Snapchat: Cara Memberitahu Jika Ini Akaun Sebenar

Selain daripada petunjuk yang lebih jelas, seperti tidak memaparkan gambar profil atau maklumat peribadi lain, kini ada cara untuk mengetahui sama ada akaun itu nyata atau palsu.

Snapchat: Cara Memberitahu Jika Ini Akaun Sebenar

Persoalan ini terutama dikemukakan dalam soal selebriti. Kadang-kadang akaun kelihatan asli, tetapi ternyata orang biasa berpura-pura menjadi orang terkenal. Mengapa orang melakukan ini tetap menjadi misteri. Untuk bersenang-senang, mungkin, tetapi mereka masih berjaya menimbulkan kekeliruan.

Orang lain mungkin melakukannya dengan alasan yang lebih serius, kadang-kadang berbahaya, seperti mengejar atau mengganggu. Inilah cara anda dapat mengetahui sama ada akaun itu nyata atau tidak.

Akaun Yang Disahkan

Lebih mudah untuk mencari profil selebriti kegemaran anda sekarang kerana Snapchat telah memperkenalkan ciri Official Stories, dan juga indikator emoji. Bagaimana ianya berfungsi?

Sekiranya anda cuba mencari Ariana Grande, misalnya, emoji akan dipaparkan di sebelah namanya, yang mengesahkan bahawa akaun itu asli. Juga, gambarnya akan disenaraikan di bawah tajuk Kisah Rasmi.

akaun sebenar

Apakah Tanda Akaun Palsu?

Ini adalah beberapa tanda yang menunjukkan bahawa akaun tidak nyata, walaupun kita tidak membincangkan selebriti tetapi tentang seseorang yang anda kenali.

 1. Tidak semua orang mahu meletakkan foto mereka sendiri sebagai gambar profil mereka, tetapi menggunakan foto lalai atau tidak memilikinya sama sekali boleh mencurigakan.
 2. Sekiranya seseorang yang anda kenali membuat profil Snapchat, pastikan mereka adalah dengan melihat senarai Rakan mereka di Facebook atau siapa yang mereka ikuti di Instagram. Sekiranya mereka mengikuti orang yang sama di Snapchat, kemungkinan mereka adalah mereka.
 3. Kandungan yang disiarkan oleh seseorang tidak benar-benar mencerminkan tingkah laku dan kepercayaan mereka dalam kehidupan sebenar - ia tidak seperti mereka.
 4. Terdapat sedikit atau tidak ada pertunangan dan tidak berkaitan dengan minat mereka yang sebenar.

Semua ini tidak semestinya bermaksud bahawa akaun itu palsu, tetapi boleh menaikkan beberapa bendera merah. Walau bagaimanapun, sebilangan orang suka mengikuti apa yang orang lain lakukan di media sosial, tanpa terlalu banyak interaksi.

Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Anda Menemui Akaun Palsu

Menyekat dan melaporkan akaun yang anda percaya palsu adalah langkah pertama dan terbaik yang boleh anda ambil. Inilah cara melaporkan akaun di Snapchat.

 1. Ketik nama pengguna dan tahan sebentar.
 2. Ketik Lagi.
 3. Ketik Laporkan.

  Beritahu apakah itu Akaun Sebenar

Ia semudah itu! Pasukan Snapchat akan mempertimbangkan laporan anda dan mengambil tindakan sewajarnya.

Bagaimana Sekiranya Akaun Anda Diancam?

Anda pasti tidak akan berasa sangat selesa jika seseorang membuat profil dengan nama dan foto anda dan berpura-pura menjadi anda. Tetapi mungkin lebih buruk lagi jika seseorang menggodam akaun anda dan mula mengepos bukan anda, atau menghantar mesej rakan anda.

Sudah tentu, rakan sejati anda akan segera menyedari ada sesuatu yang tidak kena, tetapi inilah yang boleh anda lakukan sekiranya anda melihat beberapa tanda berikut:

 1. Rakan anda memberitahu anda bahawa mereka terus menerima mesej pelik atau spam dari profil anda.
 2. Anda terus menerima pemberitahuan bahawa seseorang masuk ke akaun anda dari tempat lain.
 3. Anda telah log keluar tanpa melakukannya sendiri.
 4. Alamat e-mel atau nombor telefon yang anda masukkan ke dalam aplikasi kini telah berubah.

Ini memang mencurigakan, jadi segera ubah kata laluan anda dan aktifkan pengesahan dua faktor. Anda boleh memilih untuk menerima kod log masuk melalui SMS setiap kali anda mahu log masuk dari lokasi atau peranti baru. Dengan cara ini, akaun anda akan menambahkan lapisan keselamatan yang lain.

Tidak Haram, tetapi Tidak Lucu

Membuat profil palsu di media sosial masih tidak dianggap sebagai tindakan yang menyalahi undang-undang, tetapi tidak lucu jika seseorang berjaya menipu anda untuk mempercayai bahawa akaun itu nyata.

Terdapat beberapa petunjuk yang dapat memberikannya, tetapi kadang-kadang mustahil untuk diketahui. Apa yang boleh anda lakukan ialah melaporkan profil yang anda anggap palsu dan beralih ke akaun lain yang disahkan.

Adakah anda pernah melaporkan profil palsu di Snapchat? Adakah anda mengikuti akaun selebriti sebenar? Kongsikan pengalaman anda di bahagian komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found