Tidur berbanding Hibernate — Apakah Perbezaan Windows?

Selain mematikan PC anda, Windows memberi anda beberapa pilihan lain untuk mengekalkan kuasa. Pilihan yang paling banyak digunakan adalah Tidur dan Hibernate. Kedua-dua ciri kuasa ini menguntungkan jika anda mempunyai komputer riba, kerana ia memastikan jangka hayat bateri lebih lama tanpa mematikan PC sepenuhnya. Kedua-dua pilihan juga mengekalkan tetingkap dan perkhidmatan terbuka anda, yang kemudian dimuat semula semasa boot.

Tidur berbanding Hibernate — Apakah Perbezaan Windows?

Tanpa mengira faedah, Sleep and Hibernate hadir dengan kebaikan dan keburukan. Memahami perbezaan membantu PC atau komputer riba anda menjimatkan kuasa dengan berkesan dan menjimatkan masa yang anda akan habiskan sementara menunggu peranti anda dimulakan.

Artikel ini menerangkan perbezaan antara Tidur dan Hibernate untuk membantu anda menentukan pilihan mana yang terbaik untuk keperluan anda dalam keadaan tertentu. Mari lihat lebih dekat.

Apakah Mod Tidur Windows?

Mod tidur berlaku setelah anda tidak menggunakan PC anda untuk jangka masa tertentu, tetapi pengguna juga dapat memilihnya secara manual. Pada dasarnya, ia seperti menjeda filem. Semua aplikasi dan tetingkap anda tetap terbuka, dan peranti anda menggunakan memori akses rawak (RAM) untuk mengekalkan keadaan aktif PC.

Apabila anda kembali dan bergerak atau klik tetikus atau tekan kekunci seperti Spacebar, keadaan sebelumnya adalah bagaimana anda meninggalkannya. Permulaan biasanya sangat pantas, dan tidak memerlukan lebih dari satu atau dua saat untuk mengembalikan semuanya. Ia tidak lebih daripada sekadar mod Siaga.

Bilakah Anda Perlu Menggunakan Mod Tidur Windows?

PC anda masuk ke mod tidur secara automatik untuk menjimatkan kuasa. Windows 10 (dan XP, 7, 8, dan 8.1) menetapkan pengaktifan waktu tidur secara lalai, tetapi anda boleh mengubah tetapan atau mematikan mod tidur sama sekali. Sebaiknya gunakannya jika anda tidak memerlukan peranti anda dalam jangka masa pendek. Oleh itu, jika anda perlu bergegas keluar dari pejabat anda dan mengambil gigitan cepat, Mod Tidur boleh berguna. Ia menawarkan pelancaran yang lebih pantas daripada memulakan semula, jadi anda dapat menggunakannya kembali dalam masa yang singkat.

Apa itu Windows Hibernate?

Sekiranya anda menggunakan komputer riba dan bateri anda hampir mati, keadaan terakhir bangun peranti anda akan disimpan ke cakera, biasanya melalui skema Hibernate. Proses ini bermaksud bahawa setiap kali anda memasangkannya semula, anda akan dapat memilih dari mana anda berhenti.

PC desktop tidak mempunyai pilihan bateri seperti komputer riba, jadi Hibernate sering diaktifkan setelah waktu tidur tertentu. Tujuan dari Mod Tidur ke Hibernate Mode adalah untuk mengekalkan hayat bateri, tetapi untuk Desktop PC, ia digunakan untuk menjimatkan tenaga.

Bilakah Anda Perlu Menggunakan Windows Hibernate?

Hibernasi adalah pilihan yang tepat jika anda merancang untuk meninggalkan PC atau komputer riba untuk jangka masa yang lebih lama pada waktu siang. Umumnya adalah mematikan PC atau komputer riba untuk jangka masa yang lebih lama dan mula segar.

Keadaan kuasa Windows Hibernate memotong semua kuasa ke PC atau komputer riba, tetapi ia juga menggunakan keadaan simpan untuk menyambung semula semua tetingkap dan perkhidmatan yang terbuka semasa dihidupkan.

Hibernate adalah pilihan yang bagus, tetapi memerlukan masa lebih lama untuk dimuat, terutama kerana ia harus menyambung semula semua aktiviti sebelumnya. Sekiranya anda mempunyai masa untuk menunggu, Hibernasi adalah pilihan yang tepat.

Apakah Tidur Hybrid Windows?

Terdapat ciri kemas yang disebut Hybrid Sleep, yang berfungsi sama dengan Tidur biasa, dengan beberapa peringatan lagi. Hybrid Sleep adalah gabungan kedua-dua keadaan kuasa Tidur dan Hibernate. Ciri ini mengekalkan tetingkap dan proses yang ada dalam RAM sambil menyimpannya ke pemacu cakera keras (HDD) atau pemacu keadaan pepejal (SSD). PC anda akan tidur setelah menangkap sesi semasa ke RAM. Setelah langkah itu selesai, Windows menggandakan data ke HDD atau SSD.

Pilihan itu dirancang untuk PC Desktop. Walau bagaimanapun, anda BOLEH mengaktifkan Hybrid Sleep pada komputer riba jika dikehendaki. Hati-hati semasa menggunakan mod hibrid pada peranti mudah alih — baca lebih lanjut untuk mengetahui sebabnya.

Windows Hybrid Sleep menyediakan dua tahap perlindungan yang memastikan pemulihan yang dapat dipercayai dari sesi sebelumnya.

Tidak ada pilihan Tidur Hibrid dalam menu Matikan sebarang peranti. Namun, ia secara automatik mengaktifkan mengikuti kitaran tidur untuk jangka waktu tertentu, dengan anggapan pilihan itu diaktifkan dalam tetapan kuasa.

Bilakah Anda Perlu Menggunakan Windows Hybrid Sleep?

Dengan menggabungkan fungsi Sleep and Hibernate menggunakan Hybrid Sleep, anda mendapat dua sandaran dari keadaan sistem anda sekarang. Malangnya, pemulihan gangguan elektrik hanya berfungsi jika PC sudah tidur dan berjaya menyelesaikan proses penulisan HDD / SSD. Jika tidak, tidak ada cukup masa untuk menyimpan data ke HDD. Di sisi lain, Jika RAM rosak kerana PC kehilangan kuasa, sistem anda dapat memuat data menggunakan data cache HDD atau SSD yang dibuat semasa kitaran tidur.

Windows Hybrid Sleep juga memungkinkan untuk memulakan yang cepat berbanding dengan Hibernate kerana dapat menggunakan data RAM untuk memulihkan sesi sebelumnya.

Cara Mengaktifkan Tidur Hibrid Windows

Tidur hibrid diaktifkan secara automatik pada PC desktop. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, komputer riba telah menghidupkan Tidur Hibrid secara lalai. Penting untuk diperhatikan bahawa Hybrid Sleep tidak tersedia jika Hibernate tidak ditambahkan terlebih dahulu. Dengan kata lain, anda tidak akan melihat pilihan tanpa tetapan hibernate tersedia secara aktif.

Sekiranya PC atau komputer riba anda tidak menghidupkan Hybrid Sleep, anda boleh menyiapkannya dengan melakukan langkah-langkah di bawah. Ingat bahawa tidur hibrid dilumpuhkan di komputer riba untuk keselamatan.

Dayakan Mod Hibrid pada PC Windows 10

  1. Pergi ke "Mulakan >Tetapan> Sistem. "

  2. Klik "Kuasa dan tidur."

  3. Pergi ke "Tetapan kuasa tambahan" (terdapat di bahagian 'Tetapan Berkaitan') di panel kanan.

  4. Klik "Ubah tetapan rencana> Ubah tetapan daya lanjutan."

  5. Klik “+” sebelah Tidur dan kemudian di sebelah Benarkan Tidur Hibrid. Pilih "Hidup" dari menu lungsur untuk pilihan bateri dan pemalam. Klik "OKEY" kemudian "Memohon" untuk mengaktifkan keadaan tidur hibrid.

Dayakan Mod Hibrid pada Komputer riba

Komputer riba secara amnya menggunakan skema kuasa yang berbeza untuk mengekalkan tingkap dan proses aktif ketika tidak digunakan. Peranti mudah alih menggunakan Sleep ketika tidak aktif, dan kemudian mereka boleh mengaktifkan Hibernate untuk menjimatkan bateri. Tidur Hibrid dinonaktifkan kerana masa yang diperlukan untuk menyimpan sesi ke HDD atau SSD.

Menutup penutup menjadikan komputer riba tertidur, dan jika pilihan hibrid aktif, ia akan menjadikan sesi semasa ke cakera semasa anda menggerakkan peranti mudah alih untuk menyimpannya dan sambil mengocoknya ke dalam beg galas atau beg anda. Itu bukan gabungan yang sangat baik untuk HDD!

Walaupun SSD tidak mempunyai bahagian yang bergerak seperti HDD, SSD akan cepat usang kerana peningkatan isyarat input / output (transaksi data). Sekiranya anda merancang untuk meninggalkan komputer riba di meja, Hybrid Sleep bermanfaat untuk HDD, terutamanya apabila anda kembali bekerja atau menyelesaikan sesuatu tugas.

Untuk mengaktifkan Hybrid Sleep pada komputer riba anda, ikuti arahan untuk

PC desktop, tetapi pastikan Hibernate aktif sebagai pilihan, jika tidak, anda tidak akan melihatnya.

Anda kemudian akan menghidupkan Tidur Hibrid, dan tidak akan ada alasan untuk bimbang kehilangan kerja anda, kecuali gangguan elektrik semasa komputer sebenarnya digunakan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found