Cara menggunakan Kodi: Ikuti Kodi pada PC, Mac dan Banyak Lagi

 • Apa itu Kodi? Semua yang Anda PERLU Ketahui mengenai Aplikasi Streaming TV
 • 9 tambahan Kodi terbaik
 • 7 kulit Kodi terbaik
 • Cara memasang Kodi pada Fire TV Stick
 • Cara menggunakan Kodi
 • 5 VPN terbaik untuk Kodi
 • 5 kotak Kodi terbaik
 • Cara memasang Kodi ke Chromecast
 • Cara memasang Kodi pada TV Android
 • Cara memasang Kodi pada Android
 • Cara mengemas kini Kodi
 • Cara menghentikan penyangga Kodi
 • Cara membuang binaan Kodi
 • Adakah Kodi Sah?
 • Cara menggunakan Kodi Configurator

Sekiranya anda baru memuat turun Kodi tetapi anda tidak pasti dari mana hendak bermula, panduan ringkas ini sesuai untuk anda. Kodi adalah platform sumber terbuka untuk streaming pelbagai jenis kandungan. Ini bermaksud bahawa anda mempunyai kebebasan dan fleksibiliti untuk melakukan apa sahaja yang anda mahukan.

Cara menggunakan Kodi: Selesaikan dengan Kodi di PC, Mac dan Banyak Lagi

Terdapat peringatan walaupun; perlu diingat bahawa, walaupun Kodi sendiri tidak menyalahi undang-undang, ia dapat dimanfaatkan sebagai platform untuk kegiatan haram.

Kami sedang menjalankan Leia v. 18.8, versi terakhir dalam siri Leia. Nantikan siri seterusnya yang berjudul "Matrix 19" yang akan datang tidak lama lagi. Artikel ini akan memberi anda gambaran keseluruhan untuk memulakan anda dengan Kodi. Dari memasang add-on hingga mengakses kandungan kegemaran anda, kami akan membahasnya di bawah.

Harap diperhatikan bahawa banyak addons mengandungi kandungan yang tidak dilesenkan secara rasmi dan mengakses kandungan tersebut mungkin tidak sah. Ringkasnya, jika kandungannya percuma, tetapi kelihatan terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, mungkin itu benar.

Cara Muat turun Kodi

Memuat turun Kodi adalah mudah di kebanyakan peranti. Kunjungi gedung aplikasi peranti anda dan cari "Kodi." Perhatikan ikon rasmi Kodi kerana beberapa pembangun telah membuat versi program penyalinan.

Malangnya, pengguna iPhone terpaksa menahan atau mencari jalan keluar untuk bahagian ini. Nampaknya, seseorang di Apple mengetahui apa yang dilakukan oleh banyak pengguna dengan Kodi, sehingga mereka membuang kemampuan untuk memuat turunnya di app store.

Untuk memuat turun Kodi pada iPhone, anda mesti mula dengan sesuatu seperti Tweakbox yang boleh memuat turun perisian Kodi tanpa melakukan jailbreak pada telefon anda. Orang lain boleh mengunjungi gedung aplikasinya atau pergi terus ke laman web untuk mendapatkan versi terbaru Kodi pada peranti bukan iPhone mereka.

Setelah memuat turun Kodi, anda harus berusaha untuk menyiapkannya. Tetapi, jangan risau, itulah tujuan artikel ini.

Aplikasi ini cukup telanjang ketika pertama kali dipasang tetapi itu kerana ia dapat disesuaikan sepenuhnya. Fikirkan tentang Kodi sebagai beg pakaian untuk semua media anda di satu tempat.

Selepas pemasangan, anda memerlukan "Alat tambah". Mari kita tinjau bagaimana bersiap sedia untuk mereka sebelum meneruskan.

Bersedia untuk Tambah

Kini tiba masanya untuk menyesuaikan Kodi dan menambahkan kandungan yang anda minati. Sama ada anda mahukan muzik, video, cuaca, dll. Kodi akan menyimpan semuanya di satu tempat untuk anda. Untuk memulakan terus membaca proses untuk Tambah.

Benarkan ‘Sumber Tidak Dikenal’

Untuk banyak tambahan yang ada, anda harus membenarkan Kodi mengakses 'sumber yang tidak diketahui.' Ini pada dasarnya bermaksud bahawa sebahagian kandungan yang anda temui tidak dikembangkan oleh pembangun yang dipercayai dan anda mungkin memuat turun sesuatu yang menyebabkan kerosakan ke peranti anda.

Bagaimanapun, untuk membenarkan jenis kandungan ini:

Klik roda gigi 'Tetapan' dan klik 'Sistem.'

Tatal ke bawah dan klik ‘Add-On’

Togol ‘Sumber Tidak Dikenal’ kemudian klik ‘Ya’

Cara Memasang Alat Tambah Anda

Sekarang kami telah membenarkan Kodi memuat turun kandungan dari sumber yang tidak diketahui, inilah masanya untuk memilih perkhidmatan penstriman yang ingin anda tambahkan ke platform. Untuk tutorial ini, kami akan menggunakan Pluto.TV. Ini adalah sumber penstriman TV langsung percuma dan sah dengan ciri On Demand.

Klik ‘Add-On’ di menu sebelah kanan

Klik 'Masukkan penyemak imbas tambahan' setelah anda mencapai halaman ini

Tinjau senarai dan pilih add-on

Klik "Pasang"

Pilih tambahan yang disertakan dan klik "Ok"

Pluto.TV kini dipasang pada peranti penstriman anda. Sekiranya muat turun gagal, cuba tambah tambahan dari senarai. Setelah berjaya memuat turun Tambah Anda, anda akan melihatnya di skrin utama Kodi.

Cara Streaming Video di Kodi

Setelah anda memasang add-on anda, klik dari tab ‘Add-on’ dalam Kodi. Ikuti langkah-langkah penyediaan tambahan yang mungkin ada pada pemasangan pilihan anda.

Ketik ‘Tambah Hidup’ dan pilih perkhidmatan penstriman anda

Ikuti Arahan di Skrin

Nikmati

Perlu diingat, beberapa add-on ini berasal dari pembangun yang tidak diketahui sehingga anda tidak dapat memastikan sepenuhnya bahawa anda memuat turun sesuatu yang boleh dipercayai atau ia akan berfungsi.

Cara Mendengar Muzik di Kodi

Menggunakan Kodi untuk muzik berfungsi dengan cara yang serupa dengan fungsi video. Anda mesti terlebih dahulu memasang add-on dan add-on yang disertakan untuk mengakses muzik anda menggunakan Kodi.

Lancarkan Kodi dan klik Tambah

Klik pada Tambah

Anda juga dapat menambahkan muzik yang sudah disimpan di perangkat anda dengan mengklik pilihan "Files".

Cara Menghapus Tambah

Sekiranya anda memuat turun sesuatu dari sumber yang menyusahkan, atau jika anda cuba membersihkannya sedikit, anda boleh membuang sebarang add-on yang telah anda pasang.

Lawati tab ‘Add-on’ sekali lagi, kemudian lakukan ini:

Klik ‘Tambah Saya’ kemudian klik ‘Semua’

Pilih Tambah dan klik "Nyahpasang"

Ikuti arahan untuk mengeluarkan perisian dari Kodi. Sekiranya anda menerima pop-up bahawa add-on tersebut tidak dapat dikeluarkan, ini kerana anda cuba membuang add-on yang menyertainya ketika masih menyokong perkhidmatan lain. Keluarkan perkhidmatan itu terlebih dahulu kemudian teruskan untuk menghapuskan perkhidmatan yang dipersoalkan.

Satu Pencegahan

Mempercayai sumber yang tidak diketahui adalah salah satu risiko terbesar terhadap keselamatan anda di dunia dalam talian. Selain itu, manusia adalah yang lain. Menggunakan Kodi boleh menjadi rumit, jadi sebaiknya hapuskan ancaman keselamatan jika boleh.

Semasa memilih Add-On, penting untuk hanya memuat turun kandungan dari pembangun yang dipercayai. GitHub, misalnya, adalah sumber dipercayai untuk muat turun. Ia terkenal dan telah wujud selama beberapa tahun.

Sekiranya anda benar-benar baru mengenal Kodi dan dunia sumber terbuka, carian Google yang mudah mengenai tambahan yang menarik bagi anda semestinya mencukupi.

Recent Posts