Cara Menghidupkan atau Mematikan Kapsyen Tertutup di TV Toshiba

Kapsyen tertutup tidak hanya bagus untuk golongan pendengaran tetapi juga ketika anda harus menonton filem kegemaran anda dalam diam. Hampir semua TV menyokong ini dan telah berada dalam jangka masa yang baik.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Kapsyen Tertutup di TV Toshiba

Ketahui cara menghidupkan atau mematikan kapsyen tertutup di TV Toshiba anda.

Kaedah Pertama: Gunakan Panel TV Anda

Sekiranya panel TV Toshiba anda mempunyai C.CAPT. butang, anda bernasib baik! Butang harus terletak di bahagian depan TV anda dan di bawah skrin. Inilah cara menggunakannya untuk mengaktifkan kapsyen tertutup:

 1. Hidupkan TV anda.
 2. Pergi ke saluran yang popular.
 3. Tekan C.CAPT. butang di TV anda.
 4. Apabila anda melihat tanda "CAPT 1" di skrin anda, yang bermaksud bahawa kapsyen tertutup aktif.

Sekarang, jika anda ingin mematikan kapsyen, inilah yang harus anda lakukan:

 1. Tekan C.CAPT. butang di TV anda.
 2. Sekiranya kapsyen tertutup dihidupkan, Anda sekarang akan melihat pilihan untuk mematikannya.
 3. Tekan butang yang sama untuk mengesahkan.
 4. Sekiranya tidak ada yang berlaku, ulangi langkah di atas.

TV Toshiba

Kaedah Kedua: Gunakan Alat Kawalan Jauh Anda

Sekiranya TV Toshiba anda tidak mempunyai butang itu, jangan panik. Anda juga boleh melakukan ini menggunakan alat kawalan jauh anda. Inilah cara menghidupkan kapsyen tertutup:

 1. Hidupkan TV anda dan pasangkannya di saluran yang lebih popular.
 2. Tekan butang CAP / TEXT pada alat kawalan jauh anda.
 3. Tahan butang sehingga anda melihat "CAPTION CH1" di skrin.
 4. Tekan butang 1/2 pada alat kawalan jauh anda untuk menghidupkannya.

Di sana anda memilikinya! Mematikan kapsyen tertutup mungkin lebih mudah. Sekiranya kapsyen tidak hilang, cuba tekan butang berkali-kali.

Apakah Perbezaan Antara CAPT 1 dan CAPT 2?

Apabila anda menekan butang kapsyen di TV Toshiba, anda akan melihat pelbagai pilihan, yang mungkin bergantung pada model TV. Namun, selalunya anda akan melihat sekurang-kurangnya dua pilihan: CAPT 1 dan CAPT 2. Apakah perbezaan antara mereka dan mana yang lebih baik?

Ia mudah. CAPT 1 adalah kapsyen tertutup dalam bahasa program. Sepertinya anda mendapat transkripsi dari apa yang mereka katakan. Sebaliknya, pilih CAPT 2 untuk melihat sama ada kapsyen tertutup tersedia dalam bahasa lain.

Malangnya, tidak semua program mempunyai pilihan ini, tetapi jika ada, kemungkinan besar ia adalah bahasa Sepanyol, sekurang-kurangnya di Amerika Syarikat. Kadang kala terdapat versi kapsyen tertutup dalam bahasa yang sama. Contohnya, kapsyen dengan ejaan Amerika atau Inggeris.

TV Toshiba Hidupkan atau matikan Kapsyen Tertutup

Adakah Kapsyen Tertutup Tepat?

Sebilangan besar program cuba memberikan kapsyen tertutup mengikut piawaian AS. Namun, itu tidak bermaksud bahawa kapsyen akan selalu 100% tepat. Sekiranya tidak ada cukup ruang untuk beberapa kalimat yang panjang, kata tersebut mungkin mengandungi singkatan atau sinonim. Walau apa pun yang berlaku, anda harus dapat memahami segala-galanya, kerana pemahaman adalah intinya, tidak semestinya memotret untuk ketepatan 100%.

Apakah Perbezaan Antara CC dan Sarikata?

Walaupun kelihatan serupa, ada perbezaan antara keduanya. Kapsyen tertutup pertama kali dikembangkan sebagai kaedah untuk membantu golongan pendengaran memahami isi tanpa suara. Sudah tentu, penggunaannya telah diperluas, seperti ketika kita tidak mahu menonton dengan suara di atas alasan apa pun.

Sebaliknya, sari kata tidak bermaksud anda harus mematikan suaranya. Sari kata pada asalnya direka untuk penutur bukan asli bahasa asal filem. Mereka sering menyalakan suara sehingga mereka dapat mendengar suara latar dan kesan khas.

Oleh itu, sementara kapsyen tertutup adalah transkripsi dalam bahasa asal, sari kata memerlukan terjemahan satu bahasa ke bahasa lain. Pada masa kini, kedua-duanya sering dilakukan oleh perisian dan bukannya orang, jadi tidak jarang mencari kesalahan.

Anda Dapat Memilih

Sebilangan orang lebih suka kapsyen tertutup sementara yang lain menganggapnya menjengkelkan. Tidak kira kumpulan mana yang anda sertai kerana sekarang anda mengetahui dua cara pantas untuk menghidupkan atau mematikannya. Satu-satunya masalah adalah jika anda menonton TV dengan orang lain dan hanya seorang yang mahu CC dihidupkan.

Adakah anda salah seorang yang menghidupkan CC dan kapan anda biasanya menggunakannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found