Cara Membuat Halaman di Sharepoint

Sharepoint adalah produk Microsoft yang berintegrasi dengan Microsoft Word. Ini adalah kaedah yang sangat selamat dan berkesan untuk membuat laman web kecil di mana pasukan dapat memuatkan dokumen dan bekerjasama. Selagi anda mempunyai penyemak imbas web, anda boleh menggunakan Sharepoint.

Cara Membuat Halaman di Sharepoint

Sekiranya anda tidak pasti cara membuat halaman Sharepoint, kami akan membantu anda melalui prosesnya. Kami bahkan akan menunjukkan kepada anda cara membuat halaman laman Sharepoint. Mari selam masuk.

Jenis 1: Buat Halaman Sharepoint

Halaman Sharepoint digunakan untuk memaparkan kandungan di laman web. Dari dokumen hingga gambar, anda boleh memaparkan pelbagai maklumat untuk pasukan anda. Anda juga boleh memuat naik fail Excel dan video untuk dilihat oleh ahli pasukan.

Anda mesti menjadi pemilik atau pentadbir laman web untuk membuat halaman. Pentadbir mempunyai kuasa untuk mematikan hak cipta halaman, bahkan untuk pemilik laman web. Sekiranya anda tidak dapat membuat halaman, kemungkinan besar itulah yang berlaku.

Mari kita lihat cara membuat halaman Sharepoint. Langkah-langkahnya adalah seperti berikut:

 1. Log masuk ke laman web Sharepoint anda.
 2. Pergi ke halaman utama laman web anda.

 3. Pilih "Baru."

 4. Pilih "Halaman."

 5. Anda juga dapat melakukannya di halaman yang sudah ada dan pilih "Baru" dan "Mulai Dari Halaman Kosong."
 6. Pilih templat halaman untuk bermula.

 7. Beri nama pada halaman.

 8. Sebelum menerbitkan, anda boleh memilih "Simpan Sebagai Draf."

 9. Jika anda sudah bersedia untuk menerbitkan, pilih "Terbitkan".

Tidak sukar untuk membuat halaman. Semasa proses pembuatan, anda boleh memuat naik fail untuk diakses oleh ahli pasukan. Mereka boleh menjadi video, dokumen Word, dan banyak lagi.

Ini ditambahkan menggunakan bahagian web. Bahagian web terdiri daripada kotak teks, dokumen, pautan, fail terbenam, dan banyak lagi. Anda juga boleh menambahkan lajur dan bahagian ke halaman anda.

Lajur dan bahagian adalah cara yang bersih dan mudah untuk membahagi kandungan anda di halaman. Apabila anda mengasingkan kandungan dengan cara ini, anda akan mempunyai halaman yang lebih bersih. Pasukan anda akan mengucapkan terima kasih kerana memudahkan pencarian bahagian tertentu.

Jenis 2: Buat Halaman Laman Sharepoint

Laman Sharepoint adalah tempat anda akan membuat Sharepoint Pages. Ini adalah koleksi semua halaman dan kandungan anda. Pasukan anda akan mengakses Laman Sharepoint terlebih dahulu sebelum memilih halaman untuk membaca dengan teliti.

Untuk membuat Laman, anda mesti memasang Sharepoint. Hanya dengan itu anda boleh membuat laman web anda.

 1. Pasang Sharepoint.
 2. Lancarkan program.
 3. Pada halaman awal, pilih "Buat Laman."

 4. Anda akan dibawa ke wizard penciptaan di mana anda boleh memilih sama ada anda mahukan Laman Pasukan atau Laman Komunikasi.

 5. Namakan laman web ini dan tambahkan keterangan jika anda mahu.

 6. Pilih tahap kepekaan maklumat laman web.
 7. Tentukan sama ada laman web ini akan umum atau peribadi.

 8. Pilih bahasa lalai untuk laman web anda.

 9. Seterusnya, anda akan dibawa ke panel untuk memilih pemilik dan ahli laman web.

 10. Setelah selesai, pilih "Selesai."

 11. Laman web anda harus siap untuk diedit.

Menyesuaikan Laman Sharepoint anda dapat dilakukan dengan memilih "Baru" dan memilih banyak pilihan yang ada. Anda juga boleh menambahkan bahagian web ke Laman anda setelah membuat halaman atau catatan berita.

Pelbagai penambahan dari "Baru" adalah:

 • Senaraikan
 • Perpustakaan Dokumen
 • Halaman
 • Siaran Berita
 • Pautan Berita
 • Rancang
 • Aplikasi

Setelah anda menambahkan salah satu pilihan ini, anda boleh mula menyesuaikannya. Bahagian bahagian web akan membantu anda menyusun kandungan anda. Setelah selesai, anda boleh menyimpannya sebagai draf untuk pengeditan lebih lanjut atau segera menerbitkannya.

Soalan Lazim Pembuatan Halaman Sharepoint

Apa Perbezaan Antara Halaman Sharepoint dan Halaman Laman?

Halaman dan Laman Sharepoint terdengar sangat serupa. Untuk menghilangkan kekeliruan, mari kita bahas definisi mereka sekali lagi.

Halaman adalah kandungan di Laman web anda, yang mengandungi dokumen dan banyak lagi. Laman Laman adalah badan utama yang mengandungi semua Halaman anda dan kandungan lain. Ringkasnya, Halaman adalah sebahagian daripada Laman.

Analogi yang baik untuk diingat adalah skrin utama di komputer atau telefon anda. Skrin utama adalah Laman dan aplikasi di skrin utama anda adalah halaman anda. Anda perlu sampai ke skrin utama terlebih dahulu sebelum dapat mengakses aplikasi anda.

Anda tidak dapat mengemas kini pustaka Halaman Laman dengan memuat naik dokumen. Satu-satunya cara untuk mengubah kandungan di dalamnya adalah dengan membuat atau mengubah halaman melalui antara muka biasa.

Mengapa Halaman Sharepoint dan Halaman Laman dipisahkan?

Mereka tidak dipisahkan dalam versi Sharepoint yang lebih baru. Namun, dalam versi Sharepoint yang lebih lama, perkara berbeza. Pada masa itu, Halaman dan Laman Laman merujuk kepada perkara yang berbeza.

Dalam versi Sharepoint yang lebih lama, Pages adalah perpustakaan yang mendokumentasikan semua halaman kandungan untuk laman Sharepoint anda yang diterbitkan. Mereka mengandungi folder yang menyimpan halaman di dalamnya.

Laman Laman dalam Sharepoint versi lama merujuk kepada perpustakaan lain yang mengandungi semua halaman anda semasa anda membuat kandungan baru. Ini juga merangkumi halaman utama.

Sebab mereka berpisah adalah kerana mereka melayani tujuan yang berbeza. Pada masa kini, soalan ini sudah lapuk. Microsoft telah menghilangkan kekeliruan dan mempermudah bagaimana Sharepoint digunakan.

Bolehkah Saya Menyalin Halaman di Sharepoint?

Ya awak boleh. Terdapat tiga cara untuk melakukannya. Mari kita lihat semuanya:

1. Pergi ke Laman Laman.

2. Pilih halaman yang ingin anda salin.

3. Pilih "Salin Ke" atau "Salin Di Sini."

4. Sekiranya anda memilih "Salin Di Sini" pendua akan mempunyai nombor yang ditambahkan di belakang namanya.

5. Ganti nama pendua dan ubah mengikut kehendak anda.

Kaedah lain adalah pergi ke halaman yang ingin anda salin. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak akan berfungsi dengan Halaman Utama.

1. Pergi ke halaman.

2. Pilih "Baru."

3. Pilih "Salin Halaman Ini."

4. Buat halaman baru.

5. Tampal halaman sebelumnya.

6. Terbitkan halaman baru.

Kaedah ketiga adalah menyimpan halaman sebagai templat dan kemudian membuat halaman baru menggunakan templat baru.

1. Pergi ke halaman.

2. Pilih "Terbitkan."

3. Bar sisi akan muncul, dan anda mesti memilih "Simpan Sebagai Templat Halaman."

4. Buat halaman baru.

5. Pilih templat yang ingin anda gunakan.

6. Terbitkan halaman.

Dengan cara ini, anda dapat menyalin halaman mengikut kehendak anda. Prosesnya tidak memerlukan masa sama sekali.

Adakah Saya Menggunakan Halaman atau Laman Laman untuk Halaman Wiki?

Dalam versi moden, anda tidak perlu risau tentang soalan ini. Halaman moden akan segera menguruskan halaman untuk anda. Anda tidak perlu risau sama sekali perbezaannya.

Adakah Ini Halaman untuk Arahan Kami?

Setelah anda mengetahui cara membuat halaman dan laman web di Sharepoint, anda boleh mula mengusahakan sumber untuk pasukan anda. Versi lama sangat membingungkan untuk dilayari. Syukurlah, masalah ini sudah tidak ada sekarang.

Adakah anda suka menggunakan Sharepoint? Adakah anda fikir versi lama membingungkan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts