Cara Menyekat atau Menyahsekat Seseorang yang Tidak Benar

Sekiranya anda ingin mengurus pelayan Discord dengan berkesan, anda perlu mengetahui cara mengawal perbualan dan menangani ketoksikan dalam talian. Walaupun sebilangan besar orang hanya ingin masuk dan bersenang-senang, selalu ada segelintir yang kelihatan senang merosakkan perkara untuk orang lain. Itulah sebabnya anda perlu mengetahui cara menyekat dan menyahsekat seseorang di Discord.

Cara Menyekat atau Menyahsekat Seseorang yang Tidak Benar

Discord bermula sebagai pelayan sembang permainan untuk mengambil TeamSpeak. Ia berjaya dan berjaya. Perselisihan kemudian berkembang menjadi sesuatu yang lebih daripada sekadar permainan. Kini digunakan oleh orang-orang di seluruh dunia untuk semua jenis alasan, dari perniagaan hingga hobi dan semua yang ada di antara mereka.

Kadang-kadang ia adalah perkara budaya, kadang-kadang hanya menjadi perkara yang tidak senonoh. Hampir tidak ada hari dalam talian di mana seseorang tidak membuat mereka terganggu dalam satu bentuk atau yang lain. Sama ada dengan menghina, menyindir, bersikap kasar, spam, bercakap sampah, menyinggung perasaan, atau lebih buruk lagi. Apa sahaja yang berlaku, mengetahui cara menanganinya adalah kunci.

Discord menyediakan beberapa alat untuk mengawal pelayan sembang anda. Yang paling banyak digunakan adalah menyekat dan membuka sekatan. Anda juga boleh membisukan atau menendang atau melarang seseorang dari saluran anda. Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana.

Menyekat seseorang di Discord

Menyekat seharusnya bukan perkara pertama yang anda lakukan tetapi seperti dalam tajuk tutorial ini, kita harus mengatasinya terlebih dahulu. Terdapat dua cara untuk menyekat seseorang di Discord.

Sekat mereka dari sembang:

Yang perlu anda lakukan untuk menyekat seseorang dari dalam saluran adalah dengan klik kanan pada nama pengguna mereka dan pilih 'Sekat'.

Untuk menyekat seseorang dari profilnya:

 1. Klik pada nama pengguna di bahagian Direct Direct Discord.
 2. Klik pada gambar profil mereka.

 3. Pilih ikon menu tiga titik di kanan atas.

 4. Pilih Sekat.

Sekatan terhad untuk berbual. Orang yang anda sekat tetap dapat melihat apa yang anda tulis dan melihat status anda tetapi tidak dapat menghubungi anda melalui DM.

Mungkin lebih berkesan hanya dengan membisukan orang itu. Ini mematikan suara mereka tanpa menghalangi mereka untuk menghubungi anda sama sekali.

Nyahsekat seseorang pada Discord

Sekiranya anda telah menyekat seseorang dan mereka berjanji akan menjadi baik, anda mungkin mahu menyahsekatnya untuk melihat apakah mereka benar dengan kata mereka. Semudah menyekat selagi anda dapat mencari nama pengguna mereka dari sejarah sembang atau senarai rakan anda.

 1. Pilih tab Rakan dari senarai DM.
 2. Cari orang yang anda sekat dari senarai Sekat.

 3. Klik pada gambar profil mereka.

 4. Klik pada ikon menu tiga titik di sudut kanan atas dan pilih Nyahsekat.

Orang itu kini dapat berinteraksi dengan anda di pelayan sembang anda. Ingatlah bahawa anda perlu menghantar permintaan rakan mereka yang lain dan minta mereka menerimanya setelah anda menyahsekatnya.

Bungkam Seseorang pada Pertikaian

Membisukan tidak kekal daripada menyekat dan akan membersihkan gelombang udara dari kebisingan mereka, untuk anda pula. Anda tidak akan lagi mendengar apa yang mereka katakan di pelayan untuk sesi tersebut.

 1. Klik kanan nama orang dalam senarai pengguna di sebelah kiri.
 2. Pilih Bisukan.

Mulai sekarang semasa sesi itu, mereka akan dapat bercakap seberapa banyak yang mereka suka tetapi anda tidak akan mendengar apa-apa! Lebih-lebih lagi, mereka tidak tahu anda juga membisukannya. Walaupun dengan cepat akan menjadi jelas apabila anda tidak bertindak balas atau membalas…

Sejauh ini kami telah menangani seseorang yang membuat anda tidak dapat menyusahkan anda secara individu. Tetapi bagaimana jika mereka secara amnya mengganggu seluruh pelayan? Kemudian anda mempunyai dua pilihan kawalan orang ramai, menendang dan melarang. Kedua-duanya berguna sendiri tetapi hanya boleh digunakan dalam keadaan terburuk.

Menendang seseorang dari sembang dalam Discord

Menendang seseorang dalam Discord adalah sama seperti sembang lain. Mereka di-boot dari pelayan dan perlu bergabung semula jika boleh. Sekiranya orang itu menjadi kegusaran kepada semua orang, ini adalah cara mengatasinya.

 1. Klik kanan nama orang dalam senarai pengguna di sebelah kiri.
 2. Pilih Tendang dan masukkan alasan jika anda mahu.

Menambah alasan adalah pilihan semata-mata tetapi akan memberitahu orang yang anda menendang mengapa ia berlaku. Kecuali mereka benar-benar bisu, mereka harus tahu pula, tetapi selalunya bagus untuk meletakkannya dengan tidak pasti.

Melarang seseorang dalam Discord

Melarang seseorang dalam Discord sebenarnya adalah langkah terakhir. Sekiranya anda membisukan, menyekat, atau menendang seseorang dan mereka terus kembali untuk mendapatkan lebih banyak lagi, sudah tiba masanya untuk mengeluarkan tukul larangan. Sama seperti menendang, hanya kekal.

 1. Klik kanan nama orang dalam senarai pengguna di sebelah kiri papan pemuka sembang.
 2. Pilih Larangan dan masukkan alasan jika anda mahu.

Sekali lagi, menambahkan alasan adalah pilihan kerana hanya orang yang anda melarang yang melihatnya.

Soalan Lazim

Apa yang berlaku apabila anda menyekat seseorang di Discord?

Tidak seperti tingkah laku menyekat banyak laman media sosial, Discord berfungsi sedikit berbeza. Sebahagian besarnya, kerana ini adalah aplikasi pesanan berkumpulan, tidak masuk akal untuk menyembunyikan mesej anda dalam saluran bersama. Oleh itu, sementara Discord akan menyembunyikan mesej dalam sembang, anda boleh mengkliknya untuk membacanya.

Apabila anda menyekat seseorang di Discord, mereka tidak akan dapat menghantar mesej langsung kepada anda, menyebut anda secara langsung, dan anda tidak akan muncul lagi dalam senarai rakan mereka.

Discord menyediakan semua alat yang anda perlukan untuk mengekalkan pelayan sembang yang senang dan produktif.

Recent Posts