan ini membolehkan anda menyatakan kreativiti anda melalui video pendek dan lucu.

Cara Memperbaiki Pemberitahuan TikTok Tidak Berfungsi

Setiap kali salah satu video anda mendapat suka atau komen baru, aplikasi ini memberi tahu anda. Dan bagaimana jika anda mempunyai TikToker kegemaran yang catatan yang anda tidak mahu ketinggalan? Anda boleh mendapatkan pemberitahuan setiap kali mereka menghantar barang baru. Sekiranya ciri ini tidak berfungsi, kami mempunyai beberapa kemungkinan penyelesaian untuk anda.

Apa Pemberitahuan yang TikTok Tawarkan?

TikTok menawarkan banyak fungsi dan ciri termasuk Pemberitahuan. Tidak seperti laman media sosial yang lain, anda boleh memilih aktiviti yang ingin diberitahu dan membisukan aktiviti yang anda mahu abaikan.

Untuk memulakan, mari kita tinjau pemberitahuan TikTok:

 • Suka
 • Komen
 • Pengikut baru
 • Sebutan
 • Mesej terus
 • Video baru dari video yang anda ikuti
 • Video yang dicadangkan
 • Cadangan Video LANGSUNG

Cara Menghidupkan Pemberitahuan TikTok

Untuk memulakan, pastikan pemberitahuan TikTok anda diaktifkan. Terdapat beberapa tempat untuk diperiksa. Pertama, kami akan menunjukkan kepada anda cara memastikan pemberitahuan diaktifkan di aplikasi TikTok. Kemudian, kami akan menunjukkan kepada anda cara memastikannya diaktifkan pada peranti Android atau iOS anda.

Dengan menggunakan aplikasi TikTok, ikuti langkah berikut:

 1. Ketik ikon ‘Saya’ di sudut kiri bawah. Kemudian, ketik tiga titik menegak di sudut kanan atas.

 2. Ketik ‘Tekan pemberitahuan’.

 3. Aktifkan pemberitahuan.

Sekiranya semua pemberitahuan dihidupkan, anda ingin memeriksa pemberitahuan telefon anda. Pengguna Android boleh meleret ke bawah dari bahagian atas skrin mereka dan mengetuk pilihan 'Aplikasi'. Kemudian, tatal ke bawah ke TikTok dan ketik ‘Pemberitahuan’. Pastikan tertera ‘Dibolehkan’.

Pengguna iOS juga dapat memeriksa pemberitahuan TikTok di aplikasi Tetapan. Ketuk ‘TikTok’ kemudian ketik ‘Pemberitahuan’. Togol suis ‘Benarkan Pemberitahuan’ sehingga ia menjadi hijau.

Bagaimana Sekiranya Pemberitahuan Tidak Berfungsi?

Mulai sekarang, anda akan menerima pemberitahuan apabila pengguna ini menyiarkan video baru. Tetapi bagaimana jika anda telah mengaktifkan ciri ini, tetapi tidak berfungsi?

Berikut adalah beberapa kemungkinan pembaikan.

1. Kemas kini Menunggu

Periksa Google Play Store atau App Store untuk mengetahui kemas kini yang belum selesai. Aplikasi mungkin mula melakukan bug apabila anda terlepas satu atau dua kemas kini.

2. Pemberitahuan TikTok Tidak Dibolehkan

Periksa tetapan pemberitahuan dalam aplikasi untuk memastikan pemberitahuan push anda diaktifkan.

3. Pemberitahuan Telefon Tidak Dibolehkan

Lihat tetapan pemberitahuan telefon anda untuk melihat apakah mereka membenarkan TikTok mengirimi anda pemberitahuan.

4. Matikan Ciri dan Cuba Lagi

Pergi ke profil pengguna yang diingini dan matikan ciri pemberitahuan siaran, kemudian hidupkan lagi. Ia mungkin bug sementara. Cuba gunakan ciri ini dengan beberapa profil lain untuk memastikannya berfungsi.

5. Pasang semula Aplikasi

Memasang semula aplikasi TikTok membantu dalam beberapa kes. Mungkin terdapat bug semasa pemasangan, yang menyebabkan beberapa ciri aplikasi tidak berfungsi dengan betul.

6. TikTok Mungkin Turun

Sekiranya ini berlaku, anda harus bersabar. Setiap aplikasi memerlukan penyelenggaraan berkala, jadi pemberitahuan pos dan ciri lain yang tidak berfungsi mungkin bersifat sementara.

pemberitahuan pos tiktok tidak berfungsi

Memeriksa Tetapan Pemberitahuan di TikTok

Sekiranya anda tidak pasti bagaimana untuk memeriksa apakah pemberitahuan anda aktif, berikut adalah panduan ringkas. Sebelum anda memulakan penyelesaian masalah lebih jauh, mulailah dengan tetapan pemberitahuan dalam aplikasi. Ikuti langkah mudah ini:

 1. Buka aplikasi TikTok pada telefon pintar anda.
 2. Ketuk Saya di sudut kanan bawah skrin Utama.
 3. Setelah membuka profil anda, ketik ikon tiga titik di sudut kanan atas.
 4. Di bahagian Umum, pilih Pemberitahuan tolak.
 5. Tukar togol untuk semua interaksi yang ingin anda terima pemberitahuannya. Apabila dihidupkan, togol menjadi hijau.
pemberitahuan siaran tiktok

Di bahagian ini, anda boleh memilih perkara yang ingin anda maklumkan, seperti Suka, Komen, Pengikut, Sebutan, Mesej Langsung dan banyak lagi.

Sekiranya anda kebetulan berubah fikiran dan ingin mematikan pemberitahuan, ikuti langkah yang sama, tetapi alihkan togol ke sisi lain pada langkah terakhir.

Benarkan Pemberitahuan pada Telefon Pintar Anda

Kadang-kadang, ada masalah dengan telefon anda yang mengganggu pemberitahuan anda, dan bukan aplikasi itu sendiri. Lakukan perkara berikut jika pemberitahuan dibenarkan untuk TikTok:

 1. Dari Skrin utama anda, pilih Tetapan.
 2. Tatal untuk mencari Aplikasi dan ketik untuk membuka.
 3. Bergantung pada telefon yang anda ada, ketik Aplikasi atau Urus Aplikasi.
 4. Tatal untuk mencari TikTok dalam senarai. Atau mula menaip TikTok di bar carian.
 5. Ketik untuk membuka butiran TikTok dan pilih Pemberitahuan.
 6. Pastikan untuk membalik butang togol di sebelah Benarkan pemberitahuan dihidupkan.
pemberitahuan hantaran tiktok

Ikuti perkembangan terkini

Pemberitahuan pos adalah ciri berguna jika anda tidak mahu ketinggalan kandungan dari profil kegemaran anda. Mungkin tidak selesa apabila mereka tidak berfungsi, tetapi pembaikan ini akan membantu anda menyelesaikan masalah tersebut.

Sudahkah anda mengaktifkan pemberitahuan siaran TikTok untuk pembuat video kegemaran anda? Adakah mereka bekerja? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts