Cara Mengubah Nisbah Aspek di TV Vizio Anda

Terdapat beberapa sebab mengapa anda mungkin mahu mengubah nisbah aspek TV anda, namun bagaimana ia dilakukan dengan jelas. Perkara itu berlaku terutamanya pada TV moden di mana TV nampaknya menentukan nisbah aspek untuk dirinya sendiri. Sekiranya TV anda tidak membetulkan secara automatik kepada nisbah aspek yang paling diingini, artikel ini akan menerangkan cara melakukannya secara manual.

Cara Mengubah Nisbah Aspek di TV Vizio Anda

Apakah Nisbah Aspek dan Cara Mengatasinya

Nisbah aspek di TV anda adalah mengenai tinggi dan lebar gambar. Ia terdiri daripada dua nombor yang dipisahkan oleh titik dua. Mengusahakannya adalah mudah. Sebagai contoh, jika nisbah aspek adalah 4: 3, maka anda akan membahagikan panjang mendatar gambar dengan empat, dan kemudian kalikan nombor itu dengan tiga untuk menghasilkan ketinggian gambar.

Sekiranya gambar itu selebar dua puluh inci, maka anda membaginya dengan empat, iaitu lima. Kemudian ia dikalikan lima dengan tiga untuk mendapatkan ketinggian. Dalam kes ini, ukurannya lima belas inci.

Nisbah aspek tidak memberitahu anda saiz gambar; ia hanya memberi anda hubungan antara panjang mendatar dan menegak. Sebagai contoh, nisbah aspek 4: 3 anda mungkin dalam cm, inci, atau bahkan dalam meter jika perlu.

Mengapa Anda Ingin Mengubah Nisbah Aspek di TV Moden?

Terdapat lebih banyak alasan daripada yang jelas. Sebagai contoh, jika anda telah memuat turun versi digital The Simpsons, beberapa musim kelihatan lebih baik dalam nisbah aspek 4: 3 dan bukannya skrin lebar 16: 9. Saluran Disney + telah mula bersiaran dalam 4: 3 untuk Simpsons daripada biasa 16: 9 kerana orang mengadu bahawa nisbah 16: 9 melanggar lelucon The Simpsons.

Lelucon Simpsons

Terdapat juga filem dan rancangan TV lain yang menggunakan gambar yang lebih tinggi. Sebagai contoh, filem Jurassic Park pertama menggunakan 4: 3 untuk membuat gambar di mana dinosaur disorot dari kaki ke muka. Setiap piksel layar 4: 3 digunakan secara menegak, dan mereka melakukan tugas yang hebat dalam membuat skala. Semasa menonton filem ini dalam 16: 9, ia kelihatan kurang hebat.

Cara Mengubah Nisbah Aspek Anda

Sekiranya gambar tidak kelihatan tepat, jika beberapa bahagian gambar kelihatan dipangkas, atau jika beberapa bahagian kelihatan tegang, anda boleh mencuba mengubah nisbah aspek menggunakan kaedah ini.

  1. Tekan butang "Menu" yang biasanya berada di bahagian atas alat kawalan jauh VIZIO anda.
  2. Arahkan ke pengaturan yang disebut "Sistem" dan tekan "OK."
  3. Cari tetapan yang disebut "Aspect Ratio" dan tekan "OK" di atasnya.
  4. Buat pilihan untuk mencubanya.

Pilihan yang anda pilih akan berbeza bergantung pada jenis TV yang anda miliki. Sebilangan TV VIZIO mempunyai fungsi zoom. Ia berpusing melalui nisbah aspek berulang-ulang sehingga anda dapat menyelesaikannya.

Beberapa TV VIZIO mempunyai pengaturan yang bertuliskan "Normal." Ini bermaksud TV memainkan video dalam format asalnya. Mungkin ada juga pilihan "Lebar", di mana TV mengubah gambar anda menjadi nisbah aspek 16: 9.

Peranti Sumber Mungkin Mempengaruhi

Mari kita anggap bahawa gambar yang anda dapatkan di TV anda berada pada nisbah aspek yang betul. Dengan kata lain, katakan sumber mentahnya tepat, tetapi gambarnya kelihatan funky. Jadi, anda masuk ke tetapan VIZIO anda dan melihat bahawa TV memainkan filem atau rancangan TV sebagai "Normal", yang bermaksud bahawa ia tidak menggunakan tetapan nisbah aspek tambahan. Apa yang boleh menjadi penyebabnya?

Terdapat dua kemungkinan lain, dan yang pertama ialah sumber mentah itu salah. Contohnya, jika anda mempunyai video yang anda ubah dan meletakkannya di cakera keras untuk ditonton di TV, anda mungkin secara tidak sengaja menetapkan nisbah aspeknya menjadi 1.85: 1, dan sekarang ia kelihatan agak pelik. Atau, mungkin perkhidmatan streaming menghantar bahan sumber dengan nisbah aspek yang salah.

Peranti atau aplikasi yang menghantar bahan sumber mungkin salah. TV mungkin OK, dan bahan sumbernya berada pada nisbah aspek yang betul, tetapi perkara yang menghantar bahan sumber ke TV anda mungkin salah. Dalam beberapa kes, mungkin aplikasi yang anda gunakan memerlukan penyesuaian nisbah aspek. Atau, mungkin pemain Blu Ray anda memerlukannya.

Ringkasnya, ada kalanya bukan salah TV anda; ia boleh menjadi kesalahan bahan sumber. Kadang-kadang, ini mungkin menjadi kesalahan apa pun peranti / perisian / aliran yang menghantar gambar.

Bar, Pemotongan atau Peregangan

TV anda akan meregangkan gambar, menambah bar, atau memotong bahagiannya. Dengan contoh Disney + Simpsons dari sebelumnya, gambar itu dipotong di bahagian atas. Ini bermaksud bahawa TV menyesuaikan gambar agar sesuai dengan lebar skrin.

TV mungkin mempunyai bar tambahan. Kadang-kadang ia berlaku apabila anda menukar nisbah aspek. Kadang-kadang, bukannya memotong, ia menambah bar untuk mengambil ruang tambahan di sisi.

Batang Hitam Simpsons

Regangan itu sederhana. Anda mengambil sudut gambar dan meletakkannya di sudut skrin.

Regangan

Sekiranya anda memainkan bahan sumber 4: 3 pada TV skrin lebar 16: 9, gambar akan kelihatan melengkung.

Pemikiran Akhir - Kadang-kadang Mengubah Nisbah Aspek Tidak Mungkin

Masalah Disney + adalah contoh sempurna bagaimana ada kalanya anda tidak dapat mengubah nisbah aspek kerana TV anda tidak boleh disalahkan. Orang yang menonton Simpsons di Disney + pada masa lalu mengubah nisbah aspek mereka di TV mereka dan masih melihat gambar yang dipotong.

Ingatlah bahawa jika anda mengubah nisbah aspek TV dan masalahnya berlanjutan, lihatlah sumber sumber atau peranti / aplikasi yang menghantar bahan tersebut.

Bolehkah anda mengubah nisbah aspek anda? Adakah anda tahu rancangan lain yang dirosakkan oleh nisbah aspek yang salah? Beritahu kami dalam komen.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found