Cara Menyiapkan TP-Link Extender

Apabila anda memesan perkhidmatan Internet untuk kediaman atau pejabat anda, anda akan selalu menubuhkan rangkaian rumah yang lengkap. Ini membenarkan semua peranti anda - komputer, tablet, telefon pintar, pencetak dan pengimbas, TV pintar, dan peranti yang disambungkan seperti saluran dan perkakas pintar - untuk menggunakan sambungan rangkaian. Ini hampir selalu dilakukan melalui penghala, kotak yang menghubungkan ke modem kabel atau modem satelit anda dan menyebarkan perkhidmatan Internet di seluruh kawasan, baik secara wayarles dan menggunakan kabel Ethernet. (Banyak penyedia perkhidmatan menggabungkan router dan modem menjadi satu unit, tetapi itu tidak akan memberi perbezaan nyata kepada pengguna.)

Cara Menyiapkan TP-Link Extender

Julat Tanpa Wayar - Teori dan Amalan

Satu masalah umum yang sering dialami oleh pemasangan rangkaian wayarles adalah hakikat bahawa gelombang radio, yang digunakan oleh rangkaian WiFi untuk berkomunikasi, membawa dengan baik melalui udara terbuka, tetapi jauh lebih berkesan apabila diminta menyebarkan melalui objek padat, seperti dinding atau pintu . Gelombang radio boleh menembusi halangan tersebut, tetapi ia menggunakan sebahagian besar kekuatan mereka untuk melakukannya. Anda mungkin perhatikan bahawa sekeping perkakasan tanpa wayar mempunyai jarak nominal 600 kaki, misalnya. Dan jika anda memasang peralatan itu di luar, dalam cuaca yang baik, di medan terbuka raksasa, tanpa ada di antara dua komponen rangkaian, anda pasti akan dapat memastikan bahawa mereka akan berfungsi dengan baik walaupun jaraknya sejauh 600 kaki.

Sekarang lakukan perkara yang sama di dalam rumah yang penuh dengan dinding dan peti sejuk, pintu masuk dan tangga. Rangkaian anda mungkin menghadapi masalah sejauh 60 kaki, hanya 10% dari jarak nominal. WiFi yang lemah boleh menyebabkan kekecewaan dan mempunyai pelbagai sebab. Anda mungkin mempunyai penghala yang tidak menyiarkan dengan cukup daya untuk menjangkau semua sudut dan celah rumah anda, atau mungkin ada halangan dalam perjalanan isyarat. Halangan pada umumnya adalah seperti dinding atau lantai yang tebal, tetapi barang-barang rumah lain boleh dan menyebabkan masalah. Saya pernah menghabiskan kira-kira empat jam untuk mencari tahu mengapa penghala tanpa wayar tidak dapat menjangkau bilik-bilik yang berdekatan di rumah saya sebelum menyedari bahawa saya meminta isyarat untuk terus melalui persediaan gim di rumah - kira-kira 500 paun besi tuang secara langsung di jalan isyarat.

Sekiranya anda mempunyai rumah atau pejabat yang besar atau sedang berusaha untuk meluaskan sambungan Internet anda ke bangunan luar seperti gudang, garaj, atau kawasan teres, maka pemanjang rangkaian tanpa wayar mungkin merupakan produk yang anda perlukan. TP-Link adalah sebuah syarikat rangkaian yang membuat berbagai macam produk rangkaian, dari router tanpa wayar seluruh rumah hingga berbagai pemanjangan hingga modem dan suis. Untuk artikel ini, kami akan menumpukan perhatian pada garis pemanjangan julat mereka. Pengukur jarak biasanya murah dan berfungsi dengan baik, tetapi rangkaian rumah boleh menjadi kemahiran yang diperoleh. Dalam artikel ini, anda akan belajar bagaimana pemanjangan julat berfungsi, mengapa anda memerlukannya (atau lebih), dan cara menyiapkan model pemanjang TP-Link anda.

Bagaimana Pelbagai Julat Berfungsi

Pemanjangan rangkaian tanpa wayar berfungsi dengan menerima dan menyiarkan semula isyarat WiFi dari penghala wayarles anda untuk meningkatkan isyarat di kawasan yang mungkin disekat secara fizikal sebelum tangan. Terdapat dua jenis pemanjangan asas: pemanjang berasaskan antena, yang pada asasnya hanya menambah nod penyiaran lain ke rangkaian anda, dan pemanjang berasaskan talian kuasa, yang menggunakan sistem elektrik rumah anda sebagai rangkaian berwayar untuk menghantar isyarat tanpa wayar melintasi (atau melalui) halangan .

Sebagai contoh. lihatlah rancangan rumah khas ini. Penghala terletak di ruang tamu. Kawasan yang mempunyai isyarat yang kuat, isyarat yang baik, isyarat yang lemah, dan tidak ada isyarat yang ditunjukkan pada rencana (perhatikan bahawa ini adalah contoh yang dipermudahkan; dalam kehidupan nyata, sebuah rumah dengan ukuran ini akan dilayan dengan secukupnya oleh satu penghala, tetapi saya tidak mahu mengisi skrin anda dengan pelan lantai rumah gergasi.)

Dalam contoh ini, terdapat isyarat yang baik di kebanyakan rumah, tetapi di bilik tidur di sebelah kiri pelan, hanya ada isyarat yang lemah atau tidak ada isyarat sama sekali. Masalah ini dapat diselesaikan dengan memindahkan penghala ke lokasi yang lebih pusat, tetapi itu mungkin tidak mudah atau mungkin. Namun, anda boleh meletakkan alat pemanjang tanpa wayar di lorong yang menuju dari ruang tamu ke bilik tidur. Itu akan mengubah peta isyarat agar kelihatan seperti ini:

Memaksimumkan Julat Rangkaian

Ada perkara yang boleh anda lakukan untuk memaksimumkan jangkauan anda yang mungkin dapat menjimatkan anda daripada perlu memasang pemanjang. Ramai orang hanya memasang penghala rangkaian mereka di mana sahaja yang sesuai dan berharap yang terbaik - dan di sebuah pangsapuri atau rumah kecil, yang biasanya mencukupi. Rumah dan perniagaan dengan susun atur yang lebih besar atau lebih kompleks, bagaimanapun, perlu merancang untuk mendapatkan jangkauan dan prestasi terbaik dari rangkaian mereka. Penting untuk diingat bahawa untuk rangkaian tanpa wayar, throughput / kelajuan dan kekuatan jarak / isyarat berkaitan; komputer yang sama akan mendapat isyarat rangkaian yang jauh lebih pantas pada jarak sepuluh kaki dari penghala melalui udara terbuka daripada pada jarak enam puluh kaki dari penghala melalui tiga dinding dan tangga.

Terdapat tiga faktor utama yang perlu dipertimbangkan: ketebalan penghalang dan jenis bahan, sumber gangguan, dan persekitaran fizikal antena dalam keadaan operasi.

Ketebalan Penghalang

Setiap halangan fizikal akan mempengaruhi kekuatan sambungan tanpa wayar. Satu dinding biasa boleh mengurangkan isyarat sebanyak 25 atau bahkan 50 peratus. Terdapat dua faktor yang perlu dipertimbangkan: ketebalan penghalang dan komposisi bahannya. Papan lapis, dinding kering, kayu biasa, dan kaca biasa semuanya berpori dengan gelombang radio, dan tidak akan merosakkan isyarat anda terlalu teruk. Dinding yang lebih berat yang terbuat dari bata, simen, logam, plaster, batu, atau kaca berlapis dua jauh lebih tahan, seperti panel lantai dan siling. Secara amnya, bahan tidak berpori jauh lebih tahan terhadap gelombang radio daripada bahan berliang. Lif dan tangga, yang keduanya sering mengandungi sejumlah besar keluli, merupakan medan yang mencabar untuk gelombang radio.

Gangguan Elektromagnetik

Punca utama kelambatan dan ketidakpercayaan rangkaian adalah adanya frekuensi elektromagnetik. Sebilangan besar peranti yang kita andalkan dalam kehidupan moden semuanya menggunakan penggunaan spektrum elektromagnetik yang agak sempit. Masalahnya semakin rumit oleh fakta bahawa teknologi WiFi rumah dan pejabat semasa menggunakan dua jalur frekuensi yang berbeza untuk disambungkan, dan satu set peralatan elektronik yang berbeza juga menggunakan setiap jalur tersebut. Frekuensi 2,4 GHz yang lebih tua sedikit lebih baik dalam menembusi halangan daripada jalur 5 GHz yang lebih baru; jalur 5 GHz mempunyai kelajuan tertinggi yang sedikit lebih tinggi. Namun, dalam kebanyakan situasi, frekuensi rangkaian tidak memberikan perbezaan besar.

Ketuhar gelombang mikro juga menggunakan jalur 2,4 GHz, seperti telefon bimbit tanpa wayar 2,4 GHz, beberapa mentol pendarfluor, kamera video, motor lif, peranti cauterizing, pemotong plasma, peranti BlueTooth, 802.11, 802.11b, dan rangkaian tanpa wayar 802.11g gaya lama. Jalur 5 GHz digunakan oleh telefon tanpa wayar 5 GHz, radar, jenis sensor tertentu, isyarat satelit digital, rangkaian tanpa wayar 802.11a atau 802.11n yang berdekatan, dan jambatan 5 GHz luar luar yang lain.

Persekitaran fizikal

Penyelarasan fizikal antena WiFi sangat penting untuk prestasi. Sebagai contoh, isyarat yang dijangka bergerak di lorong sempit yang panjang harus mempunyai antena separa arah yang menunjukkan isyarat ke arah yang betul, dan bukannya antena pelbagai arah yang memancarkan sama pada semua arah. Untuk situasi luar (seperti memasang kamera pengawasan tanpa wayar), perlu diketahui bahawa hujan (hujan, salji, bahkan kabut) boleh mengganggu jarak dan kelajuan. Kedua-dua pokok dan sebilangan besar orang dapat mengurangkan isyarat. Akhirnya, letakkan titik akses, penghala, antena penerima, dan lain-lain, setinggi yang wajar. Kekuatan isyarat hampir selalu tertinggi di ketinggian bilik.

Apa Jenis Pemanjangan Yang Ada?

Terdapat sebilangan besar jenis perkakasan yang dapat memperluas rangkaian WiFi anda, dan apa yang harus anda perolehi sebahagian besarnya bergantung pada keperluan rangkaian anda. Di sini saya akan membahas dua kategori asas teknologi peningkatan WiFi dan bagaimana ia berfungsi.

Pengulang WiFi

Pengulang WiFi adalah jenis teknologi pertama yang dapat memperluas rangkaian WiFi. Pengulang berfungsi dengan mudah - pengulang mengandungi antena tanpa wayar, dan peranti menyambung ke rangkaian WiFi anda yang sedia ada seperti komputer atau telefon pintar lain yang akan disambungkan. Ia kemudian menyiarkan semula isyarat di kawasan setempat, dan juga mengambil isyarat dari peranti lain di kawasan itu. Contohnya, jika anda mempunyai komputer riba yang lebih dekat dengan pengulang WiFi daripada penghala, ia akan menyambung ke pengulang dan bukan terus ke penghala.

Pengulang WiFi mempunyai beberapa kelemahan yang ketara. Kelemahan utama adalah kerana sambungan mereka ke penghala menggunakan gelombang radio yang sama seperti teknologi lain di rumah anda, pautan pengulang terdedah kepada gangguan dari peranti lain. Telefon, ketuhar gelombang mikro, dan pelbagai jenis peranti boleh menyebabkan gangguan, yang akhirnya menyebabkan sambungan ke penghala menjadi perlahan atau bahkan putus sama sekali. Kelemahan utama lain ialah pengulang WiFi menggunakan frekuensi yang sama untuk menghubungkan kedua-dua peranti tempatan dan penghala. Ini bermaksud bahawa lebar jalur separuh pengulang tersedia untuk peranti yang disambungkan secara tempatan; Sambungan WiFi untuk peranti tersebut akan menjadi perlahan.

Kerana pengulang WiFi menggunakan isyarat tanpa wayar, mereka mesti mempunyai jalur isyarat yang jelas kembali ke penghala. Dinding, pintu, lantai, dan siling semuanya menghalang sebahagian besar isyarat radio daripada dihantar. Juga, jarak pengulang dari penghala akan mempengaruhi kekuatan isyarat dengan ketara; pengulang pada jarak jauh penghala akan sangat sedikit penggunaannya kerana ia akan mempunyai isyarat yang berpanjangan dan lemah.

Terdapat aplikasi yang sesuai untuk pengulang WiFi. Contohnya, kes di mana anda mempunyai satu kawasan rumah yang memerlukan lebih banyak isyarat di mana penghala utama tidak dapat dijangkau. Sekiranya tidak ada aplikasi berat yang diharapkan - mungkin bilik tidur tamu di mana satu-satunya keperluan untuk akses Internet adalah pengunjung semalaman yang ingin menggunakan telefon pintar mereka, pengulang juga mungkin satu-satunya pilihan yang layak di sebuah rumah tanpa port kabel sepaksi dan di yang mana kabel elektrik rumah tidak sesuai untuk pemanjang. Tetapi secara umum, ini adalah teknologi yang lebih tua dan tidak seharusnya menjadi pilihan pertama anda.

Pemanjangan WiFi

Pemanjangan WiFi adalah teknologi yang lebih maju untuk memperluas rangkaian WiFi. Mereka mempunyai peningkatan kritikal terhadap pengulang WiFi, dengan yang utama adalah teknologi yang disebut "backhaul" yang memperluas isyarat anda tanpa menggunakan lebar jalur tanpa wayar. Konsep backhaul adalah bahagian asas teknologi telekomunikasi, dan ini bermaksud membawa isyarat dari satu laman web ke laman web yang lain menggunakan kabel atau talian fizikal berkapasiti tinggi. Pemanjangan WiFi menggunakan backhaul dengan menghubungkan hujung penghala penghala ke modul pemanjang itu sendiri melalui wayar. Pemasangan di rumah dan pejabat, kabel boleh menjadi pendawaian elektrik bangunan yang ada, atau kabel kabel sepaksi bangunan yang ada. Isyarat backhauled berulang-alik melalui sambungan fizikal. Extender WiFi itu sendiri kemudian bertindak sebagai klon router / modem yang ada, memberikan radius perkhidmatan tanpa wayar baru yang sangat pantas.

Dua jenis pendawaian boleh digunakan dengan penyambung WiFi. Banyak rumah dan pejabat sudah dilengkapkan dengan kabel sepaksi dari pemasangan televisyen kabel atau teknologi rangkaian yang lebih lama. Kabel sepaksi ini mempunyai kapasiti penghantaran yang besar, yang kebanyakannya tidak akan digunakan walaupun oleh sistem kabel digital yang paling maju. Kaedah standard untuk menggunakan kabel ini untuk sambungan WiFi dikenali sebagai Multimedia over Coax Alliance (MoCA) dan dirancang untuk tidak mengganggu penggunaan TV kabel yang ada; Internet dan TV kabel anda akan menggunakan pendawaian yang sama, tetapi tidak akan berinteraksi. Untuk pemasangan MoCA, anda akan menyambungkan satu penyesuai MoCA ke penghala dan port kabel sepaksi, dan kemudian menyambungkan penyesuai MoCA lain di lokasi di mana anda ingin meletakkan pemanjang WiFi anda.

Tidak semua rumah atau pejabat mempunyai kabel sepaksi, namun, atau jika ada, kabel hanya berjalan ke satu bilik atau kawasan rumah dan tidak bersambung ke tempat lain. Anda boleh memasang kabel sepaksi melalui dinding anda dan membuat pendawaian baru yang diperlukan untuk menyokong MoCA, tetapi ini mungkin mahal dan memerlukan banyak bukaan dinding dan ruang lantai. Sambungan membujuk yang agak pendek dan mudah mungkin dapat dilakukan dengan harga $ 200 atau kurang, bergantung pada lokasi anda, dan mungkin bernilai untuk peningkatan kebolehpercayaan penyelesaian MoCA. Walau bagaimanapun, penyewa dan individu lain mungkin mempunyai situasi yang hanya melarang pilihan tersebut.

Teknologi talian kuasa adalah jawapan untuk memberi sokongan kepada orang dalam keadaan tersebut. Penyesuai talian kuasa menggunakan wayar tembaga yang ada di rumah atau pejabat sebagai media penghantaran. Teknologi rangkaian talian kuasa sebenarnya telah wujud sekurang-kurangnya selama beberapa dekad; pelaksanaan awal teknologi menarik sebagai alternatif kepada rangkaian Ethernet, pada masa itu satu-satunya alternatif. Namun, mereka lambat, tidak sibuk dan gagal menguasai banyak pasaran. Perkembangan teknologi berterusan, dan penyesuai rangkaian talian kuasa hari ini sebenarnya agak berfungsi.

Kelemahan utama mereka ialah talian kuasa tidak secepat kabel sepaksi untuk menghantar data. Walaupun penyesuai talian kuasa mempunyai kadar kelajuan nominal 200, 500, 600, dan 1200 Mbps (dibandingkan dengan kabel sepaksi, yang memancarkan sekitar 1000 MBps), pada kenyataannya, kelajuan yang dapat dicapai hanyalah sebahagian kecil dari kadar nominal. Zaman pendawaian tembaga yang ada, jarak antara dua penyesuai, turun naik dalam sistem elektrik rumah anda, dan gangguan dari peranti lain yang dipasang ke dalam sistem semuanya bergabung untuk melambatkan kelajuan penyesuai talian kuasa. Secara realistik, penyesuai talian kuasa akan mendapat kira-kira 20% dari kelajuan undian dalam keadaan yang betul, dan semakin banyak keadaan semakin merosot, semakin perlahan kelajuannya. Namun, itu boleh diterjemahkan kepada isyarat 200+ MBps untuk penyesuai kelas atas, yang lebih sesuai untuk kebanyakan aplikasi

Teknologi mana yang harus anda pilih? Sekiranya MoCA adalah pilihan, maka MoCA adalah pilihan yang tepat. Ia lebih pantas, lebih dipercayai, dan lebih mantap daripada pendawaian talian kuasa. Talian kuasa adalah baik untuk kebanyakan permainan, melayari laman web, dan bahkan video definisi biasa, tetapi jika anda akan mengalirkan kandungan HD atau ultra HD, maka MoCA sangat disarankan. Talian kuasa adalah pengganti yang memadai tetapi tidak sempurna yang harus anda pilih hanya apabila satu-satunya alternatif.

Ciri dan Pilihan

TP-Link extender hadir dalam pelbagai konfigurasi dan kelajuan. Perhatikan bahawa tidak kira seberapa cepat atau kuat pemanjangan anda, ia tidak dapat mengatasi kesambungan Internet asas anda. Maksudnya, jika anda mempunyai extender yang dapat menangani kecepatan 800 MBps, tetapi perkhidmatan Internet anda sendiri hanya memberikan 100 MBps, maka rangkaian WiFi rumah anda akan berjalan pada 100 MBps, tidak lebih dari itu. Oleh itu, tidak perlu membeli extender yang menyediakan lebih banyak lebar jalur daripada yang anda miliki sekarang, atau merancang untuk memperolehnya.

Salah satu ciri yang bagus untuk dimiliki dalam pemanjang adalah port Ethernet berwayar terbina dalam. Ini bermaksud bahawa di lokasi fizikal pemanjang, anda boleh menyambungkan Internet berwayar ke mana-mana peranti berdekatan. Ini sangat berguna jika anda mempunyai komputer desktop atau konsol permainan yang memerlukan sambungan fizikal dan bukannya WiFi. Ciri berguna lain yang terdapat di banyak peranti TP-Link adalah beamformer, yang merupakan antena yang boleh dikonfigurasi secara fizikal yang dapat anda arahkan ke arah peranti yang akan menggunakan extender untuk menyambung. Ini dapat meningkatkan jangkauan dan dapat meningkatkan prestasi Internet secara dramatik pada peranti itu, walaupun dengan kos keberkesanan pemanjangan yang sedikit berkurang di kawasan yang tidak diformat. Peluang yang dilengkapi Beamform sering mempunyai pelbagai beamformers, namun, membolehkan sambungan Internet yang dioptimumkan untuk pelbagai peranti sekaligus.

Ciri lain yang berguna adalah kemampuan untuk menggunakan range extender sebagai titik akses sebagai gantinya. Banyak pemanjang TP-Link mempunyai ciri ini. Ini bererti bahawa daripada memperluas jangkauan rangkaian wayarles anda yang ada, anda boleh memasangkan jangkauan pemanjang ke yang ada berwayar rangkaian, dan ia akan menjadi tempat liputan WiFi untuk peranti berdekatan. Ini sangat berguna untuk perniagaan terutamanya, yang sering mempunyai rangkaian berwayar yang luas yang telah dibuat (biasanya dengan perbelanjaan besar) bertahun-tahun yang lalu - sekarang bahawa rangkaian berwayar dapat menjadi tulang belakang sistem tanpa wayar tanpa harus meletakkan pemanjang di mana-mana sahaja di bangunan - hanya di tempat yang memerlukan liputan WiFi.

Tidak kira apa pun ciri dan pilihan yang anda pilih, anda perlu menyambung dan mengkonfigurasi pemanjang TP-Link anda agar berfungsi. Di bahagian seterusnya, saya akan membincangkan cara melakukannya.

(Masih, perlu membeli pemanjang WiFi TP-Link? Inilah pautan ke katalog produk mereka di Amazon.)

Cara menukar alamat IP anda1

Langkah pertama

Sebelum melakukan apa-apa dengan extender, anda perlu mengumpulkan beberapa maklumat mengenai penghala yang ada. Anda perlu mengenal pasti alamat IP penghala, SSID WiFi (nama siaran), jenis enkripsi yang digunakannya, dan kata laluan untuk mengakses rangkaian.

 1. Log masuk ke penghala anda. Ini biasanya dicapai dengan menaip alamat IP ke penyemak imbas. Selalunya, ia adalah 192.168.1.1, tetapi ia boleh menjadi perkara lain. Untuk mencari alamat IP anda, buka tab rangkaian komputer anda dan klik kanan pada rangkaian wayarles anda dan pilih "Properties." Tatal ke bawah, dan alamat IP anda akan disenaraikan di sebelah "IPv4."
 2. Akses bahagian tanpa wayar GUI penghala anda dan tuliskan butiran di atas: alamat IP penghala, SSID, kaedah penyulitan dan kata laluan untuk mengakses rangkaian.
 3. Tetap log masuk ke penghala buat masa ini.

Sekiranya penghala anda tidak membalas 192.168.1.1, ia mungkin mempunyai alamat IP yang berbeza. Linksys menggunakan julat 10.XXX. Sekiranya milik anda sama, cuba ini:

 1. Klik kanan Windows Taskbar dan pilih Task Manager.
 2. Pilih Fail, Tugas Baru, dan centang kotak Jalankan sebagai Pentadbir.
 3. Taipkan CMD ke dalam kotak untuk membuka kotak baris arahan.
 4. Ketik 'ipconfig / all' ke dalam kotak CMD itu dan tekan Enter.
 5. Cari Gerbang Lalai. Ini adalah alamat IP penghala anda.

Cara menyediakan extender TP-Link3

Menyiapkan pemanjang TP-Link anda

Sebagai permulaan, kita perlu menyambungkan pemanjang TP-Link ke komputer anda dengan kabel Ethernet. Ini supaya kita dapat memprogramkan tetapan tanpa wayar ke dalamnya sehingga dapat disambungkan.

 1. Pasang pemanjang TP-Link anda ke stopkontak.
 2. Sambungkannya ke komputer anda dengan kabel Ethernet.
 3. Buka penyemak imbas di komputer anda dan arahkan ke //tplinkrepeater.net. Sekiranya tidak berjaya, cuba //192.168.0.254. Anda mesti melihat laman web TP-Link muncul.
 4. Pilih Persediaan Pantas dan Seterusnya.
 5. Pilih wilayah anda dan Seterusnya.
 6. Biarkan pemanjang TP-Link mengimbas rangkaian tanpa wayar. Mungkin memerlukan satu atau dua minit, bergantung pada berapa banyak rangkaian di sekitar anda.
 7. Pilih rangkaian wayarles anda dari senarai, dan pilih Seterusnya.
 8. Masukkan kata laluan tanpa wayar apabila diminta.
 9. Pilih ‘Salin dari penghala utama’ jika anda mahukan satu rangkaian wayarles yang lebih besar atau ‘Sesuaikan’ jika anda ingin membuat rangkaian yang berbeza.
 10. Pilih Seterusnya.
 11. Semak tetapan rangkaian di tetingkap terakhir dan pilih Selesai jika semuanya betul.

Extender TP-Link akan dimulakan semula dan diharapkan akan membenarkan akses ke internet. Uji dahulu dengan kabel Ethernet, dan kemudian tanpa menggunakan wayarles. Bergantung pada model extender TP-Link anda, mungkin ada lampu di depan yang menandakan sama ada ia tersambung ke rangkaian atau tidak. Pantau ini untuk memastikan ia dapat mengekalkan sambungan.

Konfigurasikan pemanjang TP-Link dengan butang WPS

Sekiranya penghala anda mempunyai butang WPS, anda juga boleh menggunakannya untuk mengatur semuanya. WPS adalah WiFi Protected Setup yang membolehkan anda mengkonfigurasi rangkaian secara automatik dan selamat. Butang adalah butang fizikal, biasanya terdapat di bahagian belakang penghala, semoga berlabel WPS.

Beberapa pemanjang TP-Link juga mempunyai butang WPS sehingga anda dapat menggunakannya untuk menyiapkannya.

 1. Pasang pemanjang TP-Link ke soket kuasa yang dekat dengan penghala wayarles anda.
 2. Tekan butang WPS di bahagian belakang penghala. Anda mesti melihat LED WPS berkelip. Sekiranya tidak, tekan sekali lagi.
 3. Tekan butang WPS pada pemanjang TP-Link. Lampu WPS juga mesti berkelip di sini. Tekan sekali lagi jika tidak.

Menggunakan WPS bermaksud anda tidak perlu mengkonfigurasi tetapan secara manual pada pemanjang TP-Link anda. Dengan menekan butang WPS secara fizikal, Anda memberitahu penghala bahawa anda mengizinkannya menyambung dengan peranti yang juga telah mengaktifkan Penyediaan Perlindungan WiFi. Terdapat tetingkap dua minit yang terbatas, di mana penghala akan menerima sambungan untuk menambahkan sedikit keselamatan.

WPS boleh menjadi sedikit kesukaran, sebab itulah saya tidak mencadangkan menggunakan kaedah ini terlebih dahulu. Sekiranya tidak mengambil rangkaian wayarles, tetapkan semula kedua-dua peranti dan cuba lagi. Sekiranya tidak berjaya, konfigurasikannya secara manual seperti di atas.

Sebaik sahaja anda mengikuti prosedur asas untuk memasang pemanjang TP-Link, anda harus menikmati sambungan pantas dari setiap sudut rumah. Sekiranya anda tidak mendapat hasil yang diinginkan, bereksperimen dengan meletakkan pemanjang di lokasi yang berbeza sehingga anda menjumpai yang memberikan hasil terbaik.

Perlukan bantuan dengan masalah lain yang berkaitan dengan WiFi? TechJunkie mempunyai tutorial tentang cara menyambung ke WiFi tanpa kata laluan, bagaimana untuk mengetahui jika seseorang mencuri perkhidmatan WiFi anda, bagaimana menyekat seseorang daripada menggunakan WiFi anda, bagaimana untuk menyambung ke WiFi menggunakan Kindle Fire, mencari antena WiFi luaran terbaik, dan cara mendiagnosis dan memperbaiki masalah di mana WiFi anda berfungsi tetapi Internet anda tidak.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found