Windows 10 Pro VS Enterprise -Apa Yang Anda Perlu?

Sejak debutnya pada bulan Julai 2015, Windows 10 dengan cepat menjadi salah satu sistem operasi yang paling popular dan paling banyak digunakan di dunia, terutama dalam persekitaran profesional.

Windows 10 Pro VS Enterprise -Apa Yang Anda Perlu?

Microsoft menawarkan dua platform berorientasikan perniagaan berdasarkan Windows 10 OS - Windows 10 Pro dan Windows 10 Enterprise. Sekiranya anda ingin menukar syarikat anda ke Windows 10, ada banyak perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum membuat keputusan akhir.

Teruskan membaca untuk mengetahui bagaimana perbandingan Windows 10 Pro dan Enterprise di beberapa bidang yang paling penting.

Windows 10 Pro

Seperti namanya, Windows 10 Pro adalah pilihan standard Microsoft untuk penggunaan profesional. Ini terutama berorientasikan perniagaan kecil dan pertengahan yang mencari penyelesaian serba boleh dan OS yang kukuh. Windows 10 Pro menawarkan banyak ciri dan fungsi canggih yang tidak terdapat di Laman Utama dan edisi lain yang berorientasikan pengguna kasual.

Windows 10 Pro mendapat markah tinggi di bahagian keselamatan, menawarkan peningkatan yang ketara berbanding sistem operasi Windows generasi sebelumnya. Mudah dikemas kini dan dikekalkan, hampir sama dengan varian Enterprise dalam hal ini. Walau bagaimanapun, ia tidak mempunyai beberapa pilihan mobiliti di bahagian pengurusan.

Windows 10 Enterprise

Enterprise adalah platform Windows teratas Microsoft yang direka untuk kegunaan perniagaan. Ini terutama berorientasikan syarikat menengah dan besar dan hanya boleh didapati melalui Pelan Pelesenan Volume. Walaupun secara visual hampir tidak jelas dari versi Pro, Enterprise mempunyai banyak aksesori, terutama di bidang keselamatan dan pengurusan.

Skor Windows 10 Enterprise sangat tinggi di semua kategori utama, dengan bahagian keselamatan menjadi rangkaian terkuatnya. Ia juga mengatasi edisi Pro di bahagian Pengurusan. Enterprise tersedia dalam dua peringkat - E3 dan E5 - dengan E5 menjadi puncak mutlak program Windows for Business Microsoft.

Keselamatan

Dari segi keselamatan, Windows 10 Pro mengungguli platform Windows yang berorientasikan perniagaan sebelumnya dengan margin yang luas. Ia dilengkapi dengan Virtualization-based Security (VBS) yang dapat mengasingkan bahagian sistem operasi dan menghalangnya daripada rosak dan diubah oleh malware dan virus. Bitlocker masih ada, membenarkan penyulitan cakera keras dan penyimpanan yang boleh ditanggalkan. Hello for Business (digunakan untuk membaca data biometrik) juga dipaparkan di platform Pro.

Windows 10 Enterprise mengandungi semua ciri yang disebutkan di atas, dan juga beberapa ciri tambahan. Ciri-ciri bonus termasuk Windows Defender Credential Guard, Windows Defender Advanced Threat Protection, dan Windows Defender Application Control. ATP hanya tersedia dengan versi E5 sistem Enterprise dan ia menggunakan pembelajaran mesin, analitik, dan sensor tingkah laku titik akhir untuk mengenal pasti prosedur, teknik, dan alat penyerang.

Peningkatan, Migrasi, dan Penerapan

Di kawasan ini, Windows 10 Pro menampilkan Microsoft Deployment Kit (MDT) dan Assessment and Deployment Kit (ADK) yang canggih, yang membolehkan migrasi, pengemaskinian, dan penyebaran lancar. Mereka boleh digunakan dalam dua cara - mereka dapat membuat gambar rujukan, dan juga berfungsi sebagai platform penyebaran penuh (melalui pelayan dan pengawal domain).

Windows 10 Enterprise tidak jauh berbeza dengan versi Pro dalam kategori ini, menawarkan tahap pengalaman yang hampir sama. Ini mungkin satu-satunya segmen perbandingan Windows 10 Pro dan Enterprise di mana kedua-dua platform itu terikat.

Pengurusan dan Produktiviti

Skor Windows 10 Pro cukup tinggi dalam kategori ini. Ia mempunyai aplikasi Windows Universal yang hebat yang membolehkan pengguna dari pelbagai platform mengakses aplikasi yang sama secara serentak, menggunakan akaun yang sama. Aplikasi yang boleh diakses dengan cara ini termasuk OneNote, PowerPoint, Excel, Word, dan Outlook. Pengguna pro juga dapat menggunakan Azure Active Directory, Business Store, dan pengurusan Dasar Kumpulan dengan satu akaun.

Selain aplikasi dan ciri yang disebutkan di atas, pengguna edisi Enterprise juga memiliki akses ke AppLocker dan DirectAccess. Dengan AppLocker, pentadbir boleh melarang aplikasi tertentu diakses dari peranti mudah alih. DirectAccess, sebaliknya, membolehkan pengguna dari rangkaian jauh mengakses rangkaian dalaman.

Harga

Sehingga penulisan ini, Windows 10 Pro akan memberi anda pulangan sekitar $ 200 per tahun, setiap satu salinan. Anda boleh membelinya melalui Program Pelesenan Volume jika anda berhasrat untuk membeli lima atau lebih salinan. Walau bagaimanapun, pastikan untuk memeriksa harga dengan Microsoft sebelum membeli.

Salinan Windows 10 Enterprise tidak dapat dibeli secara individu, kerana hanya boleh didapati melalui Program Pelesenan Volume. Harganya bergantung pada ukuran kelantangan, yang menjadikannya sukar untuk membuat perbandingan yang jelas antara kedua platform. Juga, kemampuan untuk membeli lesen jangka panjang menyukarkan pengiraan.

Mana Yang Lebih Baik Untuk Anda?

Windows 10 Pro mungkin merupakan penyelesaian yang lebih baik jika anda menjalankan perniagaan kecil dan memerlukan OS yang stabil dan boleh dipercayai untuk menjalankan sesuatu. Juga, Pro mungkin merupakan cara yang baik untuk syarikat perantaraan untuk menguji perairan sebelum masuk ke semua dan beralih ke Perusahaan.

Windows 10 Enterprise mungkin merupakan penyelesaian yang lebih baik untuk syarikat besar dengan sejumlah besar pekerja, kerana mereka dapat memanfaatkan Program Volume License. Juga, Perusahaan disarankan kepada syarikat yang memerlukan keselamatan sistem terkemuka.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found