Cara menyulitkan sembang peribadi di WhatsApp dan Gmail dan menghantar mesej Facebook rahsia

 • Panduan penting untuk penyulitan: Apa itu dan bagaimana melakukannya
 • Menyulitkan data anda: Fail dan folder
 • Menyulitkan data anda: Komunikasi
 • Menyulitkan data anda: Menyemak imbas
 • Menyulitkan data anda: Peranti

Berbual dengan selamat di WhatsApp

WhatsApp menggunakan enkripsi end-to-end untuk merahsiakan mesej anda - sesuatu yang disebut oleh Setiausaha Dalam Negeri, Amber Rudd "sama sekali tidak dapat diterima" pada bulan Mac, sebelum kemudian mundur. Perlindungan WhatsApp bermaksud bahawa, dengan syarat anda dan orang yang anda ajak bual menggunakan versi aplikasi terbaru, semua komunikasi selamat dan bahkan WhatsApp sendiri tidak dapat melihatnya. Penyulitan dihidupkan dalam aplikasi secara lalai - tidak perlu mengaktifkannya secara manual. Walau bagaimanapun, jika anda ingin memastikan bahawa mesej anda selamat,

 1. Ketuk menu tiga titik di sudut kanan atas, pilih ‘Lihat kenalan’.
 2. Di bawah Penyulitan, anda akan melihat notis yang menyatakan bahawa semua sembang dan panggilan selamat.
 3. Untuk mengesahkan ini, klik nota dan imbas kod QR yang dipaparkan di telefon kenalan anda, atau sebaliknya.
whatsapp_blur

Perbualan Rahsia di Messenger

Percakapan Rahsia adalah ciri tersembunyi yang berguna dalam Facebook Messenger untuk Android dan iOS yang membolehkan anda menghantar mesej yang disulitkan dari hujung ke hujung kepada rakan anda. Pilihannya tidak diaktifkan secara lalai dan anda harus memulakan perbualan peribadi baru - dan bukannya meneruskan rangkaian yang ada - untuk menggunakannya. Ia juga tidak berfungsi dalam sembang kumpulan.

Ciri Percakapan Rahsia Facebook membolehkan anda menyulitkan sembang anda

Untuk memulakan perbualan rahsia:

 1. Ketik foto profil anda dan tatal ke bawah ke Privasi.

 2. Klik Perbualan Rahsia. Pastikan ciri dihidupkan.

 3. Ketik butang Mesej Baru dan pilih pautan Rahsia di sudut kanan atas.

 4. Pilih rakan dari kenalan anda dan mula menulis mesej. Penerima harus bersetuju untuk memasuki Perbualan Rahsia dengan anda.

Teks dan panggil dengan selamat menggunakan Isyarat

Semakin banyak aplikasi sembang - termasuk WhatsApp dan Facebook yang disebutkan di atas - menggunakan penyulitan hujung-ke-hujung untuk memastikan perbualan anda tetap peribadi, tetapi Signal (whispersystems.org) lebih selamat daripada kebanyakan. Aplikasi percuma ini, yang digunakan dan disyorkan oleh pemberi maklumat NSA Edward Snowden, tidak menyimpan maklumat mengenai penggunanya dan membolehkan anda berbual dengan selamat ke kenalan di buku telefon dan alamat yang ada.

Tersedia untuk iOS dan Android, aplikasi ini memungkinkan Anda mengirim teks anti-hack, dan gambar dan video kepada individu atau kumpulan, dan juga membuat panggilan telefon yang selamat. Terkini, pembangun menambah sokongan untuk panggilan video yang disulitkan dari hujung ke hujung.

Selamatkan mesej Gmail anda

Walaupun Gmail menawarkan enkripsi melalui sambungan HTTPS ketika anda membaca dan menulis mesej, ia tidak menyulitkannya semasa mereka dalam perjalanan. Anda dapat meningkatkan privasi anda dengan ketara dengan memasang sambungan CryptUp (cryptup.org) untuk Chrome dan Firefox, yang melindungi mesej dan lampiran yang dihantar melalui Gmail di penyemak imbas anda menggunakan penyulitan PGP (Pretty Good Privacy) end-to-end. Ia berfungsi dengan menambahkan butang Tulis Selamat ke Gmail sehingga anda dapat mengirim pesan selamat dengan cepat bila-bila masa anda memerlukannya. Sekiranya penerima anda tidak memasang CryptUp, atau penyulitan e-mel lain dalam hal ini, anda boleh melindungi mesej atau fail anda dengan kata laluan.

kripto

Tambahkan enkripsi end-to-end ke mesej Gmail dengan memasang CryptUp

Pembangun CryptUp merancang untuk melepaskan aplikasi Android dan iOS, bersama dengan tambahan Outlook, akhir tahun ini.

Enkripsi sandaran e-mel anda

MailStore Home menyandarkan semua e-mel anda, dan bekerja dengan mana-mana penyedia mel termasuk Gmail dan Outlook.com. Cukup pilih perkhidmatan untuk membuat sandaran dan perkhidmatan akan berfungsi. Anda boleh melindungi arkib dengan kata laluan, dan perisian mengenkripsi semua pangkalan data sepenuhnya sehingga tidak mungkin orang lain selain anda melihat mesej.

Recent Posts